”Jag lider av omedveten relationsångest”

Singelspecial i chatten med relationsexperten Eva Rusz

RELATIONER

Anna säger: Tack för bra reportage härom lördagen ang älskarinnor. Jag är den typiska tjejen som trillar dit på upptagna killar, har redan avverkat tre förhållanden (hemliga) och det har ALLTID varit de upptagna killarna som sökt upp mig. Kan du lämna några bra tips som jag kan ta vara på, så jag slipper vara den eviga singelbruden, vill träffa någon mer på ett seriöst och normalt sätt!

Eva Rusz säger: Hej, jag tycker du skall avstå vid första tecknet de ger dig att de är upptagna, oavsett vilka gåvor du får så ska du säga NEJ! Det är det allra första steget att ta kontroll och få tillbaka självrespekten för dig själv!

lollo säger: Hej! Jag är singel sedan några år och trivs egentligen rätt bra med det. Det som är jobbigast är pressen från andra att "träffa nån"! Några tips om hur jag ska tänka för att inte ta åt mig när folk kommer med okänsliga kommentarer om mitt civilstånd?

Eva Rusz säger: Trivs du med att vara ensam, strunta i vad de säger. Det är ändå du som bestämmer hur du vill ha det i ditt liv.

degen säger: Hej Eva, när jag har one nigth stands så brukar jag tänka på tjejerna och få känslor efteråt är det normalt?

Eva Rusz säger: Ja. Att ligga med ngn är att komma någon nära, en del kan stänga av sina känslor, andra inte. Men jag tycker du skall fundera på om ngn av dina tillfälliga nattäventyr skulle kunna, då du känner efteråt, vara ngn du kan lära känna mer?

Anna säger: Hej Eva, jag har stora problem med mitt ex. Vi hade ett passionerat förhållande och var hur lyckliga som helst när han plötsligt dumpade mig. Vi hade ingen kontakt efter det men nu när han har träffat en ny tjej så tar han kontakt med mig så fort de bråkar. Han vill träffas och prata. Sedan när de försonas så slutar han ringa. Jag älskar honom fortfarande och mår dåligt när jag förväntas spela ”kompis”. Varför vill han ha kontakt med mig nu när han inte ville det innan och varför ringer han bara när han har problem med flickvännen?

Eva Rusz säger: Varför han gör det är svårt att säga, han tycket väl du var en bra "coach"! Om du mår dåligt av detta, då det antagligen bygger upp andra förväntningar inom dig, säg STOPP. Ställ inte upp på detta, låt honom lösa sina relationsproblem själv. Det kan vara hans biljett till en egen utveckling och din med!

nettan säger: Hej! För några månader sen träffade jag en kille på nätet. sen dess har vi träffats varje vecka och är väl ett par nu. nu har jag precis fått veta (inte från honom) att han fortfarande har en presentation på en datesida - som han kollar av lite då och då. Ska jag oroa mig för att han letar efter en ersättare för mig, eller bara ta det lugnt eftersom han ändå verkar gilla mig?

Eva Rusz säger: Jag tycker du skall ta upp det med honom! Säg att du vet om det och berätta hur du känner och tänker då!

Peter säger: Jag verkar lida av omedveten relationsångest. Varje gång jag träffar en tjej och det börjar närma sig något som kan bli ett förhållande börjar jag tveka jättemycket och till och med tappa känslorna helt för personen i fråga, även fast jag vet att jag tycker om henne. Jag får någon panikartad känsla och tänker "Hon är nog inget för mej egentligen". Finns det något man kan göra åt det?

Eva Rusz säger: Ja du kan metodiskt öva dig i att "nollställa" dig en stund, finna ngn bra avslappningsteknik då du börjar tänka negativt. Liksom distansera dig en stund, tänka bort från problemet. detta sätt är ett bra sätt att lugna ner sig på. Din reaktion är ett slags inre alarmknapp som du fått med dig från barndom och annat, som lärt dig att osäkerhet är det enda rätta tillståndet. Slappna av, kliv bakåt och ta nya tag!

rådvill säger: Hej! Jag känner mig lite svartsjuk på min flickväns barn. Känns dumt och barnsligt, men hur ska jag tänka för att komma till rätta med detta som blivit ett problem?

Eva Rusz säger: Säg till dig själv då du får såna tankar: ”Min flickväns kärlek är annorlunda än den hennes barn får. Jag och hennes känslor är våra, vi skall inte tävla med andra om det!”

anna säger: Hej! Jag undrar hur jag ska lära mig lita på killar. Träffar just nu en kille som är jättegullig mot mig, men hela tiden letar jag tecken på at han ska dumpa mig närsomhelst. Känner att det inte är nån jättebra egenskap, men vet inte vad jag ska göra.

Eva Rusz säger: ja det finns ett ordspråk som heter "den som söker han finner!" Om du fortsätter så kommer din osäkerhet att öka liksom killarna som tröttnar på att bli ifrågasatta! Gör en daglig lista på alla positiva tecken du tar emot. Så fort du får negativa automatiska tankar ta upp listan och läs på den. Fokusera sen bort från tankarna, tänk på spännande saker du vill göra framöver med honom, eller utan honom!

Liiza säger: Hej Eva. Jag är tillsammans med en kille sedan ett år (vi bor ihop). Vi har haft lite trassel men nu är det bra men det jobbiga är känslan jag har av att man "ska" va singel när man är 20 år och inte binda upp sig. Detta har jag också hört från min omgivning. Jag tänker på det ofta om jag kanske gör fel, vi kanske har träffats för tidigt, vi kanske egentligen borde träffats om några år då vi lekt av oss?

Eva Rusz säger: Nej det där är väldigt individuellt! Lyssna till dig själv, känns det bra så gå på det! Det finns inga facit för hur ngt skall se ut, ingen forskning som säger att det inte kommer att hålla bara för att man "bara" är 20 år! Lycka till!

jossan säger: hej! jag var i las palmas i februari i år och blev störtkär i en kille där. nu är vi tillsammans och han ska komma hit snart. tror du vårat förhållande har en chans eller är det svårt att ha någon så långt bort? jag är jättekär och han verkar också väldigt kär. vi pratar med varandra ca 1 timma per dag och ser varandra i webkamera. tack!

Eva Rusz säger: Ja ert sätt att hålla kontakten är väl jättebra! Om du tror det kommer hålla, så finns det större förutsättningar att det kommer göra det.

Koala säger: Kan du förklara det klassiska fenomenet som uppvisar sig genom att man är mer attraktiv då man redan lever i ett förhållande. När jag är singel så är det inte många som visar minsta lilla intresse, men så fort man själv hamnar i ett förhållande så är tjejerna på en som iglar. Reflektioner?

Eva Rusz säger: Jag tror att nar man mår bättre, då utstrålar man självförtroende och lugn.

Clabbe säger: Frågan: En tjej man gillar och vill ha tillbaka, varit ihop 3 år men sen singel i 6 mån. Så hör hon att jag har träffat en annan och då hör hon av sig igen och visar lite intresse. Är hon då intresserad tro eller är det bara att hon tycker det var lite jobbigt att jag träffa en annan eller har hon kanske känslor kvar? Svårt för dig att svara på men man måste ju fråga.

Eva Rusz säger: Tala med henne istället för att gissa! Om ni har vart ihop så länge så bör Ni kunna vara ganska öppna med varandra. Men du behöver känna efter själv, hur det känns, jag menar du har ju nyss blivit kär i en annan?

anonym säger: Hej! Jag är en 55 årig man som söker ny partner, men har svårt att tända på kvinnor över 40. Söker gärna någon runt 40, men i kontaktannonser där kvinnor runt 40-45 söker män, söker dom gärna män som är yngre än dom själva t ex 35-42. Ekvationen går inte ihop i Sverige. Har varit i Asien en hel del där det än naturligt att yngre kvinnor söker sig till äldre män. Varför inte så i Sverige?

Eva Rusz säger: Ja det finns kulturella skillnader, men jag tycker inte du skall dra alla kontaktannonser över en kam! Sätt ut en egen, och berätta vad du vill träffa och varför!

Tjej34 säger: Hej Eva! Jag är en 34-årig tjej som är ganska nybliven singel. Jag har dock ett förhållande med en gift man, och vi har det helt fantastiskt när vi träffas. Har aldrig haft så bra sex, och känt sådan personkemi med någon tidigare. Hur ser du på detta? Känslorna börjar djupna, men jag är ändå rätt nöjd med hur vi har det, eftersom jag inte är redo för ett djupare förhållande, trivs också med att vara fri! Mitt problem är att jag har så dåligt samvete för hans fru och barn, samt att jag inte törs berätta för andra än mina bästa vänner att jag är hans älskarinna.

Eva Rusz säger: Jag tror du får enbart öva dig att ta ansvar för dina egna val. Om du accepterar ha det så här gör så då. Du bestämmer väl själv till vem du vill berätta? Mannens val är hans. Det är en "fin empatisk förmåga" att känna medkänsla med hans fru men fortfarande är det inte ditt problem, det är hans eget val!

Sofia säger: Hej Eva! Jag vill så gärna träffa någon men är lite blyg. Vilket ofta gör att killar tror att jag är ointresserad. Hur ska jag göra för att våga öppna mig mera?

Eva Rusz säger: Försök titta runt i lokalen, slå bort de eventuella tankar du har kring din blyghet. Bestäm dig för vad du är bra på, och försök se dig om i lokalen, öva dig smått i att räkna hur många killar du under en kväll ser som du kan tänka dig tala med. Tänk på glada gamla minnen då du går ut osv!

Anna säger: Hej! Är en kvinna i 50-års åldern som för ett år sen chattade med en man på nätet, han verkar inte ha större intresse av att träffas, vi bor ca 35 mil ifrån varandra däremot sms vi 3ggr per dag. Är det något att hoppas på?

Eva Rusz säger: Säg att du vill träffa honom, jag tycker inte du skall sitta och vara en "fin flicka” och vänta. Om han inte svarar dig annat än via sms, spola honom. Då finns det andra män som kan vilja träffa dig live! Lycka till!

XX säger: Hej, jag och mitt ex har börjat träffas igen men jag har såna livliga drömmar om honom. Bl a där jag känner mig jagad av honom, att han inte är att lita på etc. Detta sker nästan bara när vi sover tillsammans. Funderar på om det är en rädsla för att komma nära honom igen eller om jag helt enkelt inte är så kär egentligen. Vi har det bra ihop men jag kan tycka att lugnet vi har kan bli tråkigt och börja tjafsa om en smågrej för att liva upp saker. Dina tankar om detta?

Eva Rusz säger: Drömmen, säger man, bearbetar det man varit med om under de sista 24 timmarna. Klart att ditt undermedvetna bearbetar din relation. Gamla minnen, varför det tog slut och annat dyker upp osv. Jag tycker du skall fundera igenom vad det var som gjorde att det inte fungerade förut, och sen stämma av, kolla om ngt faktiskt har förbättrats sedan ni umgås? Ifrågasätt inte dina känslor utan kolla mera av olika, för dig viktiga beteenden osv.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta! Men alla ni som inte fick svar - Eva chattar igen redan på måndag.

Eva Rusz säger: Hej alla ocm chattat och velat chatta! Ha det bra i helgen, ta det lugnt så brukar de allra flesta problem och bekymmer kunna lösas! Kramar Eva