Mejla

Åsa Erlandson

”Ständigt denna hora”

RELATIONER

Åsa Erlandson om Instagrambråket i Göteborg och en medeltida syn på sexualitet

Unga tjejer hängs ut på nätet. Baktalas, dras i smutsen och får en ful, digital tatuering som alla kan se. Och på vilket sätt är det då man tar heder och ära av dem? Jo, genom att utmåla dem som lösaktiga och ljuga ihop hur många de har legat med. ”Orre”, ”slampa”, ”hora”. Alltid denna ”hora”. Om barn som förmodligen ännu inte fått sin första kyss.
Jag tänker på detta samtidigt som Göteborg skakas av upplopp och lynchstämning efter att någon lagt upp bilder och skitsnack på Instagram. Än så länge vet vi inte vem eller varför, däremot är en sak – åter igen – redan glasklar: Det absolut värsta en tjej kan göra är att inte hålla på sig. Vara lösaktig. Ligga runt. Och när man verkligen tycker illa om en tjej och vill trycka till henne ordentligt, då kommer detta ”hora” som ett brev på posten.
Tjejer som blivit våldtagna kallas för hora. Tjejer som är oskuld kallas också för hora och den enda gången jag själv blivit kallad det (ja, jag växte upp på den tiden då ”hora” inte var en bisarr hälsningsfras) var när jag inte ville följa med en kille hem. Det går liksom inte att vinna vad du än gör och många unga tjejer reagerar inte ens längre. De har hört det så många gånger att de har blivit avtrubbade.
Och glåporden kommer från både killar och tjejer och enligt vad som just nu rapporteras från Göteborg så var det en tjej som startade alltihop, som lade upp bilder på andra tjejer och utmålade dem som horor.
Så vad säger det oss egentligen? Vad betyder det att det just var tjejernas påstådda sexliv som tapetserades på internet? Jo, att vi fortfarande står och stampar i någon slags medeltida syn på kvinnors och mäns sexualitet. Medan killar ses som erövrare (och straffas med epitetet ”bög” eller ”fitta” om han inte lyckas), är tjejerna ”horor”. Och så finns det de som tycker att "jämställdheten har gått för långt".
I 1700–talets Sverige straffades ”hor” med döden, i 2000–talets med en digital lynchmobb. Du behöver inte ens vara skyldig.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson