– Kan du ge tips på nya sexställningar?

Läs alla läsarnas frågor till Linn Heed

RELATIONER

jan säger: Hej Linn! Det är pinsamt, men jag vill ändå fråga dig och be dig om hjälp! Jag är 30 år och fortfarande oskuld. Bokstavligt talat jag längtar efter sex. Nu min fråga till dig: Hur kan jag få kontakt?? Enligt lag, det är förbjudet att köpa sex, kan jag ändå köpa sex utan att ha dåligt samvete?? Tacksam för svar

   Linn Heed säger: Hej Jan.. du verkar införstådd med lagen kring sexköp och det är olagligt att köpa sexuella tjänster. Jag tycker att du skall försöka exponera dig själv på andra sätt. Skapa nya kontaktytor, via vänner, fritidsintressen, arbetet, internet. Var öppen och lyhörd och se möjligheter istället för hinder. När du väl träffar en partner som du vill ha sex med, så tycker jag att du inte behöver skämmas över att du är oskuld. Du känner väl bäst själv om du vill/kan berätta om din situation. All lycka till.

Mie säger: Det gör ont när min pojkvän tränger in, eller när jag använder en dildo. Det känns som att bli av med oskulden på nytt, men är över på ett par sekunder. Det spelar ingen roll hur upphetsad jag är eller hur mycket glidmedel man använder! Gynekologen hittade inget fel, och det är något som dök upp för ett år sedan - innan var det inga problem. Snälla hjälp, vad kan det vara för fel?

   Linn Heed säger: Svårt att säga faktiskt. Extra glidmedel, bra förspel och inga fysiologiska fel. Kanske ligger det då på det psykologiska planet. Du spänner dig, din kropp, dina sinnen har tidigare registrerat smärtan och minns den. Det är lätt att hamna i ofrivilliga mönster av dåliga cirklar. Försök att tänk positivt. Se och memorera det som är lustfyllt och skönt. Du kan också fundera över vad det var som hände för ett år sedan? Bytte du partner? Kände du dig utnyttjad och sviken? Ställde du upp på sex som du egentligen inte ville?

elinor säger: hej! jag är en tjej som är 17 år gammal. Min pojkvän är 30 år. Tror du att det kan uppstå några problem? Mina kompisar tycker jag är konstig. men han är jättesnäll och rar och jag älskar honom. Han skyndade inte på att vi skulle ha sex eller nåt. jag fick själv bestämma när jag var redo..// elinor

   Linn Heed säger: Åldersskillnad behöver absolut inte vara något hinder. Det är oftast ett större problem för omgivningen som både kan förfasas men också känna avund på en kärleksfull relation. Det viktiga är att du känner dig respekterad, sedd och bekräftad på ett sunt sätt. Njut av din pojkvän och låt dig inte påverkas av vad andra tycker och tänker. Lev här och nu.

Lilli säger: Hejsan! Jag undrar om klamydia kan smitta om man endast genom att man rör könen mot varandra? Om man endast gnider penisen mot slidan utan att stoppa in den. Kan det smitta då? Finns det någon annan könssjukdom som kan smittas på det viset? / Lilli

   Linn Heed säger: Ja klamydia, herpes, kondylom är de tre vanligaste könssjukdomarna och samtliga tre kan smitta vid petting, eller smeksex. Alltså det behöver inte vara samlag för att den sexuellt överförbara sjukdomen skall smitta. Samlag innebär naturligtvis en högre risk, men jag tycker att det är onödigt att ta några risker överhuvudtaget. Testa er och skydda med kondom.

Tilly säger: Hej! Jag har ett stort problem. Jag vill ha barn men det vill inte min sambo. Han kan inte svära att han inte kommer att vilja senare men som det ser ut nu vill han inte alls. Enda anledningen han kan ge är att han inte vill ha ett så stort ansvar och är alldeles för mån om sin fritid. Detta är ju mannen jag älskar och vill spendera resten av mitt liv med. Hur ska jag göra?

   Linn Heed säger: Ge er tid tillsammans att fundera och känna efter. Barn är något stort och ansvarsfullt och ingenting som man kan ångra sig på eller göra ogjort. Barn har rätt att vara önskade av båda sina föräldrar. Ni måste tala med varandra och ha respekt för varandras önskningar men också rädslor i sammanhanget. Det kan vara en lång mognadsprocess som kräver både tålamod, tid och respekt.

kissen säger: Hej! jag är en 19-årig tjej som har ett stort problem jag skulle vilja få hjälp med. Jag har varit ihop med en 25-årig underbar kille i snart fem månader och vi ska flytta ihop om en vecka, men det finns ett stort problem, nämligen att han är inne på sajten bodycontact.se nästan varje dag och tittar på porrbilder. Enligt honom själv är han väldigt nöjd med vårt sexliv och han älskar mig väldigt mycket. Jag har konfronterat honom med detta men han säger att det är normalt att killar gör det. Jag har även sagt att vårt förhållande kommer att ta slut om han inte slutar med det. Förstorar jag upp saken?

   Linn Heed säger: Bra att du har konfronterat honom. Bra att du sätter upp gränser för vad du står ut med och mår bra utav. Sedan är det faktiskt upp till honom att RESPEKTERA dig. Kanske klarar han av det, eller så gör han det inte. Du har ett eget ansvar för dina val både här och nu och framåt. Ni har inte varit tillsammans så jättelänge, kanske kan det vara klokt att vänta ett tag till och se vart det här med porrsurfandet tar vägen.

Johan säger: Varför upplever många tjejer mun- och ansiktssprut som äckligt och nedvärderande?

   Linn Heed säger: Sperma kan upplevas på många olika sätt för både kvinnor och män. Vissa kvinnor tycker om smaken, lukten och konsistensen andra gör det inte. Mun- och ansiktssprut är ofta förknippat med porrfilmer. Det är ofta så en scen slutar, vilket jag tror att många kvinnor kan uppleva som kvinnlig underkastelse och till och med förnedring. Det är nog ömsesidigheten i porrfilmen som saknas, och som tolkas som nedvärderande inslag. Fundera över varför du tycker att mun- och ansiktssprut är tilltalande? Vänd på frågan och fundera vidare.

jusse säger: Hej! kan inte du ge mig tips på olika sexställningar? jag är trött på mitt och min pojkväns sexliv...Jag vill liksom fräscha upp det ! snälla jag ber dig!

   Linn Heed säger: Det finns bra litteratur i ämnet. En bok som heter Kamasutra visar många häftiga grundställningar med ett otal variationer. Grundställningarna med missionären, bakifrån, ridandes och sittandes mot varandra går att variera. Använd din fantasi och våga pröva att göra annorlunda. Känn dig inte så bunden vid en handbok utan pröva det som känns spännande och lustfyllt.

Sanna säger: Hej. jag lever ihop med min sambo och har trott att vi har ett bra liv. Vi är aldrig osams, gnabbas då och då och har ett bra sexliv.Men nu har han helt plötsligt sagt att han inte längre vet vad han känner för mig, han älskar mig men vet inte om det är på rätt sätt. Vad kan denna kris bero på? Vårat sexliv har fortsatt under vår kris och nästan blivit bättre. Vad ska jag göra vad kan jag göra för att han ska veta vad han vill med oss?

   Linn Heed säger: Ge varandra/relationen TID! Hasta inte iväg i förtivlan och känslan av att vara avvisad och bortvald, även om det är vad han iscensätter hos dig med sina tvivel. Vi kan alla människor vackla i vårt känsloliv. Påverkan utifrån och inifrån kan samverka och göra oss förvirrade. Om en vacklar så kanske den andra kan känna sig mer stabil och trygg och vara tillåtande till att känslorna gungar lite extra under en period. Ofta brukar en relation kunna fördjupas och få ytterligare dimensioner efter en "kris", det vill säga om ni tar er igenom den. Bästa rådet är att skynda långsamt. Att återvända fram och tillbaka i en relation, sårar bara och lägger ingen stabil grund för framtiden.

marie säger: Jag har tappat lusten till sex med min man. Vi har ett mycket långt förhållande. vi har haft avbrott, jag träffade en annan. Vi försöker på nytt. Min man tjatar om sex - att jag nog hade "mycket" mer sex med den mannen jag träffade under vårat uppehåll. Jag tycker mycket om min man men känner att jag inte kan ge mig hän med honom för då kommer frågorna om det var så jag gjorde med den andre. I och med att jag inte har lust nu så tjatar han om att jag nog har massor med älskare som jag träffar på arbetet. På kvällar och helger är vi alltid tillsammans.

   Linn Heed säger: Ni har ett långt förhållande som har innehållet mycket av både närhet, kärlek men också svek och förlust. Ha respekt för detta! Att bearbeta avbrott i en relation är svårt, men inte omöjligt. Det väcker känslor av utsatthet, sårbarhet, ilska och fantasier som lätt kan skena iväg. Ni behöver grunda igen tillsammans. Hitta tillbaka eller snarare hitta en ny plattform att utgå ifrån. Nu är ni här och det som har skett har skett. Det är viktigt att känna att ni VÄLJER varandra igen, av kärlek och längtan, inte främst av en lång historia och kanske trygghet. Försök att ständigt återskapa känslan av det första kärleksmötet, helst varje dag. Kan du förnimma den känslan så tror jag att du kommer att hitta lusten igen. Lycka till!

Danne säger: Min flickvän tycker att vårt sex varar för kort på grund av mig, men jag vet inte hur jag ska kunna blir mer uthållig än jag är nu. Jag kommer ofta väldigt fort, finns det något sätt att avhjälpa dålig uthållighet?

   Linn Heed säger: Ja, genom att onanera mera och öva dig på att precis stanna upp när du är nära utlösningen. Genom att öva så lär du dig att bättre känna efter var gränsen går och på sikt gör det dig mer uthållig, för då kan du stanna upp en liten stund och sedan fortsätta älska.

jacob säger: Hej. Jag har länge varit lite fascinerad av smisk på rumpan. Jag vet inte riktigt hur jag ska lansera det för min flickvän och skäms nästan lite över det, har du något förslag?

   Linn Heed säger: Om det är svårt att prata om på ett naturligt sätt, så pröva lite försiktigt nästa gång ni älskar med varandra. Om ni älskar bakifrån så kan du väl pröva att använda handen lite lätt, mer lekfullt och prövande, och var uppmärksam på hur hon reagerar. Kanske längtar hon också efter det.

Maria säger: Hej, Linn nu är det så att jag vet att mitt barn har sex med en annan flicka, Han är 12 år gammal och undrar om det är normal? jag tycker inte det men har ej beättat det för pappan ännu. Vad tycker du jag ska göra?

   Linn Heed säger: Man är ju inte byxmyndig förrän man är 15 år. Detta är viktigt, men måste ibland modifieras beroende på situationen. Den är ju främst till för att säkerställa att ingen under 15 år blir sexuellt utnyttjad och så vidare. Är det två ungdomar som har sex med varandra, så blir infallsvinkeln lite annorlunda. Nu tycker jag i och för sig att 12 år låter väldigt ungt, din son är fortfarande ett barn. Är flickan äldre? Jag tycker att du både skall prata med pappan om det (förhoppningsvis har ni en kommunikativ relation som fungerar), och sedan bör ni ta upp det med er son, även om det är laddat, känsligt och "pinsamt" i hans ögon. Det innebär att ni tar ett vuxenansvar och visar att ni bryr er om. Var lite försiktig med att bara förbjuda. Var mer nyfiken på hur din son tänker och resonerar. Lycka till!

Blåmannen säger: Hej Linn! Är Viagra så effektivt som man talar om? Har inte prövat men skulle behöva.

   Linn Heed säger: Viagra har blivit en räddning för många män. Om du har funderingar på att pröva så sök upp en bra läkare som du har förtroende för och beskriv ditt problem. Viagra hjälper dig att lättare få stånd, men det krävs fortfarande sexuell stimulering för att uppnå erektion. Den stora nackdelen är priset, det kostar flera hundra kronor och går inte på högkostnadskortet, tyvärr.

Amalia säger: Har ett problem som håller på att förstöra vårt fårhållande! Jag är gravid och har under hela graviditeten haft en otrolig avsmak av sex, ibörjan även kyssar och smek då bara doften av min man fick mig att kräkas. Detta gör att vi i stort sett inte haft något sexuellt förhållande under dessa 7 månader som gått och min man står inte ut mer och jag blir oerhört förtvivlad av att han inte förstår mig. Vad skall vi göra?!

   Linn Heed säger: Håll kommunikationen igång. Då håller ni även relationen igång, även om sexlivet stryker rejält på foten. Kanske kan du smeka din man till utlösning. Hjälpa honom att tillfredsställa sig själv. Graviditeten är dock en begränsad tid i livet och det kommer en annan period efter. Ha tålamod och respekt för varandra!

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från Axel.

Axel säger: Hej. Jag är rätt så fixerad vid kvinnostjärtar och det känns nästan som en belastning, att i nästintill alla sexuella sammnhang så dras jag till kvinnans bak. Vid vissa sextillfällen har jag fotograferat kvinnans rumpa på min mobil osv. Det känns onormalt och rätt så jobbigt, har du något tips?

   Linn Heed säger: Så länge du inte kränker någon kvinna, så är din sexuella dragning helt ok. Det är viktigt att kvinnorna inte känner sig förtingligade och att det bara är en viss kroppsdel som räknas. Det är många män som fascineras och upphetsas av kvinnors bakdelar, du är verkligen inte ensam.

Moderator säger: Chattet är slut! Stort tack till Linn Heed och våra läsare!

   Linn Heed säger: Tack för idag. Vi ses nästa vecka. Sköt om varandra!!!

ARTIKELN HANDLAR OM