Eva: Låt inte nätdejtingen bli ett missbruk

Kärlek behöver tid på sig

RELATIONER

Evas förklaring: Förälskelse och kärlek behöver tid på sig.

Efter ett enda möte är det ofta svårt att avgöra om denne person verkligen inte motsvarar dina drömmar. Man behöver få tid att känna efter hur ett möte var, inte bara gå till nästa.

Jag möter dagligen personer som likt Magnus systematiskt går in för att finna en partner via nätet. Det finns vissa risker: att sätta av timmar till sökande utan att gå ut i verkliga livet, att ständigt ha ett par reserver på lut och vara beredd på att den jag dejtar också har reserver kan sänka självkänslan rejält.

Nätdejtning är bra för de som är blyga, men kan också förstärka blyghet. Det uppmuntrar – precis som Magnus säger – till en fantasivärld där du tror att du kan peka på skärmen och önska vad du vill.

Resultatet kan bli att de sociala färdigheterna begränsas.

Man börjar se på den andre parten som en vara som man vill ha eller avstå ifrån.

Fenomen som ”gräset är grönare på andra sidan” är mycket vanliga.

När en relation byggs ska lyssnande, ögonkontakt, inkännande, nyfikenhet och öppenhet ingå. På ett enda möte hinner man inte detta.

Evas lösning: Nätdejtning fungerar, men låt det inte bli ett missbruk. Att sitta hemma dagligen och läsa om alla kvinnor/män kan vara spännande, men du behöver gå ut i verkligheten också!

Många skulle lyckas bättre om man från början deklarerade att man ser dejtandet som en process. Att man är villig att sätta av mer än en träff. Att man sätter sitt eget värde högt och inte accepterar någon slit-och-släng-modell utan några möten med en annan person.

Vid första mötet är ofta stressen hög eftersom man förväntar sig mycket. Mitt råd är att förbereda sig genom avspänning innan. Då kan din uppfattning av den andre bli bättre. Att öva i verkliga livet är minst lika viktigt. Ut och gå på stan, träna att få ögonkontakt med någon du tycker ser bra ut. Förbered dig på några repliker för att sätta i gång ett samtal.

Öva din nyfikenhet, var flexibel och ta in den andre personen. Var öppen och ställ frågor.

Försök att fånga hur du känner i stället för att fokusera på vad du tycker stämmer med din drömbild.

6 råd till dejtande singlar