"Borelius måste skämta med sina supermammaideal"

Publicerad:
Uppdaterad:

Terri Herrera Eriksson om livet som nybliven mamma

Jag lever i ett kroniskt déjà vu-rus. Sitter jag här och ammar igen? Slutade jag inte med det för tre år sen? Hur kommer det sig att lägenheten återigen proppas igen av alla amningskupor och små frottetvättlappar från IKEA? Javisst ja, jag har ju ett barn till!

Jag är precis lika konstig som förra gången jag var nybliven mamma. Häromdagen började jag gråta för att vi inte hann gå in på H&M när vi var på stan. H&M är tydligen det mest party jag kan tänka mig just nu.

Det är i såna lägen det är skönt att jag har en man som vet vad jag behöver: vara ifred och läsa ur ”Sedan du fött” av Maria Borelius. Jo, det är DEN Maria Borelius jag talar om.

Egentligen borde man inte sparka på den som redan ligger. Men det är ju så lätt att komma åt, som någon klok (?) person har sagt. Borelius tror nämligen att hon har skrivit en bok om livet som nybliven mamma. I själva verket är det en riktig humorbok som alltid framkallar skratt i min familj. Det finns så mycket att håna att det skulle räcka för krönikor under resten av året. Några underbara exempel:

Klyschorna

”Att klara den nya mammarollen är att våga lyssna inåt.” Jag lyssnar, men hör bara ljudet från teven och möjligtvis en inre röst som säger: Åk till H&M.

”Från att ha varit en obrukad kropp, är det en kropp som har använts” Var min kropp verkligen obrukad innan graviditet och förlossning? Jag tycker jag har använt den till en massa saker: äta, skita, dansa, gå till biblioteket och låna dåliga mammaböcker.

Tokbiologismen

Vi mammor jämförs med delfiner och björnar. Vad pappor är för djur är oklart. (Näbbdjur? Albatrosser? Kaskeloter?) Var papporna finns är överhuvudtaget oklart i boken.

Citat av före detta karriärmamma som sitter i fåtöljen och ammar till tonerna av Mozart (!!!). ”Nu känns det som det är här, i den lilla världen, som det verkliga livets mening och innehåll finns. Och frågan är om inte många av dagens karriärinriktade kvinnor håller på att missa tåget. Tåget från den stora världen in i den lilla?” Var hittar Borelius alla dessa mammor som säger den ena otroliga saken efter den andra?

Snusförnuftigheten

Om alkohol: ”Att avstå från alkohol helt under amningen, är att ge ditt barn möjlighet att bli allt det naturen hade tänkt /?/ Amningen är en liten del av ditt liv. Men början på ett helt liv för ditt barn.”

Om kost: ”Du har just nu ett gyllene tillfälle att ändra dina kostvanor för resten av ditt liv. Om du tidigare tyckte att bra kostvanor var något för andra, har du nu ett lysande skäl att äta för hälsa, energi och skönhet. Nämligen din bebi. ”

Om motion

”Du håller längre som förälder och orkar vara en bättre mamma. Den som rör sig blir ofta vackrare.”

Första månaderna efter förlossningen räcker det om man varje dag gör knipövningar, situps och tar långpromenader med vagnen (”regn och rusk finns det ju bra kläder mot”). Sen kan man gå över till Borelius eget gympaprogram- det roligaste i hela boken. Har du inte skrattat tidigare skrattar du garanterat när du ser vår före detta handelsminister iförd trikåer. Till på köpet använder hon sitt barn som extratyngd under träningspasset.

Borelius måste skämta med sina supermammaideal. De flesta nyblivna morsor har problem med att hinna duscha. Lyckas jag äta något annat än fil på stående fot är det fest. Situps och tallriksmodellen ligger längre bort än någonsin.

Å andra sidan har vi läsare inga svarta barnflickor som passar ungarna medan vi kommer i form och blir friskare och vackrare. Det kanske är där skillnaden ligger.

Läs tidigare krönikor:

Terri Herrera Eriksson (anna.swantesson@aftonbladet.se)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM