Du slipper inte smärtan genom att göra kejsarsnitt?

RELATIONER

Barnmorskan Ingegerd Hildingsson chattar med läsarna

smulan säger: hejsan.jag kan inte riktigt förstå varför man ska skaffa barn om man inte kan njuta av det. upplevelsen att föda, känslan att få amma, märkliga människor.

Ingegerd Hildingsson säger: Nog kan man njuta av ett barn även om man inte föder. Även de som adpoterar njuter av sitt barn. Det är synd om rädslan står i vägen. De som tror att de behåller formen är helt felinformerade. Det är tråkigt.

Sara säger: Men egentligen borde det väl inte vara något fel att föda med kejsasnitt pga att man vill se bra ut, att slippa smärtan, och förstöra sig där nere?

Ingegerd Hildingsson säger: Det är inte lösningen. Du slipper inte smärtan. Smärtan efter ett kejsarsnitt kan vara bra mycket längre än efter en förlossningen. Sen är det barnmorskans uppgift att se till att förlossningen går rätt till och inte forceras så att det går bra.

lillan säger: Kan jag förbereda mig fysiskt för att få en bättre vanlig förlossning?

Ingegerd Hildingsson säger: Det finns böcker med övningar som man kan göra innan. Man kan gå på yoga för gravida så att man ökar rörligheten. Den mentala träningen är också viktig. Det finns ett träningsband gjort av Gudrun Abascal som används i många föräldragrupper.

Liselotte säger: I Aftonbladet säger du att det man kan ha svårare att bli gravid igen efter ett kejsarsnitt. Detta oroar mig eftersom min son föddes med akut kejsarsnitt och jag gärna vill ha fler barn. Vilka undersökningar finns det som säger att det kan vara svårt att bli gravid igen?

Ingegerd Hildingsson säger: Det är bl. a. en undersökning gjord av en Jolly och medarbetare. De har skrivit en artikel där de jämfört 250 kvinnor med naturlig förlossning med 250 instrumentell förlossning och 250 som har snittat. Det var 13 procent fler av de som snittat som inte fick barn igen. Det finns även andra studier som visar på problematik efter ett kejsarsnitt.

Lina säger: När i förlossningen görs ett planerat kejsarsnitt? Tänker på modellerna som planerar in det en månad i förväg...

Ingegerd Hildingsson säger: Det gör man en vecka innan beräknad förlossning. Barnets lungor måste mogna. Det är viktigt att inte ta det för tidigt för då får man ett sjukt barn.

Mini-Mal säger: Jag kan inte tro att det finns laekare som gar med pa att plocka ut barn tidigare foer att mamman inte skall fa bristningar.....goer det det?

Ingegerd Hildingsson säger: Nej, det hoppas jag verkligen inte. Inte i Sverige i alla fall. Men vad som helst kan hända om det görs för pengar. Det ser man på hur det är i Brasilien där kvinnorna övertalar läkarna att plocka ut barnen. De riskerar barnens hälsa.

Linda säger: Om man har haft en mycket jobbig förlossnig första gången där de blev akut snitt kanman då nekas att få ettplanerat kjesarsnitt då andra gången?

Ingegerd Hildingsson säger: Det är olika rutiner på olika sjukhus. Man måste ta just den kvinnans oro på största allvar och se till attt hon får en så bra förlossning som möjligt oavsett vilken typ det blir. Det är upp till den enskilda kvinnan och doktorn.

Sanne säger: Jag vill bara säga att jag tycker inte det är klokt att på grund av utseendehysterin få välja kejsarsnitt. Jag har fött två ggr. med akuta snitt och en gång normalt så jag vet vad jag talar om!

Ingegerd Hildingsson säger: Jag håller helt med. Det är inte klokt. Det är så tråkigt att unga kvinnor blir objekt och är till för nån annan. När man föder barn behöver man vara subjekt . Man bär med sig det hela livet.

Malin säger: Vad är anledningen bakom förlossningsrädsla?

Ingegerd Hildingsson säger: Det finns många anledningar. Kan vara att man varit med om en svår förlossning. Det kan också vara något som ligger långt bak i tiden, ett jobbigt sjukhusbesök som liten, ett övergrepp, hemska historier från andra. Ibland vet man inte.

Anna säger: Stämmer det att har man väl gjort kejsarsnitt en gång kan man inte föda vaginalt?

Ingegerd Hildingsson säger: Nej, det stämmer inte. Det kan man. Det beror på anledningen till kejsarsnittet. Har man ett trångt bäcken så har man det, men är det något annat som att barnet ligger fel första gången men inte andra går det bra vaginalt. Den förlossningen behöver lite mer övervakning eftersom man har ett ärr på livmodern.

Malin säger: Varför försöker man minska antalet kejsarsnitt?

Ingegerd Hildingsson säger: Det är en hälsofråga. Man ska inte välja ett ohälsosamt beteende om man kan låta bli. Man försöker minska på rökning under graviditet också. Kejsarsnitt är ohälsosamt och dyrt, samhällsekonomiskt.

Anna-Lena säger: Är risken för inkontinens lika stor om man föder med kejsarsnitt?

Ingegerd Hildingsson säger: Jag tror inte det, men jag är inte helt säker. Det har med att göra hur man sköter förlossningen, att den inte forceras eller låter det ta för lång tid.

Tack för alla frågor. Kom ihåg - Kvinnor kan!

ARTIKELN HANDLAR OM