Karriärcoachen Nina Jansdotter svarar på de vanligaste frågorna:

”Ha en öppen diskussion”

RELATIONER
Foto: André De Loisted
Karriärcoachen Nina Jansdotter skriver på en bok om just pengar och kärleksförhållanden.

Hur påverkar pengar förhållanden?

– Pengar berör förhållanden på djupa nivåer, djupare än vad som är rationellt. Bråk om pengar är en av de vanligaste skilsmässoorsakerna, och då beror det inte bara på att det råder brist på pengar, utan snarare på att man har olika syn på hur pengar ska användas.

Varför tycker jag som jag tycker om pengar?

– Uppväxten spelar ofta in. Om man till exempel i barnåren fått budskapet att ett par nya skor, eller att åka på en weekendresa till London, bara är slöseri med pengar så är det lätt att bära med sig de föreställningarna i vuxen ålder.

Varför blir pengar en så känslig sak?

– Pengarna styr mekanismer inom oss, såsom egenvärde och trygghet. En Slösa-typ kan se det som ett direkt personpåhopp om någon annan har åsikter om hur pengarna används. Det handlar inte pengarna i sig, utan om att ingen annan ska recensera ens val i livet.

– Omvänt kan en Spara-typ känna att en slösande partner strör bort den ekonomiska trygghet han eller hon behöver känna för att må bra.

Vad gör man om man tycker olika?

– Försök att mötas på halva vägen. Fråga varandra vad man tycker är viktigt, och vad man är villig att gå med på. Ta absolut inte upp frågan i stundens hetta. Passa på en dag då båda är i balans, kanske under en ledig söndag. Med en varm attityd kommer du längre: ”Jag uppskattar att du njuter av livet. Samtidigt är det stressande för mig när vi måste låna av våra föräldrar.”

Vilken parrelation har störst chans att överleva? Spara/Spara-, Slösa/Slösa- eller Spara/Slösa-paren?

– Jag skulle säga att lite olikhet är bäst, så att man balanserar upp varandra. En relation där båda är medvetna om sina styrkor och brister. Om båda slösar tar ingen ansvar för ekonomin, och om båda sparar blir livet lätt väldigt tråkigt.

Ska man ha en gemensam ekonomi eller inte?

– Svårt att säga vad som är bäst, men ansträng er för att hitta en lösning som båda tycker är bra. En gemensam pott för gemensamma utgifter eller ”öronmärkta” summor varje månad att spendera som man vill eller dela på allt – sätten är många.

Vad gör man om den ena tjänar mycket mer?

– Ha en öppen diskussion om det, om hur ni resonerar kring det och vad ni ska göra. Låt inte frågan ligga och gnaga i bakhuvudet.

Kolla dig själv – är du en ”slösa” eller en ”spara”?

3 tecken på att du är en ”Spara”:

Kristian Borglund ([email protected])