Min kille kallar mig hora ”på skoj”

RELATIONER

Eva Rusz svarade på läsarnas relationsfrågor i chatten

tjej18 säger: Min sambo kallar mej fula ord som hora osv på skoj! vad ska jag göra för att få han o sluta?

Eva Rusz säger: Var påstridig och stå på dig. Alt gå ut och gå då/om han sätter igång igen. I en relation måste man öva sig att lägga om vissa beteenden och det du beskriver är verkligen inte acceptabelt. Visa honom mitt svar.

Tuva säger: Varför vill han inte förlova sig? Vi har varit ihop och bott ihop i snart 4 år. Vi har varit bästa vänner i över 8 år, men han känner sig ändå inte redo att binda sig med mig. Vad är största sannolikheten att män inte vill binda sig? Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Jag tror inte det går att könsrelatera utan snarare personrelatera. Ofta finns en omedveten föreställning om att kanske relationen kommer att förändras i en negativ riktning då man får en ring på fingret. Så länge den föreställningen får finnas så blir det ett "nej". Försök ta reda på vilka olika framtidsförväntningr din kille har. Vad "ser" han skall hända om ni förlovar er? Har hav hört eller upplevt att ngt "ont” sker då man gör det? be honom förtydliga sina argument och finn olika "bevis" som kan gå emot det. Ta inte hans nej som personligt, men givetvis behöver han öva sig i att möta dig och lyssna på de skäl du också har.

iza23 säger: Hej. Jag har varit tillsammans med en kille nu i 4 år. Och jag har inga känslor kvar för honom längre. Förutom kompiskänslan. Han har blivit min bästa kompis. Som alltid ställer upp. Men vi har aldrig sex eller kysser varandra eller något sånt där. Så det känns så meningslöst o vara tillsammans med honom. Det går inte ens att ha sex med honom för jag tänker på honom som en kompis så jag tänder inte på honom sexuellt längre. Hur ska jag göra för att göra slut på ett bra sätt och inte förlora min bästa kompis? Jag har gjort slut med honom förut, men tog tillbaka han sen för han ringde o hotade.

Eva Rusz säger: Ja det låter som det bästa är att göra slut. Försök berätta för honom hur du känner och tänker och betona att du älskar honom fast på ett helt annat sätt. Säg att du verkligen önskat ni kan bli vänner men räkna inte med i första tiden att han godtar det, han kan behöva olika lång tid på sig att smälta det som du vill ska ske. Hot skall man aldrig acceptera, och ge inte efter för dem.

filip säger: Hur går man vidare från ett stormigt förhållande?? Mitt problem är att jag har svårt att lita på kvinnor.

Eva Rusz säger: Ja känslorna får sig en törn då man haft det stormigt. Viktigt är att öva dig att separera det som VARIT, det som ÄR eller det som KOMMER. Försök se vilket mönster du hade i den relationen, var lite självkritisk och fundera på hur du skulle kunna bli ”bättre” i att t ex uttrycka dina behov i en kommande relation! Öva dig att alltså hålla isär nuet och dåtiden och om du känner sig oroad, lugna ner dig och/eller säg vad du känner till din nya partner. Att du vill ta det lugnt osv.

Molle säger: Jag är en kvinna på 32 år med en underbar familj och arbete där jag trivs. Men jag känner att min livsgnista inte finns där som tidigare. Allt är så slentrianmässigt. Dagarna ser likadant ut för jämnan. Inget spännande händer i mitt liv. Kan det vara 30-årskris?

Eva Rusz säger: Ja det kan det visst vara, man är expert på vissa givna roller och då infinner sig en viss slentrian. tala med din man om hur du upplever det just nu och få igång en idébank dvs där du och han får fundera ut vad ni kan göra för att bryta det hela . Barnvakt, nya hobbies, egna och gemensamma aktiviteter är ett sätt att få ny energi i relationen.

Salve säger: Hej Eva ! Sedan sex månader är jag ihop med en fin man. Mitt problem är att han är så tystlåten. Jag känner mig utfrusen och att han inte släpper in mig. Problemet är också att han ganska lätt blir kränkt när jag påtalar något och då stänger han sig ännu mer. Kan du råda mig om hur jag skall nå honom. Tack snälla!

Eva Rusz säger: Ja det där är ett personlighetsdrag som inte har med dig att göra utan snarare har med hans föreställning om hur känslor skall processas. Då du vill ha mer upplever han det omedelbart som ett hot och svarar med att gå till anfall. Försök berätta för honom hur viktigt det är i en relation att man visar olika uttryck av känslor för varandra. Fråga honom om/då han blir arg vad han just då tänker på? vad gör honom så arg? Det kan ta sin tid att förstå en annan person. Det kan också ta sin tid att förstå varandra, se hans beteende som en brist på färdigheter dvs kunskaper och fortsätt att visa honom hur du själv, kan visa och uttrycka känslor.

blåbubblan säger: Hej Eva! Är en 21 år gammal tjej och varit tillsammans med min kille i snart 3 år (han är 23). När vi träffades blev vi jätteförälskade och förhållandet har alltid varit seriöst. Nu är allt mk mer "vuxet". Kan inte låta bli att undra om gräset är grönare? Vi har det bra på alla plan, mkt kärlek och pussar och bra sexliv ändå kan jag inte låta bli att inleda sms-flörtar med andra killar nu senast med hans gamla kompis! Jag ångrar mig efteråt, varför beter jag mig såhär när min pojkvän egentligen är den enda för mig?

Eva Rusz säger: Alla kan ngn gång hamna i en tanke, om att gräset är grönare på andra sidan osv. Försök att själv gå till botten med vad du tror en annan relation skulle medföra? Fokusera sen på de ev drömmar el önskemål du får mot din kille. Be honom att kanske möta vissa av dina önskningar, tala med honom. Men du måste sluta med att kontakta hans kompis, det kan sluta riktigt illa för er alla tre!

Jennie säger: Hur kommer det sig att jag aldrig kan lyckas bli mer än "bara vänner" med killar? Eller bara ha en kille för en kväll, för dagen efter vill dom inte ha en?

Eva Rusz säger: Jag tror detta har att göra med sin självbild. Dvs hur du ser på dig själv och ditt egenvärde. Om du tillåter andra att håla i rodret dvs dejta dig, uppvakta och sen dra kanske du har varit för tillgänglig och avhållit dig ifrån att visa hur dina behov ser ut? Börja öva dig i att visa och tala om dina behov och känslor. Förläng tiden innan ni hoppar i säng, gör inte det med första bästa. För den typen av bekräftelse är kortvarig och motarbetar ofta själva målet att få en varaktig relation. Berätta att du vill ta det lugnt och lära känna en kille ordentligt, men öva dig att visa känslor annars finns risken du "sänder" kompis signaler istället.

Emma säger: Hej! Min mamma är för jämnan ledsen. Delvis för att hon tycker att jag har en pojkvän som behandlar mig dåligt och delvis för att hennes man (min pappa) är ute och reser mycket. Hon har många egna intressen och ett bra jobb, men saknar något... Tips på hur hon kan bli glad?

Eva Rusz säger: Oj en ganska svår fråga eftersom den innehåller flera olika aspekter. Tala med din mamma om vad det är som gör att tycker din kille är dålig för dig!? Kan hon ha rätt och därför är uppgiven för att du inte lyssnar på henne? Eller så har hon "fel" och känner sig ännu mer ensam då din pappa inte är hemma så mycket? Samtal är det allra bästa. du kan ju också tala med din pappa och höra om han har lagt märke till att mamma är ledsen?

Singeltjej säger: Hej Eva ! Jag är en 48 årig tjej som träffat en kille som jag verkligen älskar och har väldigt starka känslor för. Vi har känt varandra i 4 år nu, men tyvärr så är känslorna inte ömsesidiga. Han säger att han känner inget för mig, vilket gör mig väldigt ledsen. Han har haft andra förhållanden, kan det vara en bidragande orsak till att han inte "vågar" släppa in mig, för jag ser att det finns ändå vissa saker som tyder på att det finns känslor med i det hela.

Eva Rusz säger: Svårt att veta, fråga honom. Han håller tillbaka sina känslor av ngn anledning. Men det är kanske mer värt om du funderar över vad som får dig att känna såna starka känslor då dessa inte möts alls? Var har du "lärt" dig att du skall fortsätta älska ngn som inte ger ngt tillbaka? Eventuellt kanske med tiden, han kan "tina" upp men som jag ofta råder, samtala om detta är det bästa innan man börjar gissa för mycket!

sara säger: Jag har varit ihop med killar och samma sak händer, de är otrogna eller de ljuger. I mitt sista förhållande så var vi tillsammans i 3 år (jag är bara 19 år) och vi älskar varandra jättemycket men han har alltid ljugit för mig, från första dagen vi blev tillsammans, vi har känt varandra i 6 år. Han säger att han ångrar sig m.m. men jag undrar varför killar alltid ljuger eller bedrar mig? Vad är det som jag gör för fel när sådant händer? I början trodde jag att det var killarna men något måste jag göra? Tack

Eva Rusz säger: Hej du gör bara ett fel, nämligen förlåter dem om och om igen! Du får börja vara lite tuffare och inte fortsätta umgås med dem om de visar detta beteende. Du dras till oförutsägbara, otrygga killar som vid sidan av er relation använder andra för sina egna bekräftelser. Du behöver öva dig i att på sikt förstå att kärlek och heta känslor INTE skall triggas igång el vidmakthållas genom otrygghet! En kärleksrelation skall vara trygg, en bas där man kan lita på varandra. Så alltså berätta detta för dina killar vad du inte accepterar längre. Och om de inte behandlar dig väl, vänd om på klacken och gå för då är det fel kille för dig! Stå på dig det är du värd!

amkanda säger: Hej Eva. Min pojkvän har gått ifrån mej nyligen. Han säger att det inte finns någon kärlek kvar utan bara starka vänskapskänslor. Jag kan delvis hålla med honom men jag känner mej otroligt lämnad nu. Har lust att ringa till honom men ändå inte, jag är rädd för att vi ska tappa kontakten. Jag älskar honom. Hur gör man??

Eva Rusz säger: Ja det är alltid mkt svårt då man är i olika faser då det tar slut. Men visst måste du ha rätten att ringa honom om du vill ta reda på hur han kom fram till beslutet? Man bör, tycker jag kunna ge varandra lite tid efter en separation så båda hinner förstå vad som hände. Man borde tom kunna ge varandra positiv feedback istället som många gör, vara negativa.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen samma dag och tid. Ta det lugnt så brukar det mesta ordna sig! Kramar Eva

aftonbladet.se