Varför vill killar ha analsex?

Chatt med sexologen Linn Heed

RELATIONER

Lotta säger: Min man vill ha sex oftare än vad jag vill, hur hanterar man det?

Linn Heed säger: Prata med honom om hur du känner. Att ni har olika sexlust och drift kan variera över tid, men kan också vara något som man är tvungen att acceptera. Olikheterna behöver inte nödvändigtvis innebära att ni får det knepigt tillsammans, utan ni kanske kan hitta andra alternativa lösningar till att ha det skönt tillsammans. A och O är kommunikation och respekt.

Ninna säger: Min pojkvän vill att vi ska delta i partnerbyte, men jag känner mig tveksam. Är blyg av mig - samtidigt låter det lite spännande och jag vill ju inte att han ska tycka att jag är en mes... Vad tycker du?

Linn Heed säger: Ta god tid på dig att känna efter. Vad vill DU? Ett partnerbyte kan vara spännande och ge utlopp för de allra hemligaste fantasierna, men det kan också vara en omskakande upplevelse där det i värsta fall gör något med relationen. Det som är viktigt är att du och din pojkvän är trygga och stabila i ert förhållande. Att börja experimentera med en tredje/fjärde part innebär något för er två tillsammans.

nilla säger: Vad är din erfarenhet av alla påstådda mirakelmediciner nu, Rosenrot, Argiplex mm?

Linn Heed säger: Flera män och kvinnor som jag har pratat med säger sig påverkas positivt av olika naturpreparat. Idag finns det en mängd olika sorter att välja på. Nackdelen är naturligtvis att de är mycket kostsamma. Gå till en välsorterad hälsokostbutik och be dem om hjälp. Personalen är både kunniga och hjälpsamma. Idag är det inget konstigt att äta tillskott av olika slag.

lady säger: Hej! Mitt problem är en gemensam killkompis till mig och sambon. Den senaste tiden har han börjat säga och göra saker som vi alltid gjort förr men då har vi endast drivit med varanra och inte rört ett finger på varandra, men nu mer så gör han fler och fler närmanden mot mig. Jag har inget emot det så länge vi ligger på skämtnivå, men nu börjar jag bli osäker då han alltid säger att han vill ha mig när vi är ensamma. Jag vågar inte säga något till min sambo då jag inte vill förstöra deras relation, men han har även sagt att om jag har sex med honom så lovar han att inget säga.

Linn Heed säger: STOPP! Du är i en utpressningssituation! Helt fel och helt respektlöst. Din sambos killkompis respekterar varken Dig eller din kille. Deras vänskap kan inte vara värd så mycket eftersom han är beredd att gå bakom ryggen på din kille. Mitt konkreta råd är att du pratar om det här med din sambo. Berätta precis hur det är. Jag är övertygad om att din kille kommer att ifrågasätta både sin kompis vänskap och moral. Lycka till!

Kajsa säger: Hej Linn, vad gör man om man gärna vill ha sex, men alltid är för trött?

Linn Heed säger: Man ser till att få sova och då menar jag verkligen att låta kroppen få vila. Inte ställa in den på sex och sedan bli besviken och ledsen över att man inte orkar. Det är kanske tråkigt att planera sitt sexliv och inte bara ge sig hän sådär spontant och härligt. Men ibland ser vardagslivet ut så att det faktiskt behöver planeras in kvalitetstid tillsammans med sin partner. Res bort en helg, ni två. Unna er att fokusera enbart på varandra. Ha sovnätter och sexnätter. Låter kanske lite löjligt, men jag tror att ni behöver prioritera era olika behov.

Linda säger: Hur många kvinnor är det som har svårt att få orgasm? För mig funkar det aldrig under samlaget utan bara efteråt, men jag kan alltid komma. Ska jag vara glad över det eller kan jag göra något för att komma under samlag också? Råd? Är 27 år.

Linn Heed säger: Många kvinnor har svårt att få orgasm, speciellt under själva samlaget. Det kräver självförtroende, teknik, tillit, trygghet med mera. Var jätteglad över att du kan få orgasm efter samlaget. Vill du verkligen försöka uppnå orgasm under akten, så smek dig själv så som du gör när du onanerar. Hitta ställningar som fungerar. Experimentera utan krav!

sarah säger: Jag har ingen sexlust. Jag är 23 år och oskuld, jag kan inte tänka på sex, vad tror du det beror på?

Linn Heed säger: Att inte ha någon sexlust idag är ganska vanligt, både bland unga och äldre, kvinnor och män. Vi lever i en omvärld som riktar ett "hårt sexuellt tryck" mot oss. Vi skall vara supersexuella, snygga, attraktiva, känna lust och få multipla orgasmer. Lite tillspetsat men än dock. Jag tror att du behöver fundera över vad det är som gör att du inte ens kan tillåta dig själv att tänka på sex. Vilka tankar försöker du blockera? Vad kan hända om du tänker hela vägen? Antingen funderar du själv eller tillsammans med någon som du har förtroende för. Lycka till!

Jenny säger: Min man vill ha analsex men jag tycker det gör ont. Varför vill karlar ha det? Beror det på att jag är för stor i slidan?

Linn Heed säger: Det beror inte på att du är för stor i slidan. Den är som bekant oerhört elastisk och anpassningsbar, så det behöver du inte oroa dig för. Knipövningar däremot är alltid bra för sexlivet och för dina orgasmer. Analsex är något som för många människor tillhör det lite förbjudna. Vi ser det i porrfilmer och många talar om det som om det är något som man med självklarhet har och tycker om. Långt ifrån alla tycker att det är skönt eller upphetsande. En del kan tycka om anal stimulering med en vibrator eller ett finger, men inte en hel penetrering med penis. Om du inte vill så stå för det. Din man kan inte kräva att du skall vilja, han kan önska liksom du kan önska saker för dig. Sedan är det inte bara män som gillar analsex, flera kvinnor tycker att det är upphetsande.

Micke säger: Hej Linn...jag undrar bara varför ståndet kroknar efter en stund, för att sedan återkomma efter lite gnidande? inget fel på varken inställning eller kvinna...är detta vanligt?

Linn Heed säger: Ja det är vanligt. Ett sviktande stånd är ingenting att oroa sig för. Det kan bero på många olika saker, men drabbar alla då och då. Det kan vara att ni byter ställning när du inte är inställd på det, det kan vara att en tanke som inte hör till situationen fladdrar förbi. Ta det lugnt och fortsätt älska. Ståndet finns ju där.

Peter säger: Hej Linn Heed. När tycker du man är en sexmissbrukare?

Linn Heed säger: Viktigt att skilja på bruk och missbruk! Missbruk är när ett behov måste tillfredsställas på mer tvångsmässiga grunder. Att köpa sex, att konsumera porr på olika sätt, där det till slut blir ett måste och där njutningen tappas bort. Ofta behöver man professionell hjälp i dessa situationer och relationer.

Andreas säger: Hej Linn jag har en fråga. Jag undrar hur ofta par brukar ha sex i genomsnitt?

Linn Heed säger: Det är alltid vanskligt att ange en siffra eller en riktlinje. Du behöver inte jämföra dig själv med andra människor. Ställ frågan till dig själv. Vad vill jag? Känner jag mig nöjd och tillfredsställd i mitt sexliv. Risken med att ange en siffra är att det alltid finns människor som hamnar över och under och oroar sig över detta. Lita till dig själv istället.

Malin säger: Hej Linn. Jag är en tjej som bor i GBG och är bs. Jag är gift och trivs underbart med det liv jag lever. Jag och min man har under flera år sökt efter en seriös och go tjej till oss som par men vi stöter hela tiden på oseriösa och ibland väldigt konstigt folk. Jag börjar bli lite frustrerad eftersom vi inte finner den rätta så att säga och vet inte hur vi / jag skall göra... Vet hur fint det kan vara på 3 om allt stämmer och vill det igen... Vart finner jag henne? Har du tips? Tack på förhand

Linn Heed säger: Hej Malin. Svårt att säga vart du skall söka. Ni kan annonsera själva på olika sajter eller i tidningar, men det är som du precis har erfarit, en stor djungel av oseriösa svar. Jag har inga bättre tips än att ni fortsätter söka.

Bia säger: Hej! Min kille tittar mycket på porrfilm samt onanerar till detta, ofta två gånger om dagen. Jag har mått ganska dåligt över det även om jag inte kan säga direkt om det beror på svartsjuka eller om det beror på att jag känner mig otillräcklig. Själv tycker han att det är helt normalt även om han erkänner att han hellre gör det än att ha sex med mig ibland. Vi har annars ganska regelbundet med sex så jag kan inte klaga på det heller. Jag vet inte bara varför jag känner som jag gör. Är han sexmissbrukare eller är detta helt normalt för en kille i ett stadigt förhållande?

Linn Heed säger: Jag tycker att du och din kille behöver diskutera det här mer med varandra. Uppenbart är att du åtminstone far lite illa av det. Du har blandade känslor inför hans porrtittande och onanerande, vilket han borde kunna förstå. Kanske kan ni titta på film tillsammans istället. Det är inget fel att tillfredsställa sig själv och ha behov av detta om man har en fast relation, men jag tror att det är viktigt med öppenhet i förhållandet så att den andra parten inte känner sig otillräcklig eller svartsjuk.

Anders säger: Hej! Min flickvän sa att hon fick en g-punktsorgasm när vi hade vanlig sex. Nu undrar jag vad jag gjorde rätt? :) Vill ge henne flera

Linn Heed säger: Du stimulerade ett område in i slidan, på den främre väggen. Några centimeter in kan du känna ett område som är lite mer "skrovligt" och som du kan stimulera med fingrar eller penis. Detta kan för en del tjejer ge upphov till just g-punktsorgasmer.

Lena säger: Hej Linn! Jag undrar om det kan vara farligt att svälja en mans utlösning, kan man bli smittad?

Linn Heed säger: Sperma i sig själv är varken farligt eller ohygieniskt. Om du inte vet vad din partner har haft för tidigare sexuella relationer föreligger det alltid en risk för sexuellt överförbara sjukdomar. Då tar du givetvis en stor risk om du har oskyddat samlag och/eller sväljer hans sperma.

Nigge säger: Jag har ett störande på problem som uppkommit det senaste året, och det är att jag har svårt att få utlösning. Genom onani är det inget problem alls. Men när jag har sex... Det känns inte ens nära.

Linn Heed säger: Fundera över vad som har hänt det senaste året. Varför är det svårare nu än då? Ta hjälp av hur du onanerar. Onanifantasier, teknik och så vidare. Kanske kan du ha samlag men smeka dig själv på slutet till utlösning, eller be din partner att smeka dig till utlösning. Pröva, variera och upptäck, så skall det säkert ordna sig.

Linn Heed säger: Tack Alla som har chattat idag. Ut i vårsolen och le och kramas! Vi hörs nästa vecka.