Vab-rabatt ska öka jämställdheten

Av: Susanna Vidlund, Anna Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna föreslår utvidgad bonus

Att som pappa jobba deltid och vara hemma med sjukt barn ska löna sig.

Nu vill moderaterna utöka den nya jämställdhetsbonusen, skriver Svenska Dagbladet.

Den 1 juli införs jämställdhetsbonusen som ger familjer som delar föräldraledigheten lika en skatterabatt på 3 000 kronor i månaden. Undantagna är de fyra öronmärkta månaderna.

– Med detta generösa erbjudande hoppas jag att det kommer att gå mycket, mycket snabbare, sade ansvarig minister Nyamko Sabuni (fp), när förslaget presenterades i höstas.

Löneskillnader

92 procent av de män som har barn under sju år arbetar heltid, enligt statistik från SCB. Bland kvinnor är motsvarande siffra 51 procent. Enligt Per Schlingmann är det ”ett problem”, rapporterar SvD.

Moderaterna pekar på löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Kvinnors löner utgör i dag 92 procent av männens.

– Ett skäl till att vi har lönediskriminering är att kvinnor förlorar i ställning när barnen växer upp. En bonus, eller ett incitamentsystem, kan avhjälpa det, säger partisekreterare Per Schlingmann (m) till SvD.

”Mer lönsamt”

Men moderaterna nöjer sig inte med det, utan vill utvidga jämställdhetsbonusen för att komma åt problemen med det ojämna uttaget av vab-dagar och den ojämna fördelningen av deltidsarbete.

I dag tar mammorna 64 procent av vab-dagarna.

– Vi tror att det bästa är att skapa incitament för att göra det mer lönsamt för män att ta ett större ansvar för familjen och mer lönsamt för kvinnor att arbeta, säger Per Schlingmann.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN