Stubb sexigast anser kvinnor

Ny undersökning visar att män med helskägg eller renrakade ses som mindre attraktiva.

Aaron Carter har slätrakat. David Beckham har valt stubb och Pierce Brosnan kör på helskägg.
Aaron Carter har slätrakat. David Beckham har valt stubb och Pierce Brosnan kör på helskägg.

Är du en man med kraftigt skägg?

Då är det dags att raka dig!

I alla fall om du vill gå hem hos kvinnorna.

Det ska varken vara helskägg eller renrakat. Killar med stubb är sexigast om du frågar kvinnorna, det visar en undersökning gjord vid Northumbria University. 76 kvinnor mellan 18 och 44 år studerade foton med män som hade fem grader av ansiktsbehåring. Kvinnorna fick sedan betygsätta männen utifrån manlighet, aggressivitet, dominans, attraktivitet ålder och mognad.

Och männen med skäggstubb ansågs vara både snyggast och mest eftertraktade för långa och korta förhållanden, skriver Daily Telegraph.

Olof Enckell, redaktör på Manolo.se är egentligen inte förvånad.

– Helskägg kanske kan upplevas som ganska äckligt, det kan fastna mat i och så, man förknippar det mer med en bohemisk kille.

Skäggstubb en medelväg

Kvinnorna gav de skäggiga männen höga poäng för mognad, manlighet och aggressivitet, men de ansågs alltså vara mindre attraktiva. Minst attraktiva för ett långvarigt förhållande var de renrakade männen som dessutom rankades som minst mogna och manliga. Deltagarna trodde också att de skäggiga männen var fem år äldre än deras riktiga ålder.

Männen med skäggstubb fick stå för den gyllene medelvägen: enligt forskarna kan förklaringen till deras popularitet vara att de inte är för manliga, men ändå så maskulina att de skulle kunna spara till skägg om de ville. Men Olof Enckell tror inte att kvinnor bara faller för en typisk idealman.

– Jag tror att tjejer uppskattar personer som med kläder eller skägg förmedlar humor eller intresse, säger han.

Aftonbladet

Publisert: