Eva: ge det vuxna barnet en chans

Du kan inte ändra det förflutna

RELATIONER
Foto: PER BJÖRN

Evas förklaring: Barn som växer upp utan kontakt med sin andre förälder kan hamna i ett stort inre dilemma den dagen de ska möta den främmande mamman eller pappan. De har fått en förklaring från den förälder de vuxit upp med varför den andra föräldern inte fanns där. Och det har givetvis präglat uppväxten. Barnet har också skapat sig egna inre föreställningar om vem den saknade föräldern är och vilken betydelse de har haft för sin okända mor eller far.

Pippi Långstrump använde fantasin för att hantera sorgen. Hon var vän med sin pappa som var kung på Kurrekurredutt ön. Det är ett vanligt sätt som barn kan använda för att skapa en inre balans kring sitt egenvärde. Men de kan också ha växt upp med en svartmålad bild av sin saknade förälder. Och kanske inte fått en chans att få söka upp personen eftersom det sagts att han/hon på något sätt skadat föräldern som barnet levt med. Barnet kan också fått tankar som ”jag var inte snäll så min pappa ville inte ha mig” och känt skuld. Det blir givetvis en inre konflikt när man ska återförenas för både det vuxna barnet och båda inblandade föräldrarna.

Evas lösning: Det som redan har inträffat kan man inte göra något åt. Ett vuxet barn måste ges chansen att undersöka och lära känna sin saknade förälder på egen hand.

Det kan givetvis bli knepigt när sveket, att den andre föräldern fått ta allt ansvar, finns kvar. Jag tror du som vuxet barn behöver ta en slags mental timeout. Öppna dina sinnen och ta in din frånvarande förälders berättelse.

Att kunna förlåta, även om det känns svårt, är en bra början. Och dra ner på kravet att du måste känna att du tycker om föräldern.

Du har rätt att vara arg. Hela din barndom har ju präglats av frånvaron. Du kan också möta nya syskon som fått växa upp med din förälder och det kan väcka en hel del avundsjuka.

Därför måste också du som återvändande förälder stå ut med att det kan ta lång tid innan du möter ditt vuxna barns vänlighet. Acceptera att det ibland blir så att man blir vänner, eftersom till exempel ”far-och sonkänslan” inte kommer att infinna sig.

Det går inte att reparera allt ni förlorat, men om båda vill kan ni sträva emot att få en ny typ av förståelse och gemenskap som vuxna tillsammans.

Fyra råd

Kändisar som återförenats med sina föräldrar som vuxna:

Birgitte Söndergaard

Daniel Lindström, vinnare av Idol 2004

Amelia Adamo, chefredaktör för Amelia.

ARTIKELN HANDLAR OM