”Vi skrattar mycket ihop”

Anneli vill lägga bitterheten bakom sig

RELATIONER

Anneli fick av en slump kontakt med sina fyra halvsystrar. I dag umgås hon med både pappa och syskon, trots att relationen inte är helt okomplicerad.

– Jag vill jag inte äventyra det fina vi har genom att gräva i det gamla, säger hon.

Foto: Maria Östlin/Privat
Stor familj När Anneli träffade sin ena halvsyster av en slump fick hon plötsligt en familj med fyra systrar på köpet – och kontakt med sin far. Infälld: Anneli tillsammans med sin far Sigurd under deras första jul ihop.

Första gången Anneli såg sin pappa var hon 13 år. Hon och mamman tittade på en tv-serie som hette ”Hemma hos”. Den följde fyra familjers vardagsliv.

– Då säger min mamma helt plötsligt: ”det där är din pappa!”, berättar Anneli. Jag vågade inte reagera eftersom hon aldrig velat prata om honom. Men jag tittade på de resterande programmen som handlade om honom, hans nya fru och mina fyra halvsystrar.

Anneli tog reda på pappans adress och skrev till honom. Han svarade och de träffades en gång. Men sedan rann det ut i sanden.

– Han hörde inte av sig mer och jag ville inte tränga mig på.

I stället dök hans familj av en slump upp i hennes liv för sju år sedan.

– Min sambo började på en målerifirma. Ägaren ordnade sommarjobb åt min dotter på sin frus städfirma. En dag ringde hon från städfirman, jag svarade i telefonen med mitt fullständiga namn och det blev alldeles tyst i andra ändan av luren. ”Heter din pappa Sigge?”, frågade kvinnan. Det visade sig att hon var min halvsyster och att min sambo jobbade hos hennes man! Vi bor i samma område och våra barn gick i samma skola. Det är sånt man inte tror ska hända.

”Allt käns så rätt”

Det blev syskonträff på en lokal pub. Över en natt fick Anneli fyra systrar och sju syskonbarn.

– För mig känns det stort att vara storasyster, det har jag drömt om i hela mitt liv.

För två år sedan träffade Anneli sin pappa på en släktträff.

– Jag kände faktiskt inte igenom honom. Men vi har fortsatt att umgås. Han hör av sig till födelsedagar, skickar julklappar och vi har hälsat på honom i Sörmland på somrarna. Vi har samma humor och skrattar mycket ihop. Allt känns så rätt.

Inte helt okomplicerat

Även pappa Sigurd var nervös.

– Det var märkligt att träffas efter nästan 40 år, men allt gick jättebra, säger han. Det är roligt att ha kontakt med Anneli och fint att se hur väl hon och mina andra döttrar kommer överens.

Men för Anneli är relationen inte alltid okomplicerad, varken till fadern eller till systrarna. Att återfinna sin familj har väckt mycket frågor och känslor. Hon är rädd att såra eller skrämma bort sin far genom att fråga för mycket. Även fadern undviker helst att dyka för djupt i det som har hänt.

– Jag vill inte hamna i en diskussion där jag sårar min dotter, säger han. Jag levde så många år utan att ha kontakt med Anneli och det är något som jag absolut inte vill tillbaka till.

Ibland kan Anneli bli avundsjuk på systrarnas okomplicerade relation till varandra och till sin far.

– Jag kan känna bitterhet över att de hade honom under hela sin uppväxt medan han valde bort mig, säger hon. Men jag kan aldrig förvänta mig någon gottgörelse för alla år. Jag vill bara att min pappa ska finnas idag. Och det gör han.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])