"Det här är paradiset"

Familjen Sjöblom lämnade Stockholm för att bli vinmakare i Kalifornien

De bytte ett stressigt Stockholms-liv mot en solig tillvaro som vinmakare i Napa Valley i Kalifornien.

När hjulen snurrade som fortast för Susann och

Mikael Sjöblom var lägenheten i Stockholm mest en administrationscentral för att få ihop familjens scheman. Susann var flygvärdinna. Mikael var it-företagare och pendlade mellan Europa och USA för att sköta affärerna.

– Det var ett resande liv för oss båda, säger Mikael.

Ledig gård

När de sitter brunbrända och avslappnade vid köksbordet i Napa City i norra Kalifornien är det svårt att tro att det handlar om samma familj.

För sju år sedan packade de bohaget, hyrde ut lägenheten i Stockholm, flyttade hit och startade Sjoeblom Winery.

I flera år hade Mikaels passion för vin gjort att han regelbundet besökt Napa Valley så fort han var i USA.

– Men istället för att gå på vinprovningarna gick jag runt och kollade på baksidan där folk arbetade med bevattning och skrubbade tunnor och tankar, säger Mikael.

Nyfiket förhörde han sig om varför ett vin smakade si eller så, vilka processer som låg bakom. Vinmakarna lärde snart känna den frågvise svensken och lät honom vara med och experimentera i laboratorierna. När en vingård blev ledig frågade de om det inte var dags att han slog till.

Satsar hårt

– Jag åkte hem till Susann och sa att nu måste du följa med över till Napa och titta. Vi kom ganska snabbt fram till att livet är för kort att inte göra det här.

I dag är Susann tjänstledig från SAS och studerar vinmakeri, Mikael har kvar sitt företag Euro-office, men satsar hårt på vingården. Barnen Christopher, 8, och Stephanie, 12, har för länge sedan glömt hur det var att inte kunna språket och måste numera bli påminda om att det fortfarande är svenska som gäller hemma.

– Barnen var en bidragande faktor till att vi åkte. Ett annat språk och en annan kultur är den största gåva man kan ge sina barn, säger Mikael.

Precis som de allra flesta vinmakare bor familjen i en villa inne i Napa City, medan själva vinproduktionen ligger utanför stan. Men Susann drömmer om en traditionell vingård där de bor och tillverkar sitt vin på samma ställe.

– Vi ska bygga vårt eget winery och vårt eget hus som blir precis som vi vill ha det. Med furugolv och svenska tvättmaskiner, säger hon och skrattar.

Madonna har hus i byn

Napa Valley är inte bara känt för sitt vin, utan drar också till sig kändisar som kommer hit för att få vara ifred. Madonna lär ha ett hus i grannbyn och Francis Ford Coppola äger en magnifik vingård här sedan mer än 30 år tillbaka.
en annan kultur är den största gåva man kan ge sina barn

– Folk här är vana. Man slänger bara ett öga och noterar att jaha, en kändis, men inget mer, säger Mikael.

Han har själv träffat den legendariske filmregissören på en sammankomst för vinmakare, men konstaterar att de verkliga superstjärnorna i Napa Valley är vinmakarna.

Sjoeblom Winery har blivit en framgångssaga. Mikael och Susann gör mousserande vin på cabernet sauvignon som är en röd druva. Det färdiga vinet är dock bara ljust rosa i färgen eftersom skalet, där färgämnet sitter, snabbt separeras från druvjuicen. De tillverkar över 30 000 flaskor om året. När vinet lanserades på Systembolaget sålde det slut på ett par månader. Nu säljs det i amerikans-ka restauranger och butiker.

Vintillverkning är en långsam och dyr process. Flaskorna vrids för hand enligt ett noga uträknat schema för att separera jästen från vinet innan det korkas igen för sista gången. Processen från druva till färdigt vin tar sex år. I dag anlitar de personal under högsäsong.

Spännande framtid

– I början fick hela familjen hjälpa till. Vi hade inte råd att anställa någon, säger Susann.

Om de slagit ner bopålarna i Napa Valley för gott eller om de ska återvända hem till Sverige igen – eller flytta någon helt annanstans – vet de inte.

– Man kan göra vad man vill. Det är svårast första gången för då ser man alla hinder. Men när man fått den insikten kan man packa och dra när man har lust, säger Mikael.

Napa Valley, perfekt för vinodling!

Vacker vy. Vinproduktionen ligger utanför stan, men familjen bor i en villa inne i Napa City.
Vacker vy. Vinproduktionen ligger utanför stan, men familjen bor i en villa inne i Napa City.

Vinmakarens champagnetips!

eva buskas

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN