Fredagsmys – eller fredagsrys?

Fembarnsmamman Taina: ”Myset har inte så trevlig klang längre”

Foto: Mattias Carlsson
Alla dessa måsten Tania von Jentschyk har fem barn och heltidsjobb. När fredagen kommer gäller det att samla ihop alla måsten som inte hanns med i veckan och med fredagsmyset får det bli som det blir.
RELATIONER

Med villa, heltidsjobb och fem barn det full rulle hela veckan. När fredagen äntligen kommer är Taina von Jentschyk, 38, ganska slut.

– Ordet fredagsmys har inte så trevlig klang längre, säger hon.

Taina von Jentschyk ler och suckar. Minstingen Markus, 2, trampar energiskt runt på sin lilla plastcykel i villan i Åkersberga norr om Stockholm. Kör in i saker. Gör ett nytt försök. Glädjestrålande.

Sova över

Mellanpojken Ralph, 13, ska iväg och träna skateboard och behöver hjälp att plåstra om en skadad fot. Just den här fredagen ska han sova över hos sin två äldre syskon. Jerry, 18 och Nadja, 20 är fortfarande skrivna hemma men Taina har ordnat en egen lägenhet åt dem någon kilometer bort.

Det underlättar.

Mellanflickan Maija, 11, brukar också följa med till storasyskonen. Men i kväll vill hon stanna hemma hos mamma och titta på tv. För säkerhets skull har familjen tre apparater, så gräl om programmen blir det sällan.

–De stora barnen klarar sig ju ganska bra själva. Mellanbarnen är också lugna och hjälpsamma. Men det är så mycket man ska hinna med så det är skönt att de kan vara hos storasyskonen ibland, säger Taina von Jentschyk.

Saknar idyllen

Tainas första man avled för sex år sedan. Hon träffade sin nuvarande man Karl, 44, och tillsammans fick de Markus.

Karl har desstuom två barn från ett tidigare äktenskap som besöker familjen på somrarna.

Det händer att Taina känner ett sting av saknad när hon tänker på tiden när hennes fyra äldsta barn var små. Då var fredagarna precis så idylliska som man kan önska sig. Hela familjen samlad vid middagen. Inga aktiviteter utanför hemmet. Chips, godis och läsk framför tv:n.

– Det är svårt att bilda ny familj och få det att fungera med barnen som man har med sig. Jag har alltid dåligt samvete och känner att jag borde göra mer, säger Taina von Jentschyk.

Familjens planeringsschema tillhör också de mer avancerade. Taina jobbar heltid som undersköterska på en vårdcentral och är delvis schemalagd på helgerna. Även maken Karl jobbar delvis helger som säljare.

Det är lämning och hämtning på dagis. Markus är svår att få i säng, så nattningen tar sin beskärda del av Tainas tid.

Samla ihop alla måsten

Båda mellanbarnen har aktiviteter efter skolan fler gånger i veckan. Dessutom försöker Taina klämma in träning för egen del.

– Jag tar mig den tiden. Annars skulle jag inte få något utrymme för mig själv alls, säger hon.

Så när det äntligen, äntligen är fredag gäller det att samla ihop de måsten som blev över under veckan. Som att få barnen att städa sina rum. Och tvätta och gå och handla.

Fredagsmyset – som i många familjer närmast är som en helig ritual – får bli som det blir.

– Min man jobbar långa dagar och kommer ofta inte hem förrän vid niotiden. Men egentligen är det lika bra för vi får inte tid för varandra innan, säger Taina von Jentschyk.

Markus välter ut en mugg läsk på mattan i vardagsrummet. Maija tittar beklagande på sin mamma.

– Hämta trasa, säger Taina med rutinerad automatik.

Ler och suckar en gång till.

Fredagsmys i soffan – eller raka motsatsen. För många känns drömmen om den lyckliga kärnfamiljen lika svår att uppnå som toppen på Mount Everest. Fembarnsmamman Taina von Jentschyk, 38, har fullspäckat schema hela veckan och är helt slut på fredagarna. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om det ”heliga” fredagsmyset som ännu ett pressande måste.

Katarina Sternudd