21 dagar gör dig redo för kärleken!

RELATIONER

Coachen: Du måste älska dig själv - först

Vill du träffa någon att älska?

Börja med dig själv.

— Att stärka din självkänsla är det bästa sättet att hitta drömpartnern. Du kan också komma fram till att du inte behöver någon just nu, säger coachen Sofia Sivertsdotter.

Vissa människor har ett stort försprång vad gäller självkänsla. De som har eller har haft föräldrar som älskar och tror på dem oavsett vad de presterar eller inte presterar brukar vara goda exempel på det. Men oavsett hur du haft det fram till idag kan du stärka din självkänsla.

– Det finns massor av övningar du kan jobba med. Vad som fungerar är individuellt, så pröva dig fram, råder personliga coachen Sofia Sivertsdotter, känd från bland annat ”Singelcoacherna” i TV3.

Att öva sig på att acceptera och älska sig själv oavsett hur man ser ut eller vad man presterar är det viktigaste för självkänslan, enligt flera experter på området.

På vilka sätt är god självkänsla en förutsättning för att möta sin drömpartner?

–Om du inte tycker om dig själv och accepterar den du är, så kommer du ha svårt att fungera ihop med en annan människa. En avslöjande övning är att fråga dig själv hur din drömpartner ser ut. Om du letar efter någon som är lugn och trygg, så är det troligt att du behöver bli mer lugn och trygg själv innan du går in i en relation, förklarar Sofia.

Ett förhållande kan liknas vid en trebent pall: du, din partner och er relation. Om du eller din partner inte mår bra eller inte tycker om er själva, så blir det svårt att få pallen att stå stadigt.

Jobbigt — men nyttigt

Det kan vara en jobbig process att få en bättre självkänsla. Men belöningen är stor.

–En stark självkänsla öppnar många dörrar. Du vågar helt plötsligt satsa på det jobb du alltid velat ha, och du blir mer öppen för att ge och ta emot kärlek. Det är definitivt värt alla ansträngningar, säger Sofia Sivertsdotter.

Upptäck varningssignalerna: Har du dålig självkänsla?

Läs mer:

Ulrika Nybäck ([email protected])