”Blås upp ballonger och koka lite korv. Punkt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Terri Herrera Eriksson om barnkalas som blivit en kvarnsten

Minns ni barndomens födelsedagskalas? Festerna hade ballonger och serpentiner som enda dekorationer. På 80-talskalasen serverades antingen varmkorv eller gräddtårta och bullar. I de riktigt ambitiösa familjerna fick man bådadera.

Lekarna var för det mesta desamma; hela havet stormar, blinkleken och burken. Kalaset avslutades med den obligatoriska fiskdammen.

Med risk för att låta som en 5000 år gammal kärring börjar jag verkligen undra varför det enkla konceptet övergavs. Öppna vilken föräldratidning som helst så fattar ni vad jag menar.

”Barnkalas behöver inte vara en komplicerad historia. Gör det lätt för er och bjud in till spökkalas. Gör läskiga inbjudningskort, spöktårta, snitslad bana i mörker, snacks som ser ut som monster, monstershow, låt barnen leta efter godispåsar i källaren med hjälp av ficklampor. Tillverka gärna egna påsar till godiset som ser ut som en spökfamilj. Spela helst in läskig bakgrundsmusik.”

Tack, det lät enkelt.

I senaste Vi Föräldrar ska man rusta för Riddarkalas med egenhändigt gjorda inbjudningskort, skattjakt (med godispåsar i juteväv som du förbereder), kycklingmeny, tårta i form av ett slott, kronor i guldpapper, svärd som klipps till och dockteater där du skriver en historia i förväg. Därtill kommer lekarna.

Det är när man läser sånt som jag blir glad över det faktum att så många gravida och föräldralediga blir av med jobbet. Tur att så många småbarnsmorsor är arbetslösa – hur skulle de annars hinna organisera barnkalasen?

Barnkalas har blivit en kvarnsten, en prestigetävling där föräldrar försöker överträffa varandra i hur engagerade, fantasifulla och roliga mammor och pappor de är. Men tyvärr- trots att det tillverkas pappsvärd och handgjorda placeringskort så det står härliga till så är våra barn inte lyckligare än tidigare generationer.

Nu finns en ny plågsam bok för alla överambitiösa föräldrar: ”Kalas – från dop till disco”. Här har du tipsen till kalas på tema Japan, djungel eller ”vuxenfest” (fylla och otrohet?). Förlaget utlovar att du får tipsen ”som tar bort stress och strul”.

Köp inte boken. Du kan få ett alldeles gratis tips av mig: Undvik stress och strul på riktigt. Ha barnkalas på tema 80-tal - blås upp ballonger och koka lite korv. Punkt.

Terri Hererra Eriksson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN