Hjälp, vi har pratat sönder vårt sexliv!

Chatt med Linn den 10 maj

RELATIONER

Nuppe säger: Hej Linn. Jag och min flickvän har haft en del problem i vårt sexliv, bland annat med bristande lust. Något vi tagit tag i och pratat mycket om. Problemet är dock att vi pratat FÖR mycket... så nu har problemen nästan blivit värre eftersom all spontanitet, passion och glädje försvunnit ur sexet. Det känns mest som ett måste fyllt av krav... och ju mer vi pratar om det, desto sämre blir det. Vi har helt enkelt pratat sönder vårt sexliv. Hur ska vi hitta tillbaka?

Linn Heed säger: Kommunikation som får slagsida är naturligtvis inte bra och som du beskriver så blir det en riktig erotikdödare. Istället för att prata, så försök att skrid till handling. BESTÄM er för att älska, smekas, kyssas. Låter ju inte så spontant och passionerat, men ni måste KOMMA IGÅNG. Det finns inga genvägar. Redskapen har ni, kommunikation och därefter handling. Våga ta initiativ. Vad gör det om det inte blir så perfekt "första gången"? Det är ju ändå ni två och ni gillar ju varandra. Nästa gång du är på väg att tala om era problem, så ta tag i henne och ge henne en ömsint kyss och omfamning.

josefin säger: Hej Linn. Jag och min partner har ett bra sexliv, men jag har svårt att få klitoris-orgasm, utan att använda "ägg-vibratorn". Han vet inte att jag använder en sådan, och min fråga är då: hur ska jag berätta att jag vill använda den när vi har sex tillsammans?

Linn Heed säger: Var RAK med detta. Det finns inga genvägar. Varför skall du behöva skämmas över det? Du har hittat ett sätt som fungerar för dig. Det skall han vara glad över. Jag tror att han kommer att uppskatta ditt initiativ eftersom det ökar både din och hans njutning tillsammans. Sexleksaker kan ibland vara överskattade, men när de faktiskt fyller den funktionen som du beskriver så är de som bäst. Ta fram den nästa gång. Överraska honom och förhåll dig själv naturligt till det. Då kommer han också att känna sig avslappnad. Lycka till!

undrande säger: hej Linn! Jag och min flickvän har ett litet problem, nämligen att hon är liten och jag ganska stor. Problemet är att om det går några dagar utan sex så gör det ont, både för mig och för henne. Enda ställningen som fungerar är missionären, men använda sig av den hela tiden skulle göra sexlivet ganska tråkigt och enformigt. Har du några tips?

Linn Heed säger: Ni har hittat en samlagsställning som fungerar. Pröva lite olika varianter på den, ligga på sidan exempelvis. Mycket, långt och BRA förspel och extra glidmedel kan också rekommenderas. Har din tjej provat att rida? Det är en bra ställning där hon har full kontroll över situationen. Kräver lite benmuskler, men är värd att helt klart prövas. Lycka till!

Nina säger: Hej, Är det normalt att inte ha sex på 2 månader i ett 7 månader långt förhållande? Han säger att han är så stressad!! Jag vet inte av vad. Hjälp!

Linn Heed säger: Det är SÅ vanskligt att uttala sig om vad som är normalt och inte. DU upplever det här som ett problem, det räcker på ett sätt. Däremot är det ju viktigt att inte "dra iväg" och förhasta sig och kasta bort något som än dock har goda förutsättningar. Tillfälliga svackor kan vi alltid ha, alla människor. Yttre och inre påverkan. Försök att prata med din kille. Har det hänt något speciellt som stressar honom? Ta det lugnt och kom ihåg att det inte är dig det är fel på.

matilda säger: Min pojkvän och jag undrar om man kan ha sex, fast man har mens?

Linn Heed säger: Absolut, det finns inga egentliga hinder för det. Det är inte farligt eller så. Däremot kan det kännas lite bökigt om det är mycket mensblod, pröva att älska i duschen då till exempel eller lägg ut en handduk för att skydda sänglakan osv. När vi har mens så är vårt underliv lite mer känsligt och utsatt för infektionsrisk, så tänk på hygien och så vidare.

peter säger: Kan det vara farligt att ofta ha sex men att undvika att nå orgasm? Jag känner mig piggare efter sexualakten om jag inte har haft sädesuttömning.

Linn Heed säger: Det är inget farligt med att inte få utlösning. Vid en utlösning så frigörs det olika ämnen och hormoner i kroppen som påverkar oss olika. För de flesta killar så är det vanligt att bli ganska trött och slö i kroppen efteråt, han "somnar"... får man ofta höra. Andra upplever en spänning i kroppen om dem inte får utlösning/orgasm. Vi är olika och det kan också växla från tid till annan, men det är absolut ingenting som är farligt med att inte få utlösning fast man har sex.

Lisa säger: Hej Linn! Jag är 24 år och har aldrig haft ett fast förhållande. Jag har väldigt lite sexerfarenhet och känner att jag nästan skäms över att jag är så oerfaren. Jag anses vara en snygg tjej och blir uppvaktad av många killar. Många blir jätteförvånade när jag berättar att jag aldrig haft en pojkvän. Pressen känns extra stor att vara erfaren i sängen eftersom jag alla tror jag har haft pojkvänner osv. Nu har jag kommit till en punkt att jag nästan drar mig för att ha sex, eftersom det nästan känns pinsamt att jag inte "kan mer om sex". Vad ska jag göra? Kram

Linn Heed säger: För det första så tycker jag att du skall försonas med dig själv och stå för den du är. Lättare sagt än gjort förstår jag, men du har absolut ingenting att skämmas för. Vänta med sex tills du verkligen känner att det är med en person som du känner stort förtroende för, då blir det också möjligt att kunna berätta för honom att du är oskuld. Han kommer garanterat att känna sig privilegierad, som får det förtroendet av dig!!! Sedan kan du själv skaffa dig mer kunskap genom att läsa olika böcker och så vidare. Det finns mycket bra erotisk litteratur och mer informationsböcker. Gå till biblioteket eller leta på nätet. Lycka till!

ohojan säger: Efter jag haft sex blir jag väldigt stram i underlivet, torkar ut väldigt snabbt, har provat glidmedel men även det torkar ut. kan det vara mina p-piller som gör det? har även ganska dålig sexlust. kan det påverkas av p-pillerna?

Linn Heed säger: P-piller innehåller hormoner som påverkar kroppen, lusten, humöret och så vidare. Jag tycker att du skall rådgöra med din gynekolog/barnmorska och kanske prova en annan p-piller sort, eller rent av ett annat preventivmedel utifrån dina behov. Smörj även in underlivet med barnolja däremellan. Huden i underlivet är tunn och skör och spricker lätt, varför det är viktigt att smörja in. Tvätta inte med tvål, som torkar ut huden utan använd barnolja även där. Lufta underlivet och undvik stringtrosor och åtsittande byxor.

lisa säger: Hur smittar klamydia?

Linn Heed säger: Via oskyddat sex, vaginalt, analt eller oralt. Skydda dig och din partner med kondom. Testa er och älska därefter säkert och utan oro.

Hanna säger: Hej. Mitt sexliv med min sambo är helt ok, och jag lyckas varje gång få orgasm vid samlag, men jag har en fråga. Jag har aldrig lyckats fått multipla orgasmer och känner mig lite osäker på vad det är? Får man flera orgasmer på raken eller får man flera under samlagets gång. När jag har fått orgasm så är det väldigt svårt att fortsätta och att det ska vara skönt på samma gång, men min sambo vill gärna att vi ska fortsätta för han tror att jag ska kunna få orgasm igen. Skulle gärna vilja veta hur det ligger till. Tack!

Linn Heed säger: Multipla orgasmer är flera orgasmer efter varandra. Du får en orgasm och när den har ebbat ut, så kan ni fortsätta älska/smeka och så får du en ny orgasm. Enda sättet är att pröva sig fram med olika ställningar och olika teknik. Många kvinnor kan känna sig ömma direkt efter en orgasm och känslig för direkt beröring, men pröva då att byta ställning eller liknande så ställer även hjärnan om sig och det kanske blir möjligt att uppnå en till orgasm. Viktigt att ni inte hamnar i en orgasmjakt, utan älska och tillåt er att njuta och bli överraskade av vad era fantastiska kroppar har att erbjuda.

Per36 säger: Hej! Min fru har aldrig varit den som tar initiativ till lite "porrigare" sex. I början efter vi hade träffats så hade vi med en dildo ibland i vår älskog men numera är det vildaste vi hon gör att ställa sig på alla 4. Jag har i och för sig alltid varit mer intresserad rent generellt av sex jämfört med henne men hur gör jag för att få henne intresserad av sex i största allmänhet? Jag tycker också att jag fokuserar mer på hennes orgasm medan hon bara låter mig hålla på utan att verkligen fokusera på mig och min njutning. Hjälp!!

Linn Heed säger: Var och en tar eget ANSVAR för sin orgasm. Ha det som utgångspunkt. Det innebär inte att du är en egoistisk buffel som bara tänker på dig själv, utan det innebär att du tar ett moget ansvar för din egen njutning, samt att du förväntar dig att hon gör det. Bra sex handlar ju som bekant om att både ge och ta. När du tar ansvar för din upphetsning, lust och orgasm så kanske du önskar att hon gör något mer än vad som sker idag. Berätta för henne vad som tänder dig, att hon är sexig och att du fantiserar om olika ställningar, situationer och sexleksaker. Bjud in henne i din värld. Tillåt henne att ta för sig. Kanske har hon också samma uppfattning som du, att ert sex är rutiniserat och lite enformigt. Våga pröva något annat, du har ingenting att förlora.

Lina säger: Hej. Jag är singel och har sex ganska sällan, några gånger per år. Oftast med flera månader emellan eftersom det mest blir tillfälliga förbindelser. Det gör mycket ont och jag blöder efteråt. Är det ett vanligt problem bland tjejer? Vad kan jag göra för att inte få så mycket ont?

Linn Heed säger: Att du blöder låter inte så bra. Det kan bero på flera olika saker, men bör kollas upp tycker jag, för att du inte skall behöva vara orolig i onödan. För "hårt och tufft" sex kan orsaka blödningar, och då är det ju en viktig signal om att det går för våldsamt till. Hormonella blödningar kan orsakas av p-piller och liknande. Kanske spänner du dig så mycket så att du får svårt att slappna av? Kanske är du inte tillräckligt upphetsad för att ha penetrerande sex?

Svante säger: hej Linn! Jag har ett problem med förtidig utlösning. Jag får ingen orgasm men en plötslig utlösning. Det är jättetrist och det plågar mig enormt. Efter en rad dåliga förhållanden så har jag helt förlorat förmågan att hålla igen. Innan kunde jag utan några nämnvärda problem ha sex långa stunder utan att få utlösning för tidigt. Jag är ganska övertygad om att det är stressrelaterat och det blir ju inte bättre av att jag blir stressad av den för tidiga utlösningen. Vad kan jag göra för att få reda på var problemet ligger och för att få rätsida på det?

Linn Heed säger: ÖVA, ÖVA, ÖVA genom att onanera nästan ända fram till utlösningen. Stanna upp. Vila i minst 10 sekunder och börja om igen. Då lär du dig hur din kropp fungerar. Du blir faktiskt mer uthållig, även om det tar ett tag att få resultat. Kondom kan också bidra till att en för tidig utlösning fördröjs, dessutom skyddar den ju också mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Kommer du inte till rätta med det här, så tycker jag att du skall uppsöka en sex- och samlevnadsmottagning och träffa en venerolog eller liknande för att utesluta fysiologiska orsaker. Troligtvis är det stressrelaterat och då behöver du komma i bättre balans med dig själv. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. I dag var det rekordmånga som ville chatta med Linn, och alla ni som inte fick svar har en ny chans på måndag, då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: Tack för idag. Mångsidiga och intressanta frågor. Sköt om er till nästa vecka, så hörs vi då!

ARTIKELN HANDLAR OM