Stressigt värre för svenska föräldrar

RELATIONER

Ny undersökning: Varannan förälder hinner inte med alla vardagsmåsten

Skynda till dagis, handla mat och fixa middag.

Svenska föräldrar stressar som aldrig förr för att få vardagen att fungera.

– Fundera över vad som är viktigast i livet, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: COLOURBOX

Mammor och pappor mellan 31 och 40 år lever ett liv med andan i halsen.

De flänger hit och dit för att få vardagspusslet att fungera. Det går sådär, visar en ny undersökning Aptit låtit göra bland 1000 föräldrar. 56 procent av kvinnorna och 50 procent av männen säger att de har svårt att hinna i det dagliga livet.

För långa dagisdagar

Den syssla som stressade både mammor och pappor mest var att skynda iväg från jobbet för att hämta barnen från dagis.

– Dagishämtningar borde, i den bästa av världar, vara avstressande eftersom det är då vi ska återse våra barn igen efter en lång arbetsdag, säger Eva Rusz som anser att barn skolas in på dagis alldeles för tidigt och att de har alldeles för långa dagar där.

Matinköpen stressar kvinnorna mer än männen. 41 procent av kvinnorna, i jämförelse med 29 procent av männen, känner sig stressade av de dagliga matinköpen. Även prestigeladdade bjudningar som barnkalas och middagar upplevs som oerhört stressande för kvinnor, medan männen får höjd puls av att stå i bilkö till och från arbetet.

Siffrorna visar att mammor är mer stressade än pappor, varför är det så?

– Jämlikheten har inte nått så långt som vi hoppats, många kvinnor dubbelarbetar och sköter både barn, hem och karriär. Könsrollerna förändras långsammare än vad vi tror, säger Eva Rusz som menar att det är hög tid för både män och kvinnor att lägga i backen och på allvar börja diskutera vad som är viktigast i livet – att jobba ihjäl sig för att ha råd att köpa de senaste prylarna till hemmet eller att jobba mindre och få mer tid för familjen.

Nödvändigt att jobba mindre

– Vi ska göra allt samtidigt i dag – förverkliga oss själva, föda, uppfostra och ta hand om barn och hem och vårda relationen. Alla dessa engagemang ryms inte på en och samma gång.

– Kvinnorna i dag pallar inte med stressen, det är bara att se på statistiken för hjärt- och kärlsjukdomar som ökar konstant.

Högst upp på önskelistan för både mammor och pappor står mer tid för familjen. Så hur ska föräldrar lyckas få ihop det berömda livspusslet så att man får mer tid för varandra och barnen?

Rusz råd är att sätta sig ner runt köksbordet och börja prioritera.

– Fundera över vad som egentligen är viktigast i livet. Våga förändra, våga avstå, våga bryta mönster! säger Eva och tillägger:

– Jag är övertygad om att vi är på väg mot en utveckling där vi jobbar mindre. Det är helt nödvändigt.

Katarina Arnstad Elmblad

ARTIKELN HANDLAR OM