Publicerad:
Uppdaterad:

Varannan treåring surfar på internet

Publicerad:
Uppdaterad:

Nätsäkerhetsexperten: "Jättevanligt att tjejer träffar blottare i chattforum"

Hälften av treåringarna i Sverige finns på nätet. Nästan halva befolkningen facebookar och internet kryper allt lägre ner i åldrarna.

Men det är inte riskfritt.

Det är jättevanligt att barn träffar blottare i nätforum som utger sig för att vara jämnåriga tjejer men visar sig vara en man som onanerar när de börjar chatta, säger Mats Andersson, expert på barn- och ungdomssajter på internet.

Nästan alla är numera nätanvändare, till och med våra små.

Hela 88 procent har tillgång till nätet hemma, enligt den nya kartläggningen från stiftelsen.se som administrerar de svenska nätadresserna.

Ett annat mått på spridningen är när hälften av en åldersgrupp har börjat använda nätet åtminstone ibland. Den gränsen ligger nu på tre år. Och mycket lägre kan man knappast komma.

– Vi ställer bara frågor om barn ner till tre år i undersökningen, vi har bedömt att det är nånstans där som gränsen går. Men jag har sett filmer på Youtube på barn som är under ett år som kan hantera en Ipad, säger Janne Elvelid, på projektledare för undersökningen.

Mats Andersson är internetanalytiker och expert på barn- och ungdomssajter. Enligt honom är riskerna för barn många och kryper allt lägre ner i åldrarna i takt med att fler barn börjar surfa.

– Framför allt tjejer är extra utsatta på nätet eftersom de bloggar och är mer aktiva i sociala medier. Pojkar spelar främst spel. Jag föreläste nyligen för en klass i årskurs två där 5–6 tjejer råkat ut för ”fula” gubbar på nätet, säger han och fortsätter:

– Det är jättevanligt att tjejer, men även killar, träffar blottare i olika chattforum som utger sig för att vara jämnåriga tjejer och när de väl börjar chatta så dyker det upp en man som onanerar.

Men trots riskerna är förbud ingen lösning, enligt Mats Andersson. Det riskerar bara att förstöra förtroendet och försämra en öppen dialog.

– Mitt största problem när jag föreläser ute på skolor är att barn inte vågar berätta om saker som gått fel på nätet för mamma och pappa eftersom föräldrarna då kommer att förbjuda den sajten eller ta datorn i från dem, säger han och fortsätter:

– Prata i stället med era barn och var med när de surfar. Ha koll på var och vad ditt barn gör på internet men förbjud inte. Då finns risken att de går till kompisarna istället, där föräldrarna kanske inte lägger sig i.

TT, Monica Karlstein

Publicerad:
Publicerad: