Både sexiga och med hjärna då blir vi kvinnor farliga

RELATIONER

Busiga Helena Bergström brinner för barn. Nu ska hon regissera sin första film.

1 av 3 | Foto: Helena Bergström tillhör Stockholms Stadsteaters fasta ensemble sedan 1989 och för Aftonbladet Söndags räkning gick hon loss på teaterscenen med kläder ur SVT:s klädförråd: Jag tyckte det var en kul grej att göra eftersom jag spelar mycket teater. Dessutom ville jag visa folk en annan sida av Helena Bergström än den pretentiösa. Jag är ju en glad person.

Hon säger att hon vill ha kul, och klär förtjust upp sig i kläderna från kostymförrådet. Sedan säger hon att hon är nöjd med valresultatet. Helena Bergström trivs i höst.

Men det är mycket på gång. Hon säger att hon är pressad, sover ”pissdåligt”. Det syns inte. Hon är hur fräsch som helst.

Dagen före valet var du en av sex kändisar som skrev ett upprop för att förhindra att vi fick en moderatstyrd regering.

– Det blev ju turbulent efteråt, men jag är nöjd nu. Jag upplever valet som om svenska folket tänkt efter vilket samhälle de vill leva i. Vi måste minska klyftorna mellan människor.

– Under det senaste året har jag gått ut med mina politiska åsikter på ett sätt jag inte gjort tidigare. Jag har skrivit en debattartikel med Liza Marklund och i våras ringde jag till Stadshuset och Annika Billström, oppositionsborgarråd för sossarna, vi käkade lunch.

– Jag pratade om situationen på dagis och hur vi föräldrar känner oss maktlösa. Vi stämde Stockholms kommun. Det är omöjligt för personalen att följa lagen med så stora barngrupper.

– Jag har kommit till ett läge i mitt liv när jag vill engagera mig mer. Det kan inte vara så att jag bara ska sitta och le och lägga huvudet på sned. Jag lutar till vänster i politiken, men vilken åsikt man än har är vi alla människor.

Du kommer med en platta Piaf-tolkningar i vinter, stämmer det?

– Ja, men jag vill definitivt inte betraktas som Piaf-tolkare. Tidigare var Edith Piaf mest ett läte för mig, jag kan inte franska. Jag respekterar henne så mycket och Lars Sjöbergs nyöversättningar av Piafs texter är fantastiska och jag sjunger på svenska.

– Jag har inte sett mig själv som en musikalartist och tackat nej när jag tidigare blivit tillfrågad att sjunga in en Piaf-cd.

Nu vågade Helena Bergström säga ja. Efter att ha levt med Piaf i tre år på Stockholms stadsteater blir plattan ett naturligt slut på mångåriga föreställningar. Sista föreställningen gick i januari i år och hon ville då sjunga som He_lena och, som hon säger, skita i föreställningen.

– När jag skulle sjunga med Björn Skifs i ”Guys and dolls” kastade jag mig i djupt vatten. Jag kände halvpanik inför att sjunga.

– Under ett år med musikalen lärde jag mig mycket och fick mersmak. Sen dess har jag haft ett behov att fortsätta med musiken.

Hur ser du på ditt jobb?

– Just nu älskar jag mitt yrke. I början av oktober var det premiär på Ibsens ”Ett dockhem” på Stadsteatern i Stockholm, där jag spelar Nora.

– Pjäsen har gått väldigt bra och den är helt fantastisk. ”Ett dockhem” handlar om en kvinna, som är instängd i sitt äktenskap. I arbetet har jag tänkt på dagens samhälle.

– I varje roll jag ska gestalta försöker jag hitta en länk till mig själv, men sen är jag självklart inte de rollerna.

– Jag känner både smärta och ångest när jag spelar slutscenen då Nora lämnar sina barn, det var ett fasansfullt pris hon tvingades betala. I dag har vi tack och lov delad vårdnad när vi går isär.

Mamma och två kolleger om Helena

Kerstin Widgren, skådespelerska och mamma, Stockholm:

Philip Zandén, regissör och skådespelare, Stockholm:

Benny Fredriksson, teaterchef för Stockholms stadsteater: