”Jag vill inte bli tänd på det jag faktiskt blir tänd på”

Chatt med Linn den 3 maj

RELATIONER

Eh säger: Märker att jag mer och mer går igång på fantasier av mer den mer moraliskt tveksamma arten. Sex börjar bli lidande då det blir svårare att uppleva njutning utan att ge utlopp för vissa begär man gör jag det är jag rädd att skrämma iväg partnern. Kan man söka hjälp för att, err, komma in på rätt linje igen? Jag vill inte alls bli tänd på det jag faktiskt blir tänd på. Känner mig sjuk

Linn Heed säger: Om du känner dig så osäker på dina sexfantasier så tycker jag att det är klokt att gå och prata med någon om dem, så att du kan hantera dem, istället för att på sikt tvingas leva ut dem och kanske skada någon annan människa. Är du under 23 år så finns ungdomsmottagningarna, RFSU-kliniken och mottagningen för unga män i Stockholm, sjukhusens sex- och samlevnadsmottagningar ute i landet. Fantasier tangerar ofta vid det förbjudna, men det är ju till för att egga och stimulera inte oroa och få dig ur psykisk balans.

Anna-Maria säger: Hej Linn! Jag är 32 år och älskar verkligen min sambo över allt annat på jorden men jag har aldrig varken i detta förhållande eller i något tidigare haft någon som helst sexlust.

Jag har aldrig fått orgasm men jag fejkar det varje gång bara för att gör min partner glad. Jag skulle verkligen vilja njuta av sex men jag börjar ge upp hoppet om att jag någonsin ska kunna göra det. Känns som om jag skulle behöva professionell hjälp. Vart vänder jag mig?

Linn Heed säger: Nu vet jag ju inte vart du bor, men om du bor i Stockholm så kan du vända dig till RFSU-kliniken. De har mycket duktiga och erfarna psykoterapeuter. Bor du ute i landet så sök dig till sex- och samlevnadsmottagningar på de stora sjukhusen, alternativt sök bland privata psykoterapeuter. Det viktiga i en samtalskontakt är att du känner tillit och förtroende, så att ni tillsammans kan utforska ditt inre. Jag tycker att du är klok som tar ditt problem på allvar, att fejka leder bara till onda cirklar i längden. Lycka till!

macken säger: Hej. Jag är 17 år och har ett litet problem, kanske inget jätteproblem, men lite jobbigt ändå. Det är så att jag onanerar ungefär 3 ggr / dag, och jag känner att det är lite tvångstankar i det. Men jag kan inte sluta. Iofs så är jag kåt varje gång, men jag vill dra ner på de. Hur ska jag göra? eller ska jag fortsätta som vanligt?

Linn Heed säger: Du är mitt i puberteten där hormonerna spelar en stor och avgörande roll. Det är inget onormalt att din sexdrift är så stor just nu, men OM du upplever det som ett problem av mer tvångsmässig karaktär och verkligen är bekymrad över det, så får du börja tänka i banor av att minska ner på att onanera. Det är helt ofarligt att onanera, men om det stör dig i andra aktiviteter i tillvaron så bör du kanske fundera. Annars, ta det lugnt och njut av att din kropp fungerar.

Tony säger: Hej Linn! Hur stor chans är det att man kan ha åtdragit sig en könssjukdom efter att ha "säker"sex med ca: 20 tjejer. Det vill säga samlag med kondom men oralsex utan kondom. Jag har inga misstankar om sjukdom men hur kan man vara säker?

Linn Heed säger: Säker sex handlar just om KONDOM, även vid oralsex, faktiskt. Tråkigt att behöva säga det, men så är det. Vissa könssjukdomar smittar även vid oralsex och därför är det viktigt att skydda sig med kondom/slicklapp vid oralsex. Munherpes är en könssjukdom som kan sätta sig i underlivet vid utövandet av oralsex. Gå och testa dig för säkerhets skull och tänk på att älska med kondom, i alla situationer framöver.

mamman säger: Jag har alltid ansett sex vara väldigt viktigt i ett förhållande. Senaste tiden har jag dock haft en kraftigt minskad sexlust. Det är väldigt frustrerande eftersom jag _vill_ ha mer lust. Min man har också haft mindre sexlust så samlivet går på sparlåga. Jag vet att barn och krävande studier/arbeten frestar på oss och jag känner inte att mina känslor svalnat för min man (han säger det samma om sina känslor för mej). Ändå vill vi ha lust och ork till sex oftare. Är rädd att det i förändringen är dåligt för oss med så sparsamt sexliv. Några bra tips?

Linn Heed säger: Sex är viktigt i en relation, men det är också viktigt att acceptera att livet erbjuder perioder av mindre frekvens och ibland till och med avhållsamhet. Ni delar en gemensam ambition och målsättning till mer sex oftare. Det tycker jag låter som en positiv och lovande utgångspunkt. AVSÄTT kvalitetstid för sex. Låter kanske fyrkantigt och tråkigt, men det är faktiskt ett sätt som fungerar. Ibland måste vi ta oss i kragen och göra mekaniska omprioriteringar, för att få sexlivet att harmoniera med resten av tillvaron. Sådana kvalitativa stunder kan räcka länge. Fortsätt kela och prata om er längtan efter varandra. Längtan är som bekant stimulerande för lusten. Lycka till!

Killen säger: hejsan, jag är en heterosexuell kille som fantiserar om killar och kan chatta och onanera med homosexuella killar. Tänder dock inte på killar i verkligheten. Är det vanligt eller inte? Gör mig fantasin upphetsad utan ha någon speciell påverkan av min sexualitet?

Linn Heed säger: Du tänder på ditt eget kön i fantasin, och chatten och internet är ju på ett sätt en del av en fantasi. Det är inget ovanligt och det är många killar och tjejer som upplever en upphetsning av sitt eget kön. Du behöver inte oroa dig. Det känns också som att du är trygg i din heterosexualitet, men OM du nu skulle upptäcka med tidens gång att du faktiskt är mer intresserad av killar än tjejer så är det väl ingen fara med det? Njut och fortsätt fantisera.

stoffe säger: Varför säger du att det är ofarligt med analsex? När det enligt läkarna skadligt... Är du rädd för vad RFSL kan säga?

Linn Heed säger: Analsex som utförs säkert och varsamt är inte farligt. Säkert handlar om att använda kondom och varsamt är att använda rikligt med vattenbaserat glidmedel. Vid minsta känsla av obehag, smärta och liknande så handlar det om att stanna upp. Det kräver stor tillit till sin partner. Lika viktigt är det också att slappna av. Ringmuskeln är tålig, men kan naturligtvis ta skada vid för hårt sex. Analsex kräver enorm lyhördhet och försiktighet.

jenny säger: Hej Jag undrar hur stor risken är att bli gravid av avbrutet samlag? Min kille drar ut sin penis när han ska till o komma.

Linn Heed säger: Det är svårt att säga hur stor risken är i procent, men att den FINNS där råder det ingen tvekan om. Innan killen får sin utlösning så kommer det något som heter försats. Det är en klar genomskinlig vätska som är till för att rena urinröret. I denna försats kan det finnas spermier, och som bekant så räcker det ju med en enda för att göra en tjej gravid. Kruxet är att varken du eller killen känner när den här försatsen kommer, så det är svårt att avbryta innan. Använd preventivmedel istället, så kan ni älska utan oro.

j säger: heeej, när jag och min pojkvän ska ha sex är jag kåt i huvudet men jag blir aldrig fuktig mellan benen. Det är jätte jobbigt för jag vill verkligen ha sex med honom. Vi har använt bodylotion som glidmedel någon gång..ärd et farligt? hur ska jag göra?

Linn Heed säger: Använd hellre glidmedel, finns bl a på Apoteket. Du kan även handla på internet eller i olika butiker med sexartiklar. Bodylotion är ofta parfymerat och innehåller ett för högt ph-värde för att vara skonsamt mot ditt underliv.

lisa säger: hallå! sen ett halvår tillbaka har jag en pojkvän och vårat sexliv är väl ganska bra. dock är jag ganska blyg av mig och jag märker att han börjar bli less på att alltid få initiativ till sex och att testa nytt i sängen. jag förstår honom, men tycker det känns väldigt jobbigt att själv hitta på nåt. hur ska jag komma förbi det och lära mig njuta fullt ut?

Linn Heed säger: Stärk ditt sexuella självförtroende genom att känna dig sexig, bra och åtråvärd inför din kille. Låna erotisk litteratur, handla sexiga underkläder och överraska honom. Initiativ behöver inte handla om så stora saker, utan att du tar första steget till en upphetsande kyss kan räcka för att få honom att känna att DU vill och driver på. Ställ inte för höga krav på dig själv. Men VÅGA ta för dig.

mark säger: Är det skadligt att som kille experimentera med analdildos? Kan prostatan komma till skada om man gör fel?

Linn Heed säger: Som alltid med analsex så bör du vara försiktig även om du använder sexleksaker. Rikligt med glidmedel och stanna upp om du känner minsta obehag. Tryck mot prostatan kan för vissa kännas upphetsande, för andra obehagligt. Allt som gör ont och ger upphov till smärta är något som du naturligtvis bör undvika. Experimentera med försiktighet.

CZ säger: Hej, när min man o jag har sex så tycker han inte om när jag pratar "dirty" han säger att jag är för fin för det. Men om vi tittar på porr film så tycker han det är häftigt. Hur ställer jag mig till det.

Linn Heed säger: Vad gillar du? Vad tänder dig? Du kanske blir jätteupphetsad av att prata "dirty" när ni älskar? Fråga honom om vad som blir skillnaden? Självklart måste ni hitta en medelväg där ni båda kan bli upphetsade, utan att kränka varandra. Om han ser på dig som för "fin" vad menar han då? Ställ nyfikna frågor. Gå inte till attack och inta inte försvarsställning. Var öppet nyfiken!

Ricky säger: Jag och min flickvän har inte haft sex på 8 månader. Hon säger att hon inte har nån lust längre. Vill inte pressa henne. Har försökt prata med henne men då säger att hon känner sig ännu mer pressad. Va ska vi göra. Jag klarar inte av att leva i ett förhållande helt utan sex. Vill att vi ska kunna njuta tillsammans.

Linn Heed säger: Självklart är det viktigt att kunna njuta av varandra, tillsammans i ett bra sexliv. Det är nog riktigt att hon blir pressad när du tar upp frågan. Den har blivit så laddad och känslig för er båda. Kanske behöver ni gå och prata med någon utomstående för att få hjälp att hitta en neutral plattform att utgå ifrån i era diskussioner, tankar och känslor? Försök förmedla till din flickvän att situationen är ohållbar, men att relationen är viktig och att ni gemensamt måste ta ansvar för den. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Det var väldigt många som ville ställa frågor i dag - ni som inte fick svar har en ny chans om precis en vecka, då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK för idag och TACK för intressanta chattinlägg och frågor. Sköt om Er så hörs vi igen nästa vecka!