Jul utan barn – så orkar du

Publicerad 2012-12-18

Nyseparerad? Experten: ”Skapa nya traditioner”

”Titta på alla reklambilder kring jul – alla är så glada och det är så mycket kärnfamilj i de där bilderna”

Första julen utan barnen. För många separerade föräldrar blir det verklighet i år.

Hur blir det en god jul utan barnen? Familjerådgivaren Lena Cronqvist ger sina bästa tips.

Lena Cronqvist.

Granen är på plats, skinkan är i ugnen, klapparna är inslagna men något saknas. Någon. Det viktigaste: ditt barn.

Att fira första julen utan sitt eller sina barn är uppslitande för många föräldrar. Mycket för att vi har en bild av hur julen bör vara.

– Titta på alla reklambilder kring jul – alla är så glada och det är så mycket kärnfamilj i de där bilderna. Men så ser det ju nästan aldrig ut nuförtiden, säger Lena Cronqvist.

För henne som familjerådgivare är julen en hektisk tid. Alla vill åt en perfekt jul.

Mer än julafton

– Som förälder får du inte bli för fixerad vid att det bara blir julafton om barnen är hemma. Det viktigaste är att de har det så bra som möjligt, säger Lena Cronqvist.

Vad som är bäst för barnen beror lite på hur gamla de är.

– Om det är små barn så har de inte hunnit få några ritualer kring jul än. Det är vi vuxna som ger dem bilder av hur det ska se ut. För små barn har vi fortfarande möjlighet att skapa en ny ritual kring jul, då man är separerad. Och i den bästa av världar kan föräldrarna dela upp jularna mellan sig. Är barnen äldre råder Lena Cronqvist att de själva får vara med och bestämma var de vill fira jul.

Var överens!

– Men – och detta är jätteviktigt – det förutsätter att föräldrarna är väldigt överens och tillsammans kan prata med barnen om detta. Fråga inte barnen om ni är i konflikt. Vilka barn kan säga att vi hellre ska vara hos mamma eller pappa då? De flesta barn vill vara väldigt rättvisa och skulle helst dela sig på mitten om det var möjligt.

För den förälder som inte firar jul med sitt barn är nya traditioner viktiga.

– Och så kanske ni kan fira en alternativ jul på annandagen eller nyårsafton? Många barn bor i dag växelvis och har två julaftnar. Jul behöver inte vara så kopplat till den 24:e, säger Lena Cronqvist.

Läsarna: ”Därför skiljer vi oss”

”Folk är bortskämda”

Många förstår inte att man måste jobba på ett förhållande. Bortskämda är de!

Yolanda

”Vi hinner inte mysa”

I Sverige måste båda jobba heltid för att klara sig, att bilda familj i Sverige är att skapa sig stress och magsår. In med ungen så fort det bara går på institution (dagis) stressa till jobbet, stressa och handla, stressa och hämta ungen, laga mat, tvätta barn, städa hem... sen ska två slutkörda föräldrar ha tid för... mys?

Kaka

”Vi gifteross för lätt”

Är det inte så att man GIFTER sig för lätt? Jag har för mig att giftermål ska vara mellan två personer som planerar att spendera resten av sina liv ihop, inget som man slänger ihop lite smått med en person man spenderat ett halvår med.

Heidi

”Inte mer än rätt”

Mår man inte bra i ett förhållande är det inte mer än rätt att man tar sig en riktig funderare på hur man vill ha det i sitt liv.

Mimmi

”Ta itu med problemet före”

Många väntar för länge med att ta itu med de konflikter som dyker upp i förhållandet. Samhället sänder här ut fel signaler med, som att par kan få kostnadsfria rådgivningssamtal först när de beslutat sig för att separera. Vore det inte bättre med mer förebyggande?

Anna