Titta de snackar - utan ord

RELATIONER

Lugnare på dagis med teckenspråk

Foto: Mia Carlsson

Vissa småttingar pratar perfekt. Andra babblar obegripliga haranger.

Hjälp ditt barn att kommunicera — börja ”teckenspråka”!

Lena Sundberg.

Förskolan Carl Albert i Stockholm har ovanligt språkbegåvade barn. Förutom ”småbarnssvenska”, behärskar de en enkel version av de dövas teckenspråk, trots att ingen av dem har en hörselskada. Förtjänsten är Lena Sundbergs, förskolechef på Carl Albert och två andra förskolor i Stockholm.

– Små barn som inte har det talade språket, blir ofta ledsna och frustrerade när vuxna inte förstår dem. Med teckenkommunikation blir de hörda. Alla slipper tårar och gnäll, säger Lena.

Kroppsspråk är naturligt

Hon har använt teckenkommunikation som en del i förskolepedagogiken sedan 1986. Idén fick hon när hon lämnade en tjänst som pedagog på Manillaskolan, en specialskola för döva och hörselskadade barn, och blev förskolechef.

– Vi har alla ett naturligt tydligt språk - kroppsspråket. Jag ville prova att lära ut de enklaste tecknen för att se hur det funkade inom förskolevärlden.

Resultatet blev häpnadsväckande. Förskolorna förvandlades från en ganska stökig och högljudd miljö, till lugna, harmoniska oaser.

– Ett barn som kan kommunicera behöver inte ta till knytnävarna.

Dessutom slipper personalen en massa tjat och gnat som ”sitt ner” och ”var tyst”, eftersom det oftast räcker att teckna orden.

Populära förskolor

Lena berättar också att barnen ”tröstar” sig själva med hjälp av tecknen. När de längtar efter mamma och pappa under en lång dagisdag påminner de sig själva om att föräldrarna snart kommer tillbaka genom att göra tecknen för ”mamma” eller ”pappa” och ”jobbar”.

– Tillvaron blir mycket mer begriplig för de små när de kan ”känna i kroppen” var föräldrarna är, säger Lena Sundberg.

Kan man som förälder lära ut teckenspråk till sina barn?

– Självklart. Många av oss använder oss naturligt av kroppsspråket ändå, teckenspråket är bara en mer konsekvent variant.

Finns det någon risk för att teckenspråket fördröjer det talade språket?

– Nej, du sätter ju fortfarande ord på det du gör. Teckenspråket förtydligar snarare talspråket.

Sex enkla tecken:

Fler tecken?

Erica Scott

ARTIKELN HANDLAR OM