”Mitt självförtroende påverkas negativt”

Jonas, 43, har för höga förväntningar

RELATIONER
VIT LÖGN. Ibland kan ”Jag vill hellre vara din kompis”-repliken vara ett snällare sätt att säga att man inte vill ses, tror Jonas i Grästorp.

”Jag har hamnat i kompisfällan fler gånger än jag kan räkna. Den vanligaste orsaken är säkert att båda parter har haft högt uppskruvade förväntningar efter ett långt singelliv. Situationerna har varierat; ibland har tjejen sagt att hon bara vill vara kompis redan vid första träffen, någon gång efter flera månader. Det är sällan det sägs rent ut, men man känner och förstår.

Hur det känns när någon säger så? Alltifrån som en befrielse, när jag själv har gått och funderat på att dra mig ur, till en känsla av kalldusch. Men jag har gått vidare. Kanske har jag ändrat mig lite för att lyckas bättre nästa gång.

”Kan vara en dålig ursäkt”

Ibland har jag känt att repliken ”Jag tycker mer om dig som kompis” är en dålig ursäkt; ett snällare sätt att säga att man inte alls vill träffas igen. Jag funderar väldigt mycket över det här, och visst har det påverkat mitt självförtroende negativt. Jag grubblar en hel del på varför jag fastnar för och drar till mig kvinnor med mycket bagage. För mig är det viktigt att bilda familj. Det är ju en helt annan närhet – på alla områden – när man är ett par än när man bara är kompis. Jag har haft två tidigare förhållanden, men inga har varit så långvariga att det har blivit tal om att flytta ihop.

Min drömkvinna? Empati och humor är viktiga egenskaper. Ett naturligt självförtroende och en personlig stil är också viktigt. Alla värderingar och intressen behöver inte vara gemensamma, men det är viktigt att man har några gemensamma beröringspunkter.”

Jonas råd