Systerns straff: våldtäkt

RELATIONER

Brottet: lillebror pratade med flicka från en fin familj

1 av 4 | Foto: KHALID TANVEER/AP
våldtogs av fyra män Byrådet dömde den 16-åriga flickan, här med sin mamma, att våldtas av fyra män. På så sätt skulle hennes familj straffas och vanäras som hämnd för det "brott" hennes lillebror utsatt Mastoiklanen för. Nu har övergreppet utlöst en våg av indignation och fördömande från andra delar av Pakistan.

I byn Meerwala i Pakistan sågs det som ett allvarligt brott.

Den elvaårige pojken Abdul Shakoor ur den lägre Gujarklanen hade iakttagits på ett fält i byns utkant med en jämnårig flicka ur den högre Mastoiklanen.

Pojken och hela hans familj straffades genom att hans 16-åriga syster dömdes att våldtas av fyra män.

Vendettor och rättsskipning är ofta snåriga berättelser.

Mastoiflickan var utan sällskap av en äldre person som förkläde när hon sågs med den elvaårige pojken.

Rådet av byäldstar samlades i en "jirga" och utdömde - i en blandning av sydasiatiskt kasttänkande och islams sharia - ett straff.

”Hon var i tryggt sällskap”

För att straffa och vanära hela pojkens familj skulle hans 16-åriga syster våldtas av fyra män.

Det hade med folkgruppens ”hedersbegrepp” att göra.

I Meerwala vädjade pappan till de två barnen, Ghulam Farid, 54:

- Mastoiflickan var i tryggt sällskap. Min lille son är för ung för sex! Och om ni tror att flickan antastats är min son redo att gifta sig med henne.

Mastoiklanens män avvisade förslaget:

- Hur skulle vi kunna skänka vår dotter till en familj ur en låg kast?

Straffet verkställdes trots att pappan vädjade:

- Min dotter är en gudfruktig flicka. Ni känner hennes goda karaktär.

Fyra män ur byrådet våldtog 16-åringen i en av byns hyddor.

500 bybor stod utanför hyddan. De jublade och applåderade. De skrattade när flickan slutligen skickades iväg till sitt hem utan en tråd på kroppen.

”De slet av mig kläderna”

Flickan har efteråt berättat:

- Jag grät. Jag skrek. Jag rörde vid deras fötter. Jag påminde dem om att det var jag som hade läst Koranen för deras barn. Jag bad: Bestraffa mig inte för ett brott som jag inte begått! Men de slet av mig kläderna och en efter en våldtog de mig.

Straff av denna typ är inte ovanliga i de stora delar av Pakistan som antingen är områden där självstyret är stort, eller bygder med nedärvd feodalism. Statsmakten är svag och korrupt.

Men i mindre primitiva delar av Pakistan har gruppvåldtäkten i Meerwala utlöst en våg av indignation. Högsta domstolen kallar i dag in delstaten Punjabs högste polischef för att få en redogörelse om vilka åtgärder han vidtagit mot de skyldiga i gruppvåldtäkten.

”Barbarisk handling”

Högsta domstolen kallar jirgans dom "ett flagrant brott mot mänskliga rättigheter".

Landets ledande engelskspråkiga tidning Dawn beskriver handlingen som "så barbarisk att man saknar ord". Kommissionen för mänskliga rättigheter i Pakistan kräver att byrådens rätt att fälla domar och utmäta straff ska upphöra.

Staffan Heimerson