”Josh är helt fantastisk”

RELATIONER

Aftonbladet träffar Scarlett Johansson – nästan irriterande bra

1 av 5 | Foto: Aftonbladet bild

Scarlett Johansson är Hollywoods nya darling. Blott 22 år gammal har hon redan medverkat i nästan 30 långfilmer.

Och det var under inspelningen av aktuella ”Den svarta Dahlian” hon träffade sin stora kärlek Josh Hartnett.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson mötte filmstjärnan i Venedig.

Efter en halvtimmes samtal med Scarlett Johansson är det lätt att tycka att det är något nästan lite overkligt över henne.

Hon är Woody och Bill och Robert och John med världsberömda män som kunde ha varit hennes pappa eller till och med morfar eller farfar.

Hon utstrålar sådan erfarenhet, kunskap och klokhet att det har känts som att sitta och prata med en jämnårig.

Hon har genomtänkta analyser om varför filmstjärnorna på 1940-talet liksom var mer på riktigt än vad de är i dag.

Men hon är faktiskt bara 22 år och tanken slår mig, nästan lite irriterat, att denna lite lillgamla kvinna väl åtminstone någon gång i sitt liv måste ha varit med om något som gjort henne lite imponerad. Som fått henne lite... mållös.

Då frågar en journalist vid bordet vad hon minns från inspelningen av ”The Prestige”, en thriller om två magiker som konkurrerar med varandra i början av 1900-talet.

Nästan rutinmässigt börjar Scarlett berätta om hur trevligt det var att jobba med så duktiga människor som Hugh och Christian och Michael (Jackman, Bale och Caine för oss som inte känner dem vid förnamn). Men så avbryter hon sig själv, tänker efter och säger plötsligt:

– David Bowie! Då blev jag bara totalt stum!

Den legendariska popstjärnan har en biroll som uppfinnare i filmen. Scarlett Johansson var inte född när han gjorde sin banbrytande LP-skiva ”The Rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” tidigt på 1970-talet, men hon säger att det är en av hennes favoritskivor och att Bowie var ”hennes första kärlek”.

– Jag såg filmen ”Labyrinth” och blev kär.

Hon ser ett antal förvånade miner runt bordet och blir snabbt sitt vanliga kloka, förnuftiga jag.

– Ja, jag vet att filmen inte direkt anses som något mästerverk. Men jag var tonåring och föll handlöst för David Bowie.

– Det var bara några år sedan jag träffade honom för första gången efter en konsert. I åratal hade jag längtat efter detta ögonblick, att få möta honom och berätta hur mycket han har betytt för mig och... när vi tog varandra i hand blev jag bara alldeles stum. Fick inte fram ett ord.

– Sedan när vi filmade ”The Prestige” hade jag ju först tänkt att jag skulle hänga på inspelningen hela tiden och bli kompis med honom, men... vi har ju inte en enda scen ihop, så det var inte aktuellt.

Inga andra kändisar som fått dig stum av beundran?

– Bill Clinton var lite samma grej, då visste jag inte heller riktigt vad jag skulle säga. Men David Bowie... han är den faktiskt den ultimata kändisen för mig.

Numera finns det många som tycker att Scarlett Johansson hör hemma i den skaran.

Ung, snygg, sexig. Bara 22 år och redan snart trettio långfilmer bakom sig.

Två stora herrmagasin, Esquire och FHM, utsåg henne i fjol till världens sexigaste kvinna.

Scarlett känner sig väldigt dubbel inför det nya kändisskapet.

– När jag gjorde ”Ghost world” så kom folk fram för att prata om filmen. Kändisskapet var över huvud taget inte intressant. Den tiden är förbi nu.

– Jag tror inte det finns något sätt att förbereda sig för kändisskapet. Att bli fotograferad när man köper hämtpizza. Hemskt.

– Sedan ska jag erkänna att i min ålder blir man självklart smickrad om någon tycker man är sexig. Privat tar jag åt mig. Men det är inget man har någon nytta av när man till exempel gör en kärleksscen i en film.

Scarlett Johansson föddes i New York 22 november 1984. Mamman Melanie kommer från en judisk familj i New York-förorten Bronx. När hon under en tid bodde i Danmark, träffade hon och blev förälskad i arkitekten Karsten Johansson.

Scarlett har tre syskon, varav en tvillingbror, och en halvbror.

Föräldrarna skilde sig när Scarlett var tretton år, men hon är nära båda två, inte minst mamman som ända från starten varit hennes manager och rådgivare.

– Jag har vänner i branschen som jobbat alldeles för nära sina föräldrar och det har slutat i katastrof med stämningar och att de har sagt upp bekantskapen med varandra. Det underbara med min mamma är att hon stöttat mig, även när jag stundtals fattat beslut som andra upplevt som konstiga.

Hon drömde om musikaler och Broadway, men det blev film och tv. Scarlett hade redan gjort sex mindre roller när hon som 13-åring fick sin första huvudroll i Robert Redfords ”Mannen som kunde tala med hästar”. Där spelar hon en tonårstjej som råkar ut för en traumatisk ridolycka.

Sedan har det rullat på, med allt större roller i allt mer uppmärksammade filmer som ”Lost in translation” mot Bill Murray och Woody Allens ”Match point”. Nu är Scarlett Johansson dubbelt aktuell på svenska biografer. Förutom ”The Prestige” hade även ”Den svarta dahlian” premiär strax före jul. En hårdkokt deckare som utspelas i 1940-talets Los Angeles och som bygger på James Ellroys bästsäljande roman.

Det var för den filmen jag träffade Scarlett under höstens Venedig-festival, där filmen hade världspremiär.

Under inspelningen, till största delen i en filmstudio i Bulgariens huvudstad Sofia, blev Scarlett och filmens manliga huvudrollsinnehavare Josh Hartnett, 28, ett par.

Under Venedig-festivalen gjorde de nästan en grej av att se till att aldrig riktigt fastna på samma bild. I samband med galapremiären, hade de ett par, tre stycken andra personer från filmen mellan sig. När det var presskonferens satt de på varsin sida av podiet, men kastade då och då små flirtiga blickar åt varandras håll. Alla frågor om förhållandet skämtades elegant bort.

Några timmar senare träffade jag dem vid runda bords-intervjuer. Först Josh Hartnett, där vi var ett gäng som försiktigt närmade oss pudelns kärna...

Någon tid för romantik i Venedig?

– Venedig är väldigt romantiskt, vi får väl se...

Hur var det att göra kärleksscener med Scarlett?

– Jag hoppas det finns en kemi mellan oss i scenerna. Det är härligt att jobba med folk man känner och tycker om. Det blir alltid lite bättre om man har ett slags förhållande till motspelaren. Det kan vara vänskap eller något mer...

När vet man om den kemi som finns framför kameran, även finns där när den har stängts av?

– Tja, sådant händer ju då och då. Ha ha, det här är som en slags boxningsmatch. Ni journalister slår, jag jabbar tillbaka. Jag vet ni måste försöka, men jag vill inte prata om mitt privatliv.

En halvtimme senare försökte vi få Scarlett att prata om Josh. Det gick ännu sämre.

Är det lätt att jobba med Josh?

– Oh, ja. Han är fantastisk. Motsatsen till en diva. Jag har alltid gillat honom, det var en av orsakerna till att jag ville göra filmen.

Ni kysser varandra i filmen. Är det inte lätt att bli förälskad efter sådana scener?

– Absolut. Risken att bli kär finns alltid i sådana situationer. Skulle det vara så farligt?

Hon fnittrar lite och fortsätter:

– Alltså, jag vill inte prata om mitt privatliv. Men jag kan väl säga att spela in kärleksscener är inte särskilt romantiskt. Det är massor av folk runtomkring. Hår- och make up-folk som följer efter dig och hela tiden vill rätta till någonting.

Scarlett ser att vi ser lite purkna ut när hon inte säger något vettigt om sitt förhållande till Josh. Så som för att ursäkta, eller kanske förtydliga, sig, säger hon:

– Jag pratar aldrig om mitt privatliv. Vad man än säger, så förföljer det en för all framtid. Jag har läst saker, lögner, alltså, om mig själv och tänkt: Wow! Vilken häftig brud hon verkar vara.

När Scarlett ändå är i farten, så tycker hon det är lika bra att rätta till ett annat missförstånd:

– En sak som retar mig är det där jag sa om att Benicio Del Toro och jag ”tydligen” hade haft sex i en hiss efter Oscars-galan. Ordet ”tydligen” var viktigt, det markerade att det var ett skämt. Men i alla artiklar utom den första togs det bort. Och så blev skämtet en sanning.

Förutom när ämnet är Josh Hartnett, är Scarlett Johansson faktiskt ovanligt frispråkig.

Hon stöttade John Kerry i presidentvalet 2004 och berättar att hon är väldigt mycket emot George W. Bush och definitivt kommer att jobba för demokraternas kandidat i nästa val.

Hon försvarar helhjärtat sitt konstnärliga utvik på tidningen Vanity Fairs omslag häromåret.

– Det hade varit lätt att säga nej. Politiskt korrekt. Men det är en läcker bild, jag har alltid gillat fotografen Annie Leibovitz.

Och hon har inget emot att diskutera det skönhetsideal som finns i Hollywood med utgångspunkt från sig själv:

– Jag är kurvig och kort, så jag kommer aldrig att kunna få Uma Thurmans kropp. Men pressen är hård i Hollywood. Det finns dagar när jag står framför spegeln och smörjer in mig i krämer mot åldrandet. Ibland kan man bara skratta åt alltihop. Som när jag själv satt på en gigantisk affischtavla på Sunset Boulevard. Första gången jag körde förbi tvärnitade jag och tokstirrade på den helt enorma urringningen.

Några Scarlett-filmer

Foto: TV1000
Foto: AFTONBLADET BILD
Foto: Warner Bros
Foto: Aftonbladet bild
Foto: Scanbox
Foto: Warner Bros/Sandrew
Foto: BBC Films

Jan-Olov Andersson