Högg med kökskniv

Emma, 32, sitter inne för dråpförsök: Det gick så fort

FÖRR KOM MAN UNDAN "Jag tror inte att kvinnor var mindre aggressiva förr, men då kom vi undan med det. Vi är inte det svaga könet längre, och det får vi betala för", säger Grethe, 39. Hon är dömd till två år för misshandel. Bakom henne sitter Emma, 32, känd som "knivkvinnan" från tidningarna. Hon sitter av tre år för dråpförsök.
FÖRR KOM MAN UNDAN "Jag tror inte att kvinnor var mindre aggressiva förr, men då kom vi undan med det. Vi är inte det svaga könet längre, och det får vi betala för", säger Grethe, 39. Hon är dömd till två år för misshandel. Bakom henne sitter Emma, 32, känd som "knivkvinnan" från tidningarna. Hon sitter av tre år för dråpförsök.

LINDOME. Emma stack kökskniven i mannen som misshandlade hennes sambo.

Grethe tog till brännbollsträet för att skipa egen rätt.

De sonar sina brott på kvinnoanstalten Sagsjön.

–?Här sitter många tickande bomber, säger Emma.

Den elektroniska grinden öppnas lika ljudlöst som den stängs. I villaområdet i Lindome ligger anstalten med några av Sveriges farligaste kvinnor, dömda för grova vålds- och narkotikabrott.

På sex kala besökskvadrat sitter Grethe och Emma i kriminalvårdens byxor sydda för män. De ska förklara varför kvinnornas våldsspiral snurrar okontrollerat. Grova våldsbrott bland kvinnor har ökat med 86 procent de senaste tolv åren.

Ville göra upp

–?Det är en myt att kvinnor inte är lika kriminella och aggressiva som män, men det har inte belysts på samma sätt tidigare. Kvinnor kom undan lättare förr. Vi är inte det svagare könet längre och det får vi betala för, säger Grethe.

I fjol tog hon brännbolls­träet ur garderoben, ringde en bekant och gick för att göra upp. Mannen de misshandlade hade förskingrat över 700 000 från en pokerturnering. När folk började kräva Grethe och hennes sambo på pengar tog hon saken i egna händer.

”Inte stolt”

–?Jag är inte stolt över det jag gjort, men det var i gott syfte. Om jag upplever hot mot mig eller min familj vaknar tigrinnan i mig.

Grethe fick två års fängelse för misshandel, rån och utpressning.

–?Jag blev stämplad som en iskall kalkylerande kvinna och fick strängare straff för att jag sa att jag inte ångrade mig och stod för det jag gjort. Som kvinna ska man gråta. Det enda jag ångrar är att det har gått ut över min familj och min son.

Fick pengar direkt

Hon trodde inte ens att mannen skulle anmäla eftersom han själv var kriminell.

–?För tio år sedan hade en man blivit utskrattad om han gick till polisen för att ha blivit dunkad av en kvinna. Skadeståndet var nog en morot. Han var försäkrad mot rån och fick pengar direkt. Han ville nog också framställa sig själv i bättre dager i sin kommande rättegång.

Emma blev ”knivkvinnan” i rubrikerna 2006. Då försökte hon stoppa ett bråk mellan sambon och en annan kille. Med kökskniven.

–?Jag högg honom bakifrån och det gick jävligt illa. Bladet gick en millimeter från halspulsådern och punkterade lungan. Jag hade ingen tanke på att ta livet av honom, det gick bara så fort och jag var full.

”Man blir kallare”

Hon fick tre års fängelse för dråpförsök.

–?Jag är tacksam att han lever. Om det inte varit en paniksituation hade jag inte huggit blint. Jag är inte våldsbenägen på det sättet. För mig handlade det om liv och död, att rädda min gubbe.

Åklagaren ville skärpa straffet till fyra år men hovrätten slog fast domen.

–?De tyckte jag var likgiltig eftersom jag inte larmade ambulansen. Jag kom väldigt billigt undan. Dels för att han överlevde, dels för att jag bara fick tre år för dråpförsök.

2100 greps för våldsdåd

Nu samsas hon och Grethe med 38 andra kvinnliga krutpaket på liten yta. Ibland smäller det.

–?Det har varit en del catfights. När jag kom hit kastade de en brinnande fimp på stolen när jag satte mig. Jag satt kvar, reser man sig är man en mes. Man blir kallare här, för att man måste, säger Grethe.

Förra året greps 2 100 kvinnor misstänkta för misshandel, dråp eller mord. De flesta med en tung ryggsäck fylld av alkohol- och narkotikamissbruk. Många har själva blivit misshandlade. På Sagsjön erbjuds behandling för missbruk, trauman och aggressioner.

–?Jag har lärt känna mig själv den här tiden, på gott och ont. Jag kommer aldrig att hamna här igen. Resten av tiden ska jag sitta av med fotboja hemma, säger Grethe.

Avslag på fotboja

Emma fick avslag på fotboja för att hon inte ville delta i gruppterapin. I stället utbildade hon sig till trädgårdsmästare, i februari släpps hon ut till en ny värld. Förhoppningsvis drogfri och med bättre kontakt med föräldrarna än hon haft på många år.

–?Det är ändå lite läskigt. Här inne får man tygla sig. Men hur blir det när man kommer ut? De släpper ut många tickande bomber. Men jag är inte så orolig för mig själv. Så länge jag inte hamnar i samma situation igen, säger Emma.

? De super och slåss, rånar och dräper.

Var femte brottsling i?dag är en kvinna och de blir både fler och våldsammare.

Aftonbladet har träffat Grethe, 39, och Emma, 32, på kvinnofängelset Sagsjön. De är dömda för grova våldsbrott.

Publisert: