Den nye mannen – en riktig mjukis

Nu är det helt okej att gråta och baka bullar

1 av 6 | Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
MYSIGAST AV ALLA Snart kan Ernst Kirchsteiger ha konkurrerat ut machomannen helt och hållet. Glöm grova skämt och hårda ytor – nu kommer det öppna och ödmjuka mansidealet.

Han är händig och snickrar, samtidigt som han filosoferar över livet och snackar känslor.

Ernst Kirchsteiger går i bräschen för ett nytt mansideal.

Machomannen med en prilla under läppen, som förväntar sig att en smarrig middag ska stå på bordet när han kommer hem, har fått det allt svårare.

Nu konkurrerar han med manliga förebilder som Måns Zelmerlöw, Kristofer Lundström och Ernst Kirchsteiger. De står för något annat. Något mjukare.

– Det har helt klart hänt något de senaste åren. Män har fått större frihet att experimentera. De får vara lite mer feminina utan att bli förlöjligade, säger Katerina Janouch, sexrådgivare och författare .

Tv-stjärnor är förebilder

Hon menar att det har blivit okej med män som är intresserade av sitt utseende, som gråter, har kvinnliga vänner och intresserar sig för blommor och bakning, samtidigt som de är aktiva och starka. Och hon tror att de mediala förebilderna, som den mjukstarke Ernst Kirchsteiger, kan vara en orsak till den mer öppna, ödmjuka stilen.

– Sedan ser nog utvecklingen olika ut i olika miljöer. Den som bor på landet och jobbar med traditionellt kroppsarbete har kanske andra krav på sig att vara macho än den som bor i en stor stad, säger hon.

Peter Eriksson har skrivit boken ”På Y-fronten intet nytt – eller jakten på den nya mansrollen”. Han håller med om att svängrummet blivit större.

– Vi får vara farsor och ta ansvar för barn på annat sätt än tidigare. Unga killar behöver inte heller vara lika hårda och tuffa, de kan vara mer avslappnade i dag.

Han påpekar också att blondinskämt, som gick hem i killgängen för några år sedan, inte längre funkar lika bra. Respekten för det andra könet har blivit större.

– Men trots att mansidealet ändrats tror jag att många tjejer fortfarande vill ha den där machokillen i blåställ och uniform. Han attraherar, suckar han.

Tillbaka från 70-talet

Sexualupplysaren Olle Waller, känd från tv-programmet ”Fråga Olle” känner igen det nya mansidealet från 70-talets mjukisman, även om han är inpackad i ett lite hårdare paket.

– Det finns många sätt att vara man på och det är bra att olika förebilder lyfts fram, säger han.

Samtidigt tillägger han att det fortfarande finns en hel del begränsningar för dagens man:

– Det är tyvärr fortfarande lite tabu att vara en myspysman som Ernst och grabbarna. Mycket av det gamla stereotypa könsmönstret finns kvar, även om spelrummet har blivit större.

Sanna Casson