”Mamma tjatar om min vikt – jag sa ifrån”

RELATIONER

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2

Ja, Stephan måste be sin mamma om ursäkt, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Mamman vill inte honom illa, hon bara tänker negativt per automatik. Att hedra sin far och mor ligger i vår tradition, säger hon.

Foto: Rusz råder dig.

Att kalla sin mamma en fet kossa är att ta i för mycket. Kanske har mamman uttryckt sig sårande mot Stephan omedvetet. Kanske har hon antagit att det är okej att raljera om övervikt och hur svårt det är att bli av med den.

- Hon har uppenbarligen tagit illa vid sig av det han sa. Jag tycker att han ska gå till sin mamma och säga: ”Förlåt. Jag överreagerade så för att jag kände att du inte stöttade mig. Jag behöver ditt stöd till 100 procent”, föreslår Eva Rusz och tillägger:

- Även om man misslyckats 99 gånger, kan man lyckas den hundrade. Vi får aldrig ge upp hoppet om en förändring.

Det är mycket vanligt att eviga bantare förlorar vikt för att sedan lägga på sig igen.

Enligt Statistiska centralbyrån är drygt hälften av alla män mellan 25 och 44 år och två tredjedelar av männen melllan 45 och 64 år överviktiga. För kvinnor ligger siffran på drygt 40 procent i samma åldersgrupper.

Stephan är med andra ord långt ifrån ensam om att väga mer än vad som är hälsosamt för honom. Men Eva Rusz tror inte det stämmer att mamman inte vill att han ska lyckas gå ner i vikt.

- Alla föräldrar vill att ens barn ska lyckas med det de företar sig. Däremot är hon kanske för upptagen av sina egna misslyckanden för att kunna sporra och peppa sin son. Kanske har det blivit hennes ”sanning” att det är omöjligt att bli av med övervikten, säger Eva Rusz.

Hon förklarar att vi dras till de tankemodeller vi övar mycket på, oavsett om de gynnar oss eller ej, och oavsett om de är sanna eller ej.

- Mamman vill honom inte illa, men hon har automatiserat det negativa tänkandet. Det mönstret kan Stephan öva på att låta bli att upprepa.

Ulrika Lidbo
[email protected]