"Jag blev paff när mamma också var gravid"

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:

Zalli, 25, blev mamma och syster på samma gång

Zalli, 25, hade just fått reda på att hon var gravid – då ringde hennes mamma Carina, himlastormande lycklig, och berättade att hon skulle ha barn.

— Jag blev helt paff, säger Zalli.

De kallas ”crossovermammor” – mödrar och döttrar som får barn samtidigt. Och de blir bara fler, när antalet gravida kvinnor över 40 ökar.

Zalli Nilsson, födde sitt första barn, dottern Jolie i december 2005. Hennes yngsta lillasyster Meia, var då knappt tre månader.

– När mamma kom på besök på förlossningen satt hon bredvid sängen och ammade min lillasyster. Det kändes konstigt, jag ville ju stå i centrum och ha all uppmärksamhet. Jag ville att mamma skulle gosa med MIN bebis och tycka att hon var finast i världen.

Som syskon

Nu ser Zalli flera fördelar med att ha småbarn samtidigt som sin mamma:

– Vi går igenom samma saker och kan stötta varandra. Jag kan alltid fråga mamma om det är något med Jolie, hon har ju i färskt minne hur Meia var tre månader tidigare. Det är bra. Det är också kul att flickorna har så fin kontakt.

Zallis mamma, Carina Strandberg, 45, håller med:

– Första året var tufft, jag var väldigt bunden till Meia och kunde inte hjälpa Zalli så mycket som jag ville. Nu när flickorna är äldre är det lättare. Och roligare, de är ju nästan som syskon.

Gravid igen

Nu väntar Zalli sitt andra barn – och den här gången kan mamma Carina vara ”mer” mormor från början.

– Det ska bli jätteroligt, jag ser fram emot att få ha Jolie lite mer när Zalli är med bebisen.

Själv har Carina inga planer på att skaffa fler barn.

– Jag tror inte det … men man kan ju aldrig veta (skratt).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN