”Jag är livrädd för människor”

Johan, 41, undviker matsalar och fester – han lider av social fobi

RELATIONER

Han undviker stora fester och slamriga lunchmatsalar är rena skräcken.

Johan, 41, är en av hundratusentals svenskar som lider av social fobi – extrem blyghet.

– I många år var det min stora hemlighet, säger han.

Foto: Casper Hedberg
Kallsvettig och yr Hela tillvaron styrs av rädsla för att hamna i andras blickfång för den som är drabbad av social fobi. – Redan innan jag ska gå på en fest bombarderar jag mig själv med negativa tankar. Jag ser framför mig hur jag gör bort mig fullständigt, berättar Johan, 41. OBS! Bilden är arrangerad.

De flesta människor får av och till fjärilar i magen och tycker vissa situationer är jobbigare än andra. Men för Johan har rädslan för att hamna i andras blickfång blivit ett handikapp som styr hela hans liv.

– Redan innan jag ska gå på en fest bombarderar jag mig själv med negativa tankar. Jag ser framför mig hur jag bryter ihop och gör bort mig fullständigt. Oftast slutar det med att jag hittar på en ursäkt för att slippa gå, säger han.

Yrsel och hjärtklappning

Problemen började efter en strapatsrik rundresa i Asien när Johan var 19. När han kom hem igen var allt plötsligt förändrat.

– Jag kände ett fruktansvärt obehag inför att gå på fest och träffa nya människor. Jag fick hjärtklappning och yrsel och började undvika sådant som jag tidigare tyckt var jättekul, säger Johan.

Men i början av 80-talet var det inte många som kände till begreppet social fobi. De läkare Johan sökte hjälp hos var antingen helt oförstående eller försökte gräva fram glömda trauman i barndomen.

Under tiden kämpade Johan för att klara sina universitetsstudier:

– Jag höll inte ett enda föredrag fast det egentligen var obligatoriskt. Jag trasslade mig ur det genom att begära uppskov och göra extrauppgifter. Pluggandet fick 25 procent av min energi, resten gick åt till oron över redovisningarna.

Även relationen till tjejer blev knepig. Flickvännerna tröttnade när Johan gång på gång uteblev från möten med kompisar och föräldrar. Skammen gjorde att han inte klarade att erkänna hur rädd han var. I stället hittade han på mer eller mindre genomskinliga ursäkter.

Kognitiv terapi

– Nu har jag ju fattat att om relationen ska hålla måste jag säga som det är. När jag berättade för min nuvarande tjej möttes jag enbart av förståelse. Hon har varit ett otroligt stöd, säger Johan.

I dag jobbar Johan som it-konsult på ett litet företag i Stockholm. Jobbet ger honom frihet att styra dagarna bort från de allra mest skräckfyllda situationerna. Mycket av kundkontakterna sker via mejl.

Genom så kallad kognitiv beteendeterapi – en behandlingsmetod som visat sig fungera bra på olika fobier – har han också kommit steget närmare ett normalt socialt liv. Nyligen var han med om att starta en våga-tala-grupp.

– Livet blir till ett helvete när man är mitt upp i problemen. Men nu vet jag att jag kan lära mig att hantera de här negativa tankarna. Då känns det bättre, säger Johan.

En miljon har social fobi

Här kan du hitta hjälp

Ett telefonsamtal för att beställa tid hos doktorn eller fika med en dejt låter inte så farligt. Men för vissa blir rädslan att göra bort sig så stark att det styr hela tillvaron. Johan, 41, hade länge problem med tjejer eftersom han inte klarade att gå på fest eller större middagar. Nu har han äntligen vågat erkänna för sin flickvän att han lider av social fobi. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på frågor. I dag handlar det om blyghet.

Katarina Sternudd