Vill din kille mästra magen?

RELATIONER

Se upp, Tom Cruise-sjukan kan ha slagit till!

Är du gravid? Växer din mans gnäll i takt med

magen?

Ta reda på om han drabbats av Tom Cruise-sjukan.

Symtom: osunt kontrollbehov av sin gravida partner.

Foto: Jag tar hand om allt! I oktober förra året kom de första bilderna på en påtagligt gravid Katie Holmes. Födseln är att vänta till våren eller försommaren – och Tom Cruise har bestämt i detalj hur förlossningen ska gå till.

Det senaste året har blivande Hollywoodpappan Tom Cruise uppmärksammats för sina kontroversiella åsikter om hur fästmön Katie Holmes bör bete sig i samband med sin förlossning. Katie får varken vara högljudd eller ta smärtlindring, allt enligt scientologirörelsens traditioner.Tom har – för att kunna kika på sin bebis när han vill – dessutom köpt en egen ultraljudsmaskin och när Katie meddelade att hon skulle ge upp sin filmkarriär för att bli hemmafru spekulerade många i att beslutet inte var hennes eget.

Det har gått så långt att tidningen Babytalk gett honom utmärkelsen ”Årets mest stinkande blöja”, ett pris till personer som utövar anti-mamma-politik.

Konflikt om godis

Enligt barnmorskan Christina Wahlström är det ovanligt att blivande pappor beter sig överdrivet beskyddande. Däremot kan många uppleva oro för att kvinnan överanstränger sig. Ibland uppstår en konflikt om vad som är farligt. Kan mamman fortsätta jobba övertid, rida eller äta godis?

– Om hon röker mycket finns orsak till mannens oro. Men de flesta kvinnor har bra koll på vad som är ohälsosamt för babyn, säger Christina Wahlström.

Men det kan vara svårt att änd­ra sitt liv under graviditet­en. Kvinnor vill hålla sig i form, ha fritidsintressen och arbeta.

– Var och en måste själv avgöra var gränsen går. Om pappan tycker att mamman är trött om kvällarna bör han koncentrera sig på att ge stöd.

Christina Wahlström förklarar att många blivande pappor känner maktlöshet, utanförskap och kan ha svårt att avstå från att kritisera kvinnan, till exempel för att hon äter godsaker. I extrema fall passar överkontrollerande män på att utnyttja graviditeten eftersom hon då är extra känslig och sårbar.

– Det leder sällan till något annat än att kvinnan blir osäker, mår dåligt och får svårt att glädja sig över att snart bli förälder.

Fråga på mödravården

Christina Wahlströms råd till paret är att skaffa riktlinjer på mödravårdscentralen.

– De allra flesta barn i Sverige föds friska. Det gäller att ha perspektiv och inte förstora upp saker i onödan, säger hon.

Fem tecken på att han har drabbats

Killar: Försök att se graviditeten på hennes sätt

Tjejer: Säg ifrån om han tar över för mycket

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM