90-talister är som Vargen i Bamse

Läs Daniel Pernikliskis krönika

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

”Det man inte har och det man inte får, det tar man”, sade Vargen i serietidningen Bamse.

Det är ett motto som inte är helt olikt 90-talisternas, att man måste fixa det man vill ha själv, med den skillnaden att Vargen hade för avsikt att göra det på kriminell väg. 90-talisterna lär vara entreprenörer som har förstått att inga stekta sparvar kommer att komma flygandes.

Jag minns när min styvdotter (född 97), tillsammans med en vän, hittade en stor kartong med utgångna och oöppnade nötpåsar vid en återvinningsstation. De hittade dem innan råttorna och insåg direkt att det innebar en möjlighet att tjäna sig en hacka, och sålde påsarna styckevis till förbipasserande i kvarteret.

Även om jag, efteråt när jag fick reda på det, var en smula nervös över att de gamla nötterna kanske kunde orsaka magsjukor hos de vänliga köparna, så var jag huvudsakligen stolt över flickornas företagsamhet. De ville ha godis och visste att de inte skulle få pengar till det och löste situationen på egen hand.

Nötterna vågade de naturligtvis inte äta, eftersom de var gamla.

90-talisterna lär samtidigt vara väldigt lata. De vill jobba mindre än sina föräldrar och bara göra sådant som är kul.

De värsta produkterna av den här andan finns att beskåda i TV-serien ”Ung & bortskämd”. Men man kan knappast skylla lathet på en generation, som om det närmast vore en genetisk åkomma. Om man tvättar, städar, lagar mat och betalar hyran åt sina vuxna barn, så får man fan skylla sig själv som förälder.

Vi har alltså fostrat en generation lata entreprenörer, som snart ska ta över.

Om det låter aningen motsägelsefullt kan det bero på att det lär vara pojkarna som står för lättjan och flickorna för framåtandan.

Vi håller tummarna för att den trenden går att vända, så att vi slipper dela vår ålders höst med förtidspensionerade unga män som fortfarande inte har lärt sig tvätta sina egna kalsonger.

Allt bekostat av driftiga kvinnliga entreprenörer.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN