En man försökte slå in dörren hemma hos mig

1 av 7 | Foto: Micke Sörensen
19.38 Carola fixar grillen på grillfest.
RELATIONER

Fortsättning:

Carola älskar sina fans. Men som bekant finns en betydligt tristare sida av myntet. Då kärleken hos fansen förvandlas till besatthet.

– Ja, det har hänt några riktigt allvarliga saker, säger hon tyst.

– Bland annat män som trott att vi var gifta, varav ett fall slutade med ett tragiskt självmord. En annan gång fick jag kämpa mot en man som försökte slå in dörren och fönstren hemma hos mig. Då var jag rätt skakis. Det var långa minuter innan polisen kom.

Nu arbetar livvakter i det tysta för att skydda hennes person. Men hon är inte rädd.

– Hej allesammans! Hur mår ni?

Carola hoppar upp på en stol, blickar ut över den väntande folkmassan och får ett rungande skrik till svar. Kön ringlar sig lång. Autografblock, album, affischer, armar, kepsar: Carola skriver tålmodigt sitt namn på alla tänkbara föremål och småpratar med sin publik. Det är tydligt att hon trivs.

Efter knappt en timme tar hon adjö och kliver in i en väntande bil. De flesta, inklusive Aftonbladets reportageteam, hade gärna valt någon timmes siesta på hotellet före kvällens övningar. Men inte Carola.

Hon får nys om en mysig grillfest nere på stan och dirigerar genast bilen dit. Det är skivstudion Sidelake som bjuder på korv och hamburgare på innergården.

Carola syns. Det märks när hon är där. Hon tar plats, hörs och erövrar snabbt den mittpunkt som sig bör för en superstjärna.

De höga ambitionerna återkommer gång på gång när Carola berättar om sin karriär och sitt artisteri.

– Det blir svårare och svårare att gå på scenen för varje år. Jag vill att fler saker ska fungera bättre. Jag har nog rätt höga krav på mig själv och försöker ta det lugnare. Men det är ingen lösning att sänka ambitionerna, tror jag. Jag har varit med om för mycket för att stanna där. Jag tror på att uppmuntra de gåvor och visioner man bär på, säger hon.

Kanske är det just den ständiga hungern på utveckling som fått Carola att korsa alla tänkbara musikaliska ytterligheter. Från rosa tonårspop och gospel, via hurtfrisk schlager till, nu senast, en läderinpackad popkarriär.

– Jag har gått igenom så himla många stadier och skulle nog vilja landa ännu mer i det jag gör för stunden. Det känns som jag aldrig hinner bli klar riktigt, jag blir aldrig fjäril. Men jag försöker alltid ha kvar min själ och inte slösa med den. Om det säljer är inte så viktigt, för mig är det ett sätt att komma vidare.

Med en timme kvar till konsert checkar Carola in på hotellet, ett stenkast från den stora scenen på Gatufesten. Efter ännu en förvandling sitter hon i hotellsängen som självaste Pocahontas och gräver efter verktyg i sminkväskan. Ljusbruna läderremmar dinglar från stövlarna och efter att reporter Solfors sprungit fem trappor ner till receptionen efter en sax fixar hon till sina halvmeterlånga extentions i håret.

Turnéledar-Kajsa sneglar oroligt på klockan, samtidigt som Carola sätter sig i soffan och under tystnad läser ett stycke ur Nya testamentet.

– Jag upplever att allt som hänt mig är förutbestämt. Men det säger jag i ödmjukhet. När jag var liten visste jag inom mig att jag en dag skulle stå inför tusentals människor och sjunga. Jag gick och bar det som min hemlighet. Det var därför jag tackade Gud på Melodifestivalen 1983, säger hon.

En snabb bilfärd till festivalområdet. Med en kvart kvar till konsert slår Carola upp dörren till den pampiga logen i Stadshuset. Bandet väntar. Konsertnerverna

dallrar.

Carola vrålar ”alright” och som på ett givet anslag ställer sig körtjejerna i sina positioner bakom artisten. En kraftigt nerbantad version (trummisen Peter Damin dunkar takten i den dammiga mattan) av ”My show” kör igång, en triggad Carola hoppar upp på bordet och stampar takten så att den hundraåriga stuckaturen faller från taket. Känns det som.

– Nu är det dags! Plats på scenen!

En timme och tio minuter senare. Efter hitkavalkader, allsångshysteri och en rockande Carola på kravallstaketet (!) lämnar kvällens huvudattraktion scenen. Bandet möts i en ”kramring” direkt efteråt och konstaterar att det blev ett kanongig.

Kvällens konferencier, Ulf Elfving, lyckas få henne att ställa upp på en direktsänd intervju på storbildsskärmen. Därefter nytt möte med fansen, signering och oräkneligt antal kramar.

Alla vill ha en bit av Carola.

Och alla tycks också få en.