”Jag kan inte hålla mig till en kille”

Läs chatten med Eva Rusz

Moderator säger: Kom ihåg att hålla era frågor korta så de får plats!

Eva Rusz säger: Hej!

Moderator säger: Välkomna, då börjar vi! Kom ihåg, korta frågor! Får in många bra frågor men de är för långa och ryms inte – skicka igen!

Linus säger: Hej Eva! Min sambo lämnade mig i sommras efter hon insett att hon är lesbisk. Jag kan inte glömma henne och saknar henne hela tiden. Vi har även en son ihop på snart 2 år. Ska jag försöka vinna henne tillbaka eller släppa allting? Kommer det att skada vårat förhållande om jag skulle lyckas få tillbaka henne?

Eva Rusz säger: Alla separationer är oftast svåra och tar tid att komma igenom, och för din del har det inte ens tagit ett år. Man brukar säga att det tar ett år eller mer innan man kan blicka framåt. Du kan givetvis försöka vinna din sambo tillbaka men förmodligen har hennes beslut att komma ut som lesbisk varit en kraftfull inre resa, så du får inte hoppas för mycket på att hon återgår till dig. Dock kan man uppleva kärlek på olika plan och din sambo kanske älskar dig fortfarande men kanske är passionerat förälskad i den här kvinnan, så vänta och se vad som händer.

Petra säger: Hej Eva, jag behöver hjälp. Jag kan inte vänja mig vid tanken på monogami – det är som att ingen duger. Längtar efter att bli superkär och bilda familj men hittar fel på alla, tänker att det finns så många att välja på, flirtar vid sidan av, varför nöja sig osv, hur ska jag tänka? Hur vet man? Har jag inte träffat rätt än eller är det fel på mig? Kram P.

Eva Rusz säger: Hej Petra, jag tycker du ska börja med att läsa min bok "varför väljer jag alltid fel partner?" i pocket. Där finns det mängder av förklaringar och övningar som du kan tillämpa. Det går att bli monogam, och eftersom du inser att du vill vara det så kommer det nog att lösa sig på sikt ska du se!

Helene säger: Hejsan! Vi har dejtat i snart 2 månader, jag är jättekär, men han är så otroligt svartsjuk, hur ska jag göra?

Eva Rusz säger: Svår svartsjuka kan bli en besatthet och nästan sjukdomstillstånd. Det är inget bra tecken och det kan skapa dåliga förutsättningar för att ni ska kunna fortsätta vara ihop. Samtala med honom och ta reda på vad hans svartsjuka kan grunda sig i, och om det finns något trauma från förr så får han lära sig att skilja på dig och den förra relationen. Men din dejt behöver också öva på att bygga tillit till dig och lugna ner sig, vilket kan ta tid. Du kan försöka hjälpa honom men du ska inte bli kontrollerad av hans svartsjuka. Han måste jobba på detta själv.

K säger: Tja Eva, jag är ihop med en tjej och har länge tvekat på om det ska vara vi. Är kär men vi är så olika så jag blir osäker. Nu har jag träffat en annan tjej som jag länge tyckt om, och hon vill börja ses för att ta reda på om det kan bli nåt. Jag är osäker, vill inte bedra min tjej men är ändå nyfiken. Hur göra?

Eva Rusz säger: Tja, ja ibland kan man hamna i ett sånt läge när känslorna kanske inte är de rätta med den man är med. Jag tycker ärlighet varar längst, jag tycker inte man ska gå bakom ryggen och undersöka en ny partner medan man har en. Utan i sådana fall får du ta risken och göra en paus medan du utforskar den andra tjejen. Så kan livet se ut ibland. Lycka till!

Tinus säger: Hur gör man slut på ett shysst sätt?

Eva Rusz säger: Man pratar med personen direkt och strävar efter att ge positiv feedback, alltså tala om vad man gillat hos den personen, och vad som varit bra etcetera, men inte tillräckligt. Sedan är det bra att sträva efter att man ska försöka vara vänner men man måste vara förberedd på att det kan bli en stark reaktion.

Fegisen säger: Jag träffar en kille sen 4 mån men jag är så rädd att han ska svika o lämna mej. Jag oroar mej för när han går på fest, åker bort osv. Känns som jag "vet" han kommer träffa nån annan. Jag gör slut snart för jag orkar inte med påfrestningen. Han säger han inte är riktigt kär i mej, än... Hjälp! Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Du håller på med något som kallas känslomässigt resonerande. Då utgår man från att alla känslor man känner är sanna. Du kan ha en känslomässig sårbarhet som gör dig extra rädd. Om killen då visar tveksamhet mot dig så startar ditt rädslosystem snabbare hos dig än hos andra, och du överreagerar antagligen. Försök lugna ner dig och stöd dig under en tid framöver på de positiva tecken du trots allt har fått. Vänta inte för länge med på att han blir "säker" på dig utan kolla på om det sker framsteg ofta, och håll fast vid dem och tänk positivt.

Matte säger: Hej Eva! Min flickvän sedan 6 år och jag är båda 25 år. Allt är jättebra mellan oss förutom att hon få kraftiga utbrott. De är relaterade till stress. Till ex om hon tror att mina vänner inte gillar henne när vi är på fest eller om hon känner sig missförstådd eller orättvist behandlad/dömd på något sätt. Hon är normalt underbar på alla sätt men när de här utbrotten kommer så blir hon totalt omedgörlig. Hon kan slå mig och skälla för saker utan grund. När hon fått lugna ner sig ett tag ber hon om ursäkt. Vad beror detta på (hon vet inte), och hur ska jag agera och hjälpa henne?

Eva Rusz säger: Hej, det är svårt att uttala sig om vad det beror på då jag inte träffat henne. Men hon kanske kan söka upp en terapeut för att komma till insikt om vad det beror på – och där få hjälp med att träna bort det, för det är inget bra beteende.

p säger: Hade ett förhållande o vi var jättekära. Omständigheter förstörde allt. Trots det kan vi inte låta varandra vara. Det kan gå månader innan ngn av oss hör av oss ändå blir det inget mer. Det sliter men känslorna finns kvar. Har verkligen försökt klippa, vara arg, ALLT, men nu har vi gjort såhär i 1 år. Tips?

Eva Rusz säger: Känslorna finns kvar för att ni ständigt aktiverar dem. Om ni låter bli att höra av er till varann, och står emot den känslan så kan det gå över och klinga av.

sara säger: Tack för en bra spalt Eva, jag har varit tillsammans med min pojkvän i 7 mån, han har ett fullgående schema, studier och jobb, själv e jag arbetsökande, han har alltid sagt att han har tid för ett förhållande men det visade sig att han sa så bara för han inte ville att jag skulle lämna honom, med tanke på hur starkt han känner för mig men samtidigt prioriterar allt annat före mig känns det som, skolan förstår jag fast resten...?Jag blir så frustrerad över detta, och vårt förhållande kommer inte att hålla ihop om det inte finns tid, vad ska ja göra? Är jag bara en trygghet för han el vad?

Eva Rusz säger: Hej Sara. Tack! Du har helt rätt i att fråga dig i vilka behov du har i relationen, och du har rätt att begära och förklara för honom hur du skulle vilja öka er kvalitetstid med varandra. Beskriv vad, när och hur ni ska träffas, göra etcetera. Vänta ett tag och se om ni kan få till en stegvis förändring angående detta. För dina behov är lika viktiga som hans!

Moderator säger: Tiden är tyvärr snart ute, här kommer sista frågan för idag!

anki säger: Hej! Vad anser du är det viktigaste för ett hållbart förhållande? Vet inte vad jag ska fokusera på :) Humor? Trohet? Samma värderingar? Intressen? Vad?

Eva Rusz säger: Hej, Jag kom nyligen ut med min nya bok "Relationskoden". I den tar jag upp de sex viktigaste koderna för ett HÅLLBART relations- och sexliv. De är 1) Att ständigt utforska och vara nyfikna på varandra, inte ta varandra för givna. 2) Se till att man berör varandra dagligen; krama, hålla om, komma nära varandra fysiskt. 3) Att hålla igång sexlivet men inte enbart kvantiteten utan också närhet, förtrolighet och fysisk berörning. 4) Kommunicera, lära er vara aktivt lyssnande på varandra, uttrycka känsliga behov. Ge varandra positiv förstärkning 5) Att vara ett team, etablera samarbete och lekfullhet. 6) Relationshälsa. Se till att vara attraktiva för varandra, både i beteenden och er dagliga omvårdnad. Lycka till!

Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Tack till dig Eva och tack till alla er som ställt frågor – många bra frågor idag, hoppas ni som inte hann få svar kommer tillbaka till nästa chatt!

Eva Rusz säger: Tack allihopa som chattat idag. Vi hörs om två veckor igen. Kram Eva.

Publisert: