"Fler raggar på en smal tjej"

Av: Annika Berge/Råd & Rön

Publicerad:
Uppdaterad:

Hanna Fridén, 21, om varför unga kvinnor vill vara smala

1 av 2 | Foto: AP
Ideal att följa? På en modeblogg kommenterar läsarna ett bildspel med Nicole Richie. Bland annat skriver ”Jennifer” att ”Nicole är hur vacker som helst, hon är inte för smal..!”, ”Pyret” säger ”Håller med om att hon ser toppen ut, vill själv vara så smal.” medan ”Emma” säger att hon ”Tycker det är fint smal som hon är nu! Vill också se ut så”…

I går rapporterade Socialstyrelsen att bland unga kvinnor är undervikt är ett större problem än fetma.

För Hanna Fridén, 21, kommer det inte som en överraskning.

– Det räcker med att gå ut på stan så ser man att många tjejer är väldigt smala.

Hanna Fridén är programledare på ZTV och bloggar om kläder och mode. Hon ser även bland sina egna bekanta hur viktigt det är att vara smal.

– Går man ut en kväll med ett gäng tjejer så är alltid någon som pratar om vikt. Man gör det på ett skojfriskt sätt, men det ligger allvar bakom.

Särskilt märker hon det när hon går ut med tjejer som är intresserade av mode och att synas. På krogen, berättar hon, är alla tjejer smala.

– Man ser ju att man blir olika bemött beroende på om man är smal eller tjock. Man vill hellre bli vän med någon som är smal, och fler raggar på smala tjejer. Man kommer nog inte in i bekantskapskretsen på samma sätt om man är överviktig.

”Man vill ju vara attraktiv”

Hon tror inte att det handlar om en naturlig fluktuation i viktkurvan.

– Jag har väldigt svårt att tro att alla helt plötsligt, helt naturligt får lägre bmi.

Hon tror att det handlar om det vi ser i media och modevärlden, där det är de smala tjejerna som får alla uppmärksamhet.

Och att stå emot idealen är svårt.

– Alla kulturer har olika ideal, och i vår kultur är idealet att vara smal. Och man vill ju vara attraktiv, och här innebär att vara attraktiv att vara smal. Så även om man förstår i huvudet att det är dumt att banta, är det svårt att stå emot.

Kollektiv ansvar

– Jag tror att vi alla har ett kollektivt ansvar att bygga bättre förebilder. Jag såg det på min blogg, att när jag la upp bilder på mig där jag var jättesmal att jag var med och spred det sjuka idealet. De som är förebilder borde ta ansvar för att inte uppmuntra till ideal som är skadliga.

Publicerad: