Min sambo gillar inte porr – men det gör jag

Chatt med Linn den 19 april

RELATIONER

berra säger: Hej Linn, jag tycker om att titta på porr och fantisera mig bort. Min sambo tycker inte alls om det, och jag är tvungen att smyga med det. Det hämmar inte vårt sexliv, men det känns som jag ljuger men om jag berättar så sårar jag henne. Dessutom är det svårt att förklara eftersom det bara är fantasier. Skall jag fortsätta? utan att berätta?

Linn Heed säger: Jag tror att det är viktigt att du själv är på det klara med varför du har behov av att titta på porr. Sedan tror jag att det är viktigt, faktiskt, att du och din sambo kan prata om detta. Att göra saker i smyg, bakom ryggen skapar onödiga känslor av avstånd, som på olika sätt kan krångla till det för er båda. Respektera varandras olika behov och försök hitta kompromisser!

Bateman säger: Har varit tillsammans med min flickvän/sambo nu i 5 år. Allt funkar kanon men en tanke gror inom mig lite. Vi är båda mellan 23-26 och när vi blev tillsammans så hade min flickvän inte varit med någon annan. Hur vanligt är det att man går igenom hela sitt liv med endast en partner? Som det känns så kommer detta vara "DEN" stora kärleken som räcker livet ut, men kan man verkligen tro på att det bara blir en eller ska man gå omkring med lite ångest hela livet och vänta? Konstig fråga men jag hoppas du förstår...

Linn Heed säger: GRATTIS! Ja, jag menar verkligen så. Som jag ser det så finns det inget självändamål i att ha många olika partners, för sakens skull. Oftast så är det ett sökande och vi går igenom olika livsfaser och processer som leder oss ifrån relationer och till nya relationer, men att ha hittat sin livskamrat och att våga stanna upp i den känslan, låter underbart. Ovanligt idag om du jämför med din föräldrageneration t ex, men inte desto mindre härligt och rätt. Lycka till!

Mia säger: Hejsan Linn, jag är en 26-årig tjej med ett stort problem. Jag kommer från en familj där männen har slagits och dominerat och där jag ständigt varit rädd för dem. Nu när jag är vuxen så dras jag bara till farliga män. Jag kan träffa världens gulligaste kille men är jag inte lite ”rädd” för honom så tänder jag inte på honom. Jag måste känna att han kan ”gå över gränsen”. Resultatet har blivit en serie av destruktiva förhållanden. Tycker själv att det låter sjukt men kan inte ändra på mig. Varför känner jag som jag gör? Hur ska jag ändra mitt beteende? Snälla, ge mig råd!

Linn Heed säger: Hej Mia! Bra att du har kommit till insikt om hur du faktiskt söker dig till destruktiva och våldsamma relationer. Du lever på gränsen till det farliga och det som tänder och lockar dig. Du är inte ensam som kvinna att dras till "farliga" och utagerande män, men ett sådant beteende bottnar alltid i en viss egen problematik, som jag tror är viktig att ta på allvar. Vi kan leva ut i olika fantasier, men när vi faktiskt utsätter oss för fara och kanske våra barn/nära anhöriga för fara så behöver vi stanna upp och tänka efter. Jag tror att du skulle ha god hjälp av att få lite perspektiv på dig själv och varför du på ett sätt "upprepar" dina traumatiska upplevelser från barndomen. Det finns bra samtalshjälp att få. Lycka till!

peter säger: Hej linn! Jag är en man på 47 som inte kan sluta ragga på Ix och Bc. träffat en del 6 kontakter därifrån bor som tur är i Jämtland annars har det nog blivit varje dag! Har sambo och barn 15-16 som inget vet! Vad kan man göra för att komma ur det!

Linn Heed säger: Hej Peter! Du beskriver ett begynnande beroende av ofrihet och kanske tvång. Ställ frågan till dig själv om hur du vill leva och ha en nära relation. Vad är det som hindrar dig i din nuvarande samborelation? Varför behöver du söka dig till andra kontakter? Fundera själv, ta hjälp av andra, prata med din sambo. Om ni skall kunna fortsätta en god relation som bygger på ömsesidighet, så måste du våga vara ärlig och öppen med hur du känner och tänker. Lycka till!

nisse säger: Hej! Hur vanligt är det med olika fetischismer? Går det att "bota"?

Linn Heed säger: Vanligt och vanligt, det är alltid vanskligt att ange en viss procentsats, eftersom den troligen döljer ett mörkertal. Vi tenderar också till att kategorisera utifrån detta och sortera i normalt/onormalt/avvikande och så vidare. Vissa människor tänder på olika fetischismer. Är man intresserad av att själv förstå varför man dras till vissa företeelser så rekommenderar jag en terapeutisk samtalskontakt, där man verkligen kan få möjlighet att undersöka och upptäcka varför man har dessa behov. Bota är kanske fel ord, det går att förstå och ur förståelse så kan man handla, tänka och känna annorlunda, vilket på sikt påverkar dina val i livet.

mirelle säger: Jag är för trång för att kunna ha sex. Jag har försökt med det går inte och gör dessutom fruktansvärt ont. Vad tycker du att jag ska göra?

Linn Heed säger: Du har en inre mental föreställning om att du är för trång. Du har en fysisk upplevelse av samma fenomen. Jag tror att du egentligen inte är för trång, utan att det är olika faktorer som samverkar som gör det svårt/omöjligt att genomföra ett samlag. Avslappningsövningar, mental träning är en del. Teknik, sexhjälpmedel (glidmedel, vibrator) är en annan del. Prata med din partner om hur det har sett ut. Detta får dig troligtvis att slappna av litet grand och tillsammans kan ni ta det stegvis. Känn inga krav på att du måste genomföra ett samlag till vilket pris som helst. Låt de sköna känslorna invadera dig. Njut och lägg undan krav och prestation. Lycka till!

GiftKvinna48 säger: Hej Linn! Jag har ett problem. Det är så att jag är mycket sexuellt attraherad av en väninnas son, 18 år. Han verkar lika intresserad av mig. Hur går jag vidare ?

Linn Heed säger: Komplicerat men inte omöjligt. Det är bra att du tänker till och inte bara låter dig dras med av känslorna. Du har en relation till din väninna. Den är inte oviktig i sammanhanget, samtidigt som den inte kan/får styra dig helt och hållet. Hänsyn och respekt är viktigt här. Våga vara öppen både mot din partner (jag tror att du är gift med hänsyn tagen till ditt "namn" här), din väninna och din väninnas son. Ärlighet, öppenhet tror jag är centralt. Fundera över vad som är viktigt för dig. Är du beredd att lämna din relation? Är du beredd att få problem i din väninnerelation? Vad vill du uppnå med din väninnas son? Lycka till!

barnsoterskan säger: Hej linn! Min sambo tror att jag har blivit sexgalen. Jag har gått med i viktklubben och tappat några kilon och fler ska bort. Jag gick upp mycket i samband med min sons graviditet. Nu när mina kilon(3,5) börjar ramla av mig så har min sexlust ökat dramatiskt. Han blir frustrerad av att jag inte kan låta bli honom. Och jag själv funderar varför jag har blivit så här? kommer det att gå över eller vad ska jag göra, känns som att min sexlust blir större och större.

Linn Heed säger: Jag tycker att det låter härligt. Du har bestämt dig. Det ger klara resultat och du känner dig mer attraktiv och överens med din kropp. Denna ökade känsla av tillfredsställelse och välmående påverkar din sexlust och din kropp blir mer sensibel och dess behov gör sig synliga. Din man reagerar på före/efter och hänger inte riktigt med. Kommunicera med honom. Vad vill han med ert sexliv. Kan du verbalisera vad som händer med dig fysiskt och psykiskt så tror jag att han får lättare att förstå och hänga med, än om du bara "anfaller" honom (även om det också kan vara härligt).

151 säger: Jag är 19 och har aldrig haft en tjej, inte ens kysst någon. Är det fel på mig?

Linn Heed säger: Det är INGET fel på dig. Vet du, vid mönstringen inför lumpen så framgår det att 50% av killarna ännu inte har samlagsdebuterat. Så du är absolut inte ensam. Att inte ha kysst, hånglat eller kommit nära en tjej kan upplevas som problematiskt, men ta det lugnt. Du är inte onormal eller konstig. Jag är helt övertygad om att du när tiden är rätt hittar en bra tjej att hålla i handen.

orolig säger: Hej Linn. Jag är lite orolig för att min pojkvän är knottrig precis mellan ollonet och skaftet. Han säger att det inte är någon sjukdom för han har alltid varit sådan. Kan en kille vara det?

Linn Heed säger: Ja, det är inget konstigt. Det kallas för kejsarkrona och kan sitta som små knottror runt ollonet. Det är ingen könssjukdom och är helt ofarligt. Känner du/ni er oroade så tycker jag att ni kan gå till en ungdomsmottagning och få bekräftat att det är helt ok.

stavros säger: Jag misstänker att min flickvän har vestibulit, men hon vill inte ta tag i problemet. Vi har inte haft sex på x antal år mycket på grund av detta. Hur ska man gå vidare i ett förhållande när det här problemet finns? Vad ska killen göra? Onanera istället?

Linn Heed säger: Ni har ett problem, som din flickvän har svårt att acceptera och vilja göra något åt. Förmodligen är hon rädd och osäker. Jag tror faktiskt inte att hon vill leva i en nära relation utan sex, men har de smärtsamma erfarenheterna av att samlag och sex är så obehagligt. Det finns god hjälp att få. Bor ni i Stockholm och är under 23 år så finns det en specialbehandling på Huddinge ungdomsmottagning. Bor ni i Stockholm och är över 23 så kan ni vända er till RFSU-mottagningen. Bor ni i landet så börja boka en tid hos en gynekolog. Prata med din tjej. Låt henne förstå att hon inte är ensam i detta och att du är villig att jobba ihop med henne. Onanera kan du självklart göra, men inte istället för att prata och försöka lösa era problem. Lycka till!

lina säger: hej Linn! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i nu ca 3 år. För 1 1/2 år sedan gjorde jag en abort. Sedan dess är sexlusten helt borta. Jag vill i hjärnan men blir aldrig våt. Är attraherad av honom så enormt men varför funkar det inte? Vad ska jag göra?

Linn Heed säger: Du har genomgått något stort och omvälvande, en abort, som inte tycks vara riktigt genomarbetad. Det är inte ovanligt att känslorna kommer ikapp långt efteråt och att vi påverkas starkt, t ex genom utebliven lust, senare efter aborten. Du gör i alla fall själv sammankopplingen mellan aborten och utebliven sexlust, så förmodligen har du en del bearbetningsjobb att göra där. Förklara för din kille att du känner dig attraherad och har lust till honom. Det är viktigt att han förstår att du är mån om er relation även om lusten uteblir. Sök hjälp!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Men alla ni som inte fick svar i dag får en ny chans om en vecka, när Linn chattar igen.

Linn Heed säger: Tack för idag. Det har varit roligt och stimulerande att chatta med er Alla. Vi hörs igen nästa vecka!