Så slipper ni gräla om pengar!

Pengar är ett känsligt ämne i många kärleksförhållanden. Söndag har träffat tre par där partnern antingen är lika sparsam, lika slösaktig - eller ens raka motsats.

RELATIONER

De är det omaka paret.

Anette älskar att sätta sprätt på familjens pengar.

Maken Ingemar är precis tvärtom:

- Jag njuter av att se bankkontot växa.

Foto: Jan Danielsson

Förut hade Ingemar Andreasson, 37, regeln att bara handla upp tjugo procent av varje ökning av bankkontot.

Om kontot växte med 2000 kronor, sparade han alltså 1 600 av dem för framtiden.

Det var innan shoppingglada Anette Eklund, 37, plötsligt dök upp i hans liv. De två är nu gifta och bor ihop - och har en gemensam ekonomi.

Hur nu det kan fungera.

Grälade ofta i början

Anette berättar om sin iver att leva upp pengar:

- Inget går upp mot en lördag på stan med en väninna, där vi går in i den ena butiken efter den andra och handlar. Grejen är själva shoppandet. Kicken kommer inte från vad som ligger i påsarna. Däremot är påsarna viktiga för känslan. De ska vara lyxiga papperspåsar, helst med pappershandtag.

I början av förhållandet grälade de ofta om ekonomin.

- Han tyckte inte att jag kunde hantera pengar. Det var förstås hårt att höra, särskilt som jag är civilekonom. Som tur är hade jag 40 poäng pedagogik också, så jag kunde ta honom ner på jorden, säger Anette och skrattar gott. Ingemar säger:

- Det var mycket en fråga om kontrollbehov från min

sida. Det kändes som om jag inte hade kontroll på vår ekonomi.

Hur har ni löst olikheterna?

- Man måste förhandla, och samtidigt vara tydlig med vad man vill. Om vi exempelvis reser till Paris måste vi göra upp från början vilken typ av resa vi ska ha - en oplanerad i backpackerstil eller en lyxvariant med mycket shopping. Så vi gör olika varje gång.

Har ni lärt er något på varandras olikheter?

- Ja, innan jag träffade honom kunde jag köpa fem tröjor, en i varje färg, utan att fundera vad jag verkligen ville. Nu händer det faktiskt, ibland, att jag funderar en dag inför ett köp, säger Anette.

- Och det händer att jag köper något utan att i en hel vecka fundera och kolla efter bättre och billigare alternativ, säger Ingemar.

Expertens 3 råd:

Kristian Borglund ([email protected])