”Märtha Louise, du har fel”

RELATIONER

Norrmännen rasar mot prinsessans uttalande om löner

Enligt Märtha-Louise får kvinnor i Norge och Sverige samma lön som män.

Det säger hon i en intervju i Aftonbladet.

Men nu rasar norrmännen mot den norska prinsessans uttalande.

Foto: Orsakade storm Norrmännen satte kaffet i halsen här e läste prinsessan Märtha Louises uttalande i Aftonbladet.

– I både Norge och Sverige är kvinnor så individualistiska och vi jobbar och är jämställda och har samma lön, sa Märtha-Louise till Aftonbladet.

Men statistiken talar sitt tydliga språk, norska kvinnor tjänar i snitt femton procent mindre än männen, skriver den norska tidningen VG.

– Siffrorna visar att kvinnorna i verkligheten ligger ganska långt ifrån att ha lika lön som männen, säger den norska jämställdhetsministern Karita Bekkemellem till VG.

Även om hon är kritisk till prinsessans uttalande, menar Bekkemellem att Märtha-Louise har en rätt att uttrycka en åsikt i frågan.

– Generellt anser jag att det är viktigt att kungafamiljen håller sig till statistiska uppgifter när de uttalar sig om saker som kan uppfattas som politiska. Men även kungafamiljen måste få lov att uttala sig. Det här är Märthas egen åsikt och det måste hon få stå för.

Feminist blir förargad

Prinsessans uttalande har fått feministen och redaktören för Ny tid, Martine Aurdal, att reagera.

– Å ena sidan har jag fram till i dag tänkt att det är bra men den här typen av utspel från Märtha, eftersom jag är republikan. Men det hon säger till Aftonbladet gör mig sur och förbannad, säger Aurdal som anser att prinsessan är okunnig och uppmanar Märtha Louise att läsa på i frågan.

Enligt Martine tror många felaktigt att kvinnor i dag är jämlika med männen och får lika lön.

– Det är dessvärre en ganska utbredd åsikt. Men när vi slutar arbeta med frågan går vi också många steg tillbaka och därför är det viktigt att vi aldrig vilar.

Under intervjun avbröt Märtha Louises sekreterare prinsessan när hon uttalade sig om kvinnors löner. Enligt Aurdal borde inte prinsessan uttala sig i politiska frågor.

– Det är på tiden att hon får en bra PR-rådgivare. Som feminist är sanningen ditt viktigaste vapen, det är väldigt tydliga siffror på de stora skillnaderna mellan män och kvinnor, säger hon.