Pojke eller flicka?

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler vill veta könet på sitt ofödda barn

Grattis - vad blir det?

Privata företag och kliniker tjänar allt mer pengar på att blivande föräldrar vill veta könet på sitt barn.

Behovet av att hålla koll sträcker sig ända in i livmodern.

Foto: colourbox

Trots att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) avråder från alla onödiga ultraljudsundersökningar finns det gott om kliniker i landet som ändå erbjuder sådana för könsbestämning av foster.

– Självklart. Det är jättevanligt att föräldrarna vill veta barnets kön, säger den sköterska som svarar i telefonen hos en av klinikerna i centrala Stockholm.

Priset för undersökningen varierar, men ligger några hundralappar över patientavgiften.

Efterfrågan är ökande, enligt både SSM och Anne-Maj Jacobsson, styrelsemedlem i Riksföreningen inom Ultraljudsdiagnostik, som säger till Göteborgs-Posten att föräldrarna brukar säga att de vill planera, köpa kläder och inreda.

Enkelt blodprov

Föräldrar som tycker att pojkrum ska vara blå och flickrum rosa behöver inte göra ett ultraljud innan tapeterna beställs. Flera nätbutiker säljer tester där ett enkelt blodprov från mamman visar barnets kön. Redan tidigt i graviditeten kan korta DNA-bitar från fostret i mammans blod analyseras. Hittas delar av en y-kromosom blir utslaget pojke, annars flicka.

"När du står där vid babyartiklarna, vore det då inte trevligt att veta om du kan välja den rosa filten i stället för en som är allmänt grönt?", skriver ett av företagen på sin webbplats.

Gudrun Abascal, chefbarnmorska och omvårdnadschef vid BB Stockholm, möter ofta par som vill veta könet på sitt barn. Hon tror att viljan bottnar i en strävan efter kontroll.

Tydligare bild

– När jag träffar den här generationen tycker jag att det låter som en rimlig förklaring med tanke på hur de planerar sina liv i övrigt. Det ingår i den kultur vi lever i, att man vill ha kontroll.

– Det handlar inte bara om att lättare kunna välja namn eller inreda ett barnrum. Ofta säger de blivande föräldrarna att de vill ha en tydligare bild av sitt barn, säger Gudrun Abascal.

Att vänta barn är ganska diffust men vet man könet, säger de till mig, så blir det lättare att knyta an till det. Det får en tydligare identitet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN