Han fastnade i dejtingfällan

Magnus, 34, raggar på nätet flera timmar varje dag

RELATIONER

I kväll är det dags igen. Magnus, 34, ska på dejt.

Han träffar en ny tjej varje vecka.

Men ändå tänder det inte till.

– För det mesta ses vi bara en gång, säger han.

Magnus ägnar timmar varje dag åt att surfa på en dejtingsajt.

Magnus går målmedvetet till väga i jakten på en hustru: han nätdejtar. Varje dag ägnar han timmar åt webbportalen, oftast mejlväxlar han med sju, åtta kvinnor samtidigt.

De han tycker verkar trevliga träffar han så fort som möjligt.

– Man kan träffa människor med en ganska liten ansträngning, säger han.

På nätet har de flesta samma syfte, det passar honom bra.

Nätdejta – en hobby

– Samtidigt är man lite rädd för att satsa. Det kommer nya människor hela tiden, man har verkligen en känsla av att om man förlorar en står det en tusen åter. Det gör att om jag känner mig lite osäker låter jag gärna tillfället glida genom fingrarna.

Magnus är en lång akademiker, klädd i svart polo och glasögon utan skalm. Han säger att han ser nätdejtandet som en hobby och beskriver webbportalen som något av en fantasivärld, en dröm att sätta sina förhoppningar till.

– Man har en bild av hur bra allt ska bli sen, när man träffar någon man blir tillsammans med. Det är lite som när tonårstjejer läser Starlet. Eller som när killar läser biltidningar – man får aldrig de där bilarna, men det är ändå kul att titta, säger han och ler.

Men det är sällan kontakten överlever förflyttningen från webbsida till verklighet. Han ser träffarna som en slags blinddejter och det händer att han går till träffar som han redan på förhand anar inte kommer att leda vidare.

Av de 30 tjejer han träffat det senaste halvåret har han inlett ett kort distansförhållande med en tjej. Men enligt Magnus visade hon sig ha stora känslomässiga problem. En gång för några veckor sedan tände det till – åtminstone för honom.

Blev till slut förälskad

– Jag trodde att jag träffat helt rätt. Hon var ”the complete package”: snygg, smart, allmänbildad, kunnig, lagom sportig och med hjärtat på rätta stället.

De tog en fika och sen blev det ett par inställda möten.

– Det var alltid nåt som kom emellan för hennes del. Jag träffade några andra under tiden. Till slut la jag ner, det är förnedrande att hålla på att tigga.

I efterhand säger han att han nog blev förälskad. Men tid att sörja finnes inte. Magnus mål är att ta sig hela vägen fram till altaret. Han har två kompisar som lyckats träffa kärlekar på nätet och han räknar med att det kommer att ta ett år eller två för hans egen del.

Tjejerna får ta första kontakten

Han lägger ner mycket jobb på sin sida. Men han låter tjejerna skicka första meddelandet.

– Jag har blivit ganska passiv, det ger dålig utdelning att skicka mejl. Tjejer som ser trevliga ut är ofta mejlbombade. Och får man nej eller inget svar för 20:e gången, tar det lite grann på självförtroendet.

– Så jag går in och kikar på tjejers sidor och hoppas att någon tittar tillbaka.

Att gå fram till en tjej i baren på kvarterskrogen ligger inte för Magnus, han vill inte ta risken att bli avvisad.

– Det är ett ständigt mönster i mitt liv, jag är inte en som raggar upp, det är jag som blir uppraggad.

De största dejtingssajterna och singelklubbarna

Att träffa den rätta är en dröm de flesta bär inom sig. Så är det också för Magnus, 34. Han har gjort dejtningen till en livsstil. Men trots att han mejlar med flera kvinnor samtidigt och går på nya dejter varje vecka slår det inga kärleksgnistor i hans liv. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om när jakten på den stora kärleken aldrig ger utdelning.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM