Utseendet viktigast när vi väljer partner

Ny undersökning: Vi bestämmer oss på tre sekunder

RELATIONER

Ny forskning avslöjar att det bara tar sekunder från att vi möter en möjlig kärlek tills vi har bestämt oss. Och det är utseendet som avgör.

Foto: mats strand
Spana! Det räcker med en snabb blick att veta om vi hittat ”den rätte”.

Forskare från Pennsylvania har undersökt 10 000 personer som deltagit i så kallad speed-dejting för att se vad det är som gör dem intresserade av varandra. Under speed-dejtingen sitter man och pratar med en person i några minuter och sedan byter man till en ny person. I slutet bestämmer man vilka personer man vill träffa igen. Trots att man har tre minuter på sig att fatta sitt beslut var det alltid de första 3-4 sekunderna som avgjorde.

- Det handlar om det rent fysiska. Man vet ögonblickligen vad man känner sig attraherad av, säger rapportens författare, Robert Kurzban till danska tidningen Ekstra Bladet.

Kvinnor mer kräsna

Undersökningen visade att vad personen hade för åsikter, inkomst eller religion inte hade någon betydelse. Det uppseendeväckande var att deltagarna i förväg hade beskrivit sina kriterier och vad som var viktigt för dem, men att det sedan inte spelade någon roll när de mötte någon de attraherades av.

Det framgick också tydligt att kvinnor är kräsnare än män. De ville bara träffa 34 procent av männen de pratat med, medan männen i genomsnitt valde ut nästan varannan kvinna som de ville träffa igen.

Lotta Zachrisson