Nu har kvinnor och män samma sexfantasier

...och att drömma är bra för relationen

RELATIONER

Var rädd om dina sexuella fantasier. Ju mer du satsar på dem, desto bättre mår du nämligen.

- Relationen blir bättre, och du blir själv en helare människa, säger sexolog Malena Ivarsson.

Foto: Getty Images

Alla gör det.

Få vågar prata om det.

Men de sexuella fantasierna är här för att stanna.

Dessutom börjar mäns och kvinnors fantasier likna varandra allt mer. Det visar Aftonbladets enkätundersökning där "tre i topp"-listan är helt identisk för båda könen: höra partnern berätta i detalj vad han eller hon vill göra, ha sex på en offentlig plats och på tredje plats sex med handklovar.

- Längre ner i listan återfinns olikheter, som att män har en tendens att vilja pröva på lite mer avancerade saker. Men helhetsintrycket är ändå att likheten mellan fantasierna är större än skillnaderna, säger Malena Ivarsson.

Mest slående i undersökningen är annars, enligt Malena Ivarsson, hur enkelt det är att piffa upp slentrianen hemma i sängkammaren om man tar till sig enkät-resultatet.

- Att berätta för varandra vad man vill göra är ju väldigt oskyldigt, och enkelt. Det är ett jättefint sätt att berika sexlivet på. Det tycker jag att alla som läser den här artikeln ska prova.

Allt bör inte testas

I den oskyldiga formen tror hon att de allra flesta vill leva ut sin fantasi. Men så är det långt ifrån alltid. Många sexuella fantasier är nämligen just bara en fantasi - något som hetsar upp i tanken, men som personen aldrig skulle vilja uppleva på riktigt.

- Ta bara den vanliga fantasin om sexuellt våld som många kvinnor har. Det är ju absolut inget som de vill prova i verkligheten. Tvärtom är de fantasierna ofta ett sätt att hantera svåra upplevelser.

Dessutom varnar Malena Ivarsson för att leva ut gruppsexfantasin.

- Gruppsex ställer nästan alltid till problem i en relation. Allt som pockar på måste vi inte uppleva. Lev ut det ordentligt i fantasin i stället. Det kan vara nog så bra.

Genom att verkligen ta till sig sina sexuella fantasier - leva med dem och umgås med dem - menar Malena Ivarsson nämligen att vi blir helare människor.

- Allt börjar ju med inre bilder. De är viktiga för vår psykiska hälsa. I vår tid har vi blivit för beroende av yttre stimuli, som exempelvis porr. Fantisera mer själva i stället. Du blir rikare som människa om du själv får igång fantasierna. Din personlighet djupnar. Det vinner även ditt förhållande på, säger Malena Ivarsson.

Ska man berätta för varandra om sina fantasier?

- Det kan man mycket väl göra, som ett slags förspel. Men mitt råd är att gå varsamt fram. Många fantasier är ju rätt perversa och det är inget konstigt med det, men partnern kanske inte kan ta det.

Vad förvånade dig mest i undersökningen?

- Att sju procent av männen fantiserar om att ha sex med en annan man. En sådan siffra skulle vi aldrig ha sett för tjugo år sedan.

I april kom det fram att äventyrsbadet i Jönköping hade problem med badgäster som hade sex helt öppet. Upprörande? Kanske, men knappast förvånande eftersom drygt tre av tio tycker att en badplats är den mest lockande platsen för offentligt sex.

Därför är det bra att du fantiserar

Sofia Wadensjö Karén