Fars futtiga dag

avTerri Herrera Eriksson

RELATIONER

Mejl, strumpor och pliktköpt fikabröd – pappa har långt ifrån mamma-status

Foto: ANNA RÖNNQVIST
inte lika uppskattad Bara 60 procent av svenskarna köper något till pappa på Fars dag. Men på Mors dag engagerar sig hela 81 procent för att hitta en fin present.Foto:

Medan mamma firas med spa eller i alla fall en blomma och en bra deckare, får far ofta nöja sig med ett mejl – eller strumpor.

– Glappet beror nog på att man vill hylla mamma lite extra – det är heller inte så lätt att göra pappa glad, säger konsumtionsforskaren Pernilla Jonsson.

I morgon är det Fars dag. Men hur många bryr sig – egentligen?

Brittiska och amerikanska siffror visar att Fars dag firas långt mycket mindre än mors egen dag. Mindre pengar läggs på presenter, färre grattiskort köps och – märkligast av allt – det rings flest ”mottagaren betalar”-samtal på hela året i USA på just Fars Dag; ”Grattis, men du får betala själv!”.

Mor mer lönsam

I Sverige är det kanske inte lika katastrofalt – tre av fyra uppmärksammar sin pappa på något sätt – men det råder ingen tvekan om vilken dag som firas mest och vilken förälder som får dyrast presenter.

– Mors dag är absolut mer lönsam än Fars dag, säger Lars G Olsson på Svensk Handel.

Numera spenderas det exempelvis mer pengar på Alla Hjärtans Dag än på gamla pappa.

Det finns många teorier kring varför det är så. Kanske beror det på årstiden? En trist söndag i november lockar kanske inte till lika mycket firande som en härlig försommardag i slutet av maj. Andra tippar på att det handlar om att Mors dag är en mer rotad tradition.

Det sistnämnda tror Pernilla Jonsson, trendanalytiker och konsumtionsforskare på Kairos Future, inte på som förklaring.

– Båda traditionerna är så pass gamla och etablerade. Det spelar inte så stor roll om en högtid har firats i 90 år och den andra i 80 år.

Hon tror snarare att könsroller och vår syn på föräldraskap ligger bakom glappet.

Förtjänar lyxigare gåva

– Traditionellt har mamma ansetts vara den viktigaste föräldern och därför uppmärksammas hon nog lite mer, säger Pernilla Jonsson.

Kvinnor har också fortfarande ytterst ansvar för hemmet och lägger ner betydligt mer tid på hemarbete än vad män gör. Enligt SCB utför kvinnor i snitt drygt 28 timmar obetalt arbete i veckan medan män utför strax under 20.

– Sånt gör att man vill hylla mamma lite extra genom att ge en finare present och kanske bjuda på middag så hon slipper laga den. Visa lite uppskattning, helt enkelt.

En annan anledning till att mor firas mer är att kvinnor tjänat mindre än män och därför ansetts förtjäna en lite lyxigare present, tror Pernilla Jonsson.

Pappa har råd

Kvinnor och shopping förknippas intimt och det finns ett större, och hårdare marknadsfört, utbud av saker att köpa. Inför Mors dag marknadsförs allt från spa-behandlingar till roliga dvd-boxar. Till män är det fortfarande slipsar och underkläder som gäller.

– Många upplever nog också att det inte är lika lätt att göra sin pappa glad – dessutom har han råd att köpa det han vill ha själv. Det är sorgligt men symtomatiskt att till och med på Fars dag förväntas han öppna plånboken och betala för grattis-samtalet, även om just det fenomenet nog inte finns i Sverige.

Att pappa firas lite mindre än mamma är troligtvis inget nytt. Redan på 1950-talet brukade hemmafruarna hyllas på Mors dag genom att få ledigt från hushållsarbetet just den dagen – det var otydligare vad man skulle ge far i huset ledigt från. Resultatet blev en slips och kanske extra gott fika.

Och i dag är det allt fler som skippar slipsen – Han har ju ändå så många! – och på sin höjd pliktköper med sig lite fika på vägen hem till pappa.

Eller skickar ett sms.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fars dag