Med siktet inställt på HÄMND

”Så länge han inte betalar tillbaka vill jag vara både pest och pina”

RELATIONER

Efter tio år tillsammans gick Kerstin, 37, och hennes sambo isär som vänner.

Sen blåste han henne på 12000 kronor.

– Det är som om han tagit ifrån mig alla år vi hade tillsammans. Jag vill hämnas, jag tror att jag ska få det bättre om han får det sämre.

Foto: Thomas Johansson
Tankarna svartnar Exet blåste henne på flera tusen – nu vill Kerstin ha hämnd. Trots att livet gått vidare kan hon inte släppa taget. Det, menar hon, skulle kännas som att hon lät honom komma undan.

Det har gått fyra år, Kerstin har en ny sambo. Hennes ex Tobias har flyttat utomlands och bor tillsammans med en ny kvinna.

Men Kerstin kan inte släppa sin ilska över att kärleken slutade med obetalda skulder.

– Vi gick isär som vänner. Han hade betalningsanmärkningar och kunde inte få mobilabonnemang själv, så han fick behålla min telefon. Dessutom bad jag min mamma att låna honom 6000 kronor eftersom han hade ont om pengar. Och så struntade han i att betala tillbaka.

– Jag mådde så dåligt när jag fick betalningspåminnelser, jag fick magkatarr, jag var så arg och förbannad, säger hon.

Förstörde allt

Men sorgen finns där också.

– Det känns som om han förstörde alla de där åren vi hade varit tillsammans. Jag kan inte minnas våra år med glädje, eftersom han gjorde så som han gjorde.

Kerstin har pratat ut med mamma, som säger ”strunta i det” och ber henne glömma hela saken. Hon har gått hos psykolog, som tyckte att hon borde polisanmäla honom, om inte annat för att kunna lägga det hela bakom sig. Och hon pratade med sin nya kärlek ända tills han började tycka att det var jobbigt och bad henne att sluta älta sitt ex.

Men Kerstin glömmer inte. På ett sätt vill hon inte glömma. Hon vill ha tillbaka sina pengar. Hon lider av att Tobias kan fortsätta sitt liv utan men, av att han åtnjuter andra människors anseende trots att hon inte tycker att han är värd det.

– Jag skulle vilja att folk fick reda på hur han egentligen var.

Hennes ex har flyttat runt en del. Men ibland tar hon kontakt.

– Jag har fått tag i hans nummer och då har jag ringt. Han brukar lägga på. Jag tror inte att han klarar av att prata med mig, han skäms.

Vill förpesta

För Kerstin version på hämndlystnad är att vägra släppa. Att fortsätta göra sig påmind, fortsätta störa.

– Han tycker jag är pest och pina, det ger mig lite ruter i skjortkragen. Så länge han inte betalar tillbaka till mig vill jag vara både pest och pina.

Ibland önskar att hon kunde gå vidare, men samtidigt vill hon inte låta honom komma undan.

– Ibland tänker jag: ”Jag ska inte ge mig”. Jag vill inte han ska tro att jag tänker strunta i det där.

Fotnot: Namnen är fingerade.

Hämnd på film

Foto: COLUMBIA
Uma Thurman i hämndrullen ”Kill bill”.

Hämnden är ljuv, brukar det heta. Men för vissa blir hämnden, eller tanken på hämnd, en besatthet. Kerstin blev blåst på pengar av sin före detta sambo för fyra år sedan. Hennes hämnd är att vägra släppa taget, att störa honom så mycket hon orkar. Kerstins familj och nya pojkvän har bett henne ge upp. Hon vill, men kan inte. Varje lördag analyserar Afton­bladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om hämnd.

Christina Vallgren