”Jag ångrar att jag inte letade efter honom tidigare”

Joakim lärde känna sin pappa som vuxen

1 av 2 | Foto: Privat
Fann sin far Joakim efterlyste sin far via UD och nu har de träffats tre gånger.
RELATIONER

Med hjälp av utrikesdepartementet kunde Joakim finna sin schweiziske far.

– Hade jag vetat att UD kunde hjälpa till hade jag sökt upp pappa tidigare, säger han.

Joakim växte upp utan sin pappa, som bodde i Schweiz. Vid ett tillfälle var de nära att ses.

– Han hade kontaktat socialnämnden för att få tag på mig, berättar Joakim. Han lät hälsa att han skulle komma och hälsa på. Jag tog ledigt från skolan, men han dök aldrig upp. Sen skickade han en klocka som plåster på såren. Till sist flög den in i väggen. Jag var så bitter och be sviken.

Fick kontakt med UD

Men i slutet av 90-talet kom han av en slump i kontakt med UD. Då passade Joakim på att fråga om det gick att efterlysa sin schweiziske far.

– Det gick, trots att det enda jag hade var ett gammalt foto på honom, hans namn, ålder och gamla adress. Jag tänkte att det här kanske var sista chansen att träffas.

Efter ett par månader hörde UD av sig. De hade inte hittat pappan, men däremot farfadern.

– Helt otroligt jobbat! Jag som inte ens visste att jag hade en farfar i livet.

Hela släkten hörde av sig

Joakim skrev ett brev och efter en tid hörde hela släkten, inklusive pappan, fem fastrar och flera kusiner av sig. Sommaren 1999 återförenades far och son på Genèves flygplats. Pappan hade bjudit ner Joakim, exfrun och barnen på två veckors vistelse.

– Det var inget känsloladdat möte. Vi bara hejade på varandra. Att skiljas åt efter två veckor tillsammans var starkare. Då hade jag en klump i halsen.

Joakim och fadern har träffats ytterligare två gånger och i julas åkte ena dottern själv och hälsade på.

– Det har varit kul att träffas, men jag kan inte påstå att jag och min far står varandra nära. Det blir en rätt ytlig kontakt eftersom han var frånvarande under hela uppväxten. Ändå ångrar jag att jag inte letade efter honom tidigare.

Hur är det att få en pappa och nya syskon när man är över 40? Vad kan man förvänta sig av relationen till en förälder som har varit frånvarande under hela uppväxten? Anneli blev uppringd av sin halvsyster av en slump. I dag försöker hon lägga barndomsbesvikelserna bakom sig och umgås med både pappa och halvsystrar. Joakim svalde bitterheten och efterlyste sin pappa via UD. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om hur det är att återförenas med en förälder som vuxen.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM