”Jag vill nätdejta – men har svårt att komma över ”loserkänslan”

Chatt med relationsexperten Eva Rusz

RELATIONER

lisen säger: Funderar på att börja nätdejta, då jag varit singel länge. Men trots att jag vet att det är dumt då kommer jag inte förbi "loser-känslan" över att träffa någon på nätet. Hur ska jag tänka?

Eva Rusz säger: Ja du får försöka peppa dig med att många, många över hela världen faktiskt gör samma sak! Du är inte ensam eller nördig alls! Skriv ihop ett brev om dig själv där du värnar om din självrespekt så kommer du få bra svar med! Pröva i alla fall!

Nina säger: Singel för alltid? Jag bröt mitt mönster förra hösten, träffade en annan typ av kille, på annat sätt, vi lärde känna varandra mer och väntade med sex osv. Det har varit lite av och till dock, mest han som ibland sagt han inte vill känna sig tvungen att träffas, ibland slutat ringa en tid. Nu har han slutat ringa igen, vad ger bäst resultat, om jag låter det rinna ut i sanden eller säger något (och vad?) och riskerar att han aldrig pratar med mig igen?

Eva Rusz säger: Jag tycker du skall värna om din självrespekt! Det är verkligen bra gjort att du har kunnat förändra ditt mönster men i ditt fall så behöver du fortsätta "stå på dig! och värna om ditt egenvärde. Känn efter vad du själv vill. Vill du ha fortsatt kontakt så bör du säga det till honom. Du kan också säga hur du vill ha det. Vill du t ex bara träffa honom då han vill eller vill du att ska träffa dig när du vill? Man har rätt att få ställa vanliga normala önskemål om att ses! Annars väntar det säkert andra där ute...

perry säger: Är singel och vill gärna träffa någon - men hur ska jag komma över min förra tjej? Det tog slut för över ett år sen och vi kommer definitivt inte att bli tillsammans igen. Men jag tänker väldigt mycket på henne.

Eva Rusz säger: Ja det är ibland svårt att gå vidare men man måste. Fundera igenom vad det är för tankar som låser kvar dig i det förgångna? Hur ser du på dit själv efter att det tog slut? Ibland kan en s.k låsning i tanken bero på att ens självkänsla får en knäck då relationen tog slut. Börja med att identifiera dina styrkor, dina positiva egenskaper och dagdröm en stund om dagen om hur du skulle önska att ditt fortsatta liv skulle kunna se ut? Dig själv tillsammans med ngn annan osv.

juliette säger: Jag har varit tillsammans med en underbar kille i snart 3 år. Han 22, jag 23. Jag e redo att binda mig, men han vill absolut inte för att han känner sig inte tillräcklig bra för (arbetslös, bor hos mamma,) att kunna ta det vuxna steget med mig. Vi bor i olika städer. Vad tycker du att jag ska göra åt saken?!

Eva Rusz säger: Om du är kär i honom så får du låta honom mogna ett tag till. peppa honom att söka och få ett jobb! peppa honom sen, att skaffa en bostad eller att flytta hemifrån. Han verkar ju i alla fall ganska medveten om sig själv och är också ärlig, det är egenskaper du skall uppskatta! En omogen person kan mogna, kom ihåg det!

emma säger: Jag är en helt vanlig tjej på 32 som har varit singel flera år. Har nästan gett upp hoppet om att hitta någon. Men samtidigt vill jag inte ha ngn bara för att ha ngn. Har du något tips?

Eva Rusz säger: Försäk ändra din inställning! Du är så ung fortfarande, varför skulle du förlora hoppet?

Hoppfulla tankar söker sig till nya människor osv. den dagen du träffat några skall du börja "välja" utifrån hur du känner dig tillsammans med ngn. Klart du inte skall ha vem som helst! men du bör pröva att möta killar istället för att kanske sitta hemma och tänka hopplösa tankar!

Mia säger: Hej Eva. Jag har problem med att jag är extremt blyg när det gäller att få kontakt med killar jag är intresserad av. Jag vågar aldrig själv ta det första steget. Nu är det så att jag är väldigt intresserad av en kille som jag tycker är rolig o trevlig osv... Men jag vet inte hur jag ska få kontakt med honom eftersom jag själv inte vet vad jag ska ta mig till för att våga göra det?! Har du några råd?

Eva Rusz säger: I "värsta" fall får du be en kompis berätta för honom! I näst värsta fallet kan du ta reda på hans mailadress eller mobilnummer och pröva att skicka en kort hälsning där du säger att du skulle vilja träffa honom eftersom du tycker han verkar så trevlig!

xx säger: Jag har sms:at med en man från AB chatt i 10 mån och vi har aldrig träffats, det är 30 mil emellan men ändå kan vi inte avstå från 2-3 sms om dan, är det nåt att satsa på? vi är båda vuxna och vi har även vuxna barn. Kan man bli kär så på avstånd? eller är det bara nåt beroende? Singelkvinna

Eva Rusz säger: Man kan bli kär på avstånd. jag tycker du skall föreslå att ni syns! Varför inte? Ni har inget att förlora på det!

grodan säger: Hej! Jag undrar vad man ska göra när man som jag endast dras till män som behandlar mig illa. Har i stort sett bara träffat män med missbruksproblem, män som slår osv. Kommer från ett otryggt hem där båda mina föräldrar var alkoholister och har själv haft mkt problem m ätstörningar, depressioner o kan inte tycka om mig själv. Jag känner mig bara trygg när det är otryggt liksom. Har nu träffat en kille som verkar helt "normal" men jag blir bara rädd och tror inte han kan tycka om mig. Istället fortsätter jag träffa en kille med drogproblem o som dessutom gör mig illa.

Eva Rusz säger: Kära du, sök terapi så fort du kan! det du beskriver GÅR att träna bort! Om man som du haft en svår barndom och uppväxt så sitter det liksom fast i huvudet att man likställer att bli illa behandlad med kärlek! Dina föräldrar menade inget illa men hade inte förmåga att ge dig den trygghet och kanske respekt som alla barn behöver! Då du nu har mött en bra kille så skall du försöka hålla fast vid honom! Kognitiv psykoterapi men även psykodynamisk, kan hjälpa dig att identifiera riktig kärlek! För kärlek ska inte göra ont alls!

nisse säger: Hej Eva. Jag har träffat någon eller jag jobbar tillsammans med en tjej som som tycker om. enligt mig så har vi skickat olika vibbar till varandra men jag vet inte om jag vågar fråga ut henne på middag. Vad tycker du att jag ska göra?

Eva Rusz säger: Fråga dig själv vad som egentligen kan hända om du fråga henne? Det finns två svar. Om du får nej så innebär det inte att du inte är en bra man! Men om du inte frågar så får du ju inte veta? Du kan också dra ner på kraven och bjuda ut på fika etx eller en öl efter jobbet osv! Våga VINN!

Kickass säger: Jag kan inte träffa nya killar. Ingen närmar sig mig, och de jag närmar mig - snälla mjuka och trevliga - vill inte ha mig. Vill ta det lugnt från början men t.o.m. det skrämmer folk. Även om det finns flera killar som passar mig får de inga känslor för mig, som det ser ut nu finns det ingen människa som berörs av mig. Om jag bara var religiös kunde jag bli nunna och göra nytta istället...

Eva Rusz säger: Nej hallå! Du låter deprimerad! Nu låter det som om du generaliserar rejält! Alla människor går igenom olika typer av möten, men du verkar försöka bli expert på att enbart minnas allt som gått dåligt! Ändra inställning bums! Du skrämmer ingen alls. Försök bara att ta det lite lugnt i början av en nu kontakt. Ta tid på dig att verkligen lära känna den andre. Om ngn skräms av att du tar tid på dig så är det fel på denne, inte på dig!

anonym säger: Hej Eva! Har precis flyttat till Spanien och undrar hur sjutton träffar man den "rätte" där? Spanjorerna har en tendens att alla ha en älskarinna och/eller inte tala om att de är i en relation. Hopplöst! Började dejta en kille och efter 2 veckor frågade jag vad som var "fel". Mycket riktigt, han var i en relation (dock ej lycklig sådan). Så himla svårt att "bryta" då man fastnat för någon utan att veta om att han var upptagen. Pratar i telefon idag och messar ett par ggr i veckan då jag är i sverige och han i Spanien. Tips???

Eva Rusz säger: Jag tror man skall akta sig för att dra alla över en kam! Samma fenomen finns i Sverige! Du får utgå ifrån dina behov. Är du beredd att vänta in honom? Hur länge? Är du nyfiken på att veta hur han tänker - men ställ frågor till honom då! Om han är i en olycklig relation, hur har han tänkt sig sitt fortsatta relationsliv? Du har rätt att ställa frågor till honom! Men utgå ifrån dina behov när du sen tar beslut om hur du vill gå vidare!

yy säger: Hej Eva! Jag mailar varje dag med en man som jag inte har träffat. Han är rolig, trevlig, intillegent och allt hade varit bra om han inte vore gift. Han vill gärna vi ska träffas men jag vet inte eftersom jag själv har varit med om det vid min separation. Vågenkvinna

Eva Rusz säger: Ja det är enbart du som kan avgöra hur du vill göra! Varför m han med dig, hur fick ni kontakt? Fundera ett tag själv, och precis som du nämner - vill du utsätta dig för att kanske bli besviken? Känn efter och handla sen!

Anna18 säger: Jag har en partner som jag älskar, men känner ingen lust. Nu har jag flörtat med en kille som får min kropp alldeles varm och gör mig upphetsad bara vid tanken på honom. Kan otrohet rädda förhållandet?

Jag älskar verkligen min partner men klarar inte av att leva utan sex. Jag behöver mycekt bekräftelse men de tär inte som gör mig attraherad av min flört utan det är kemin mellan oss. Rådgivning är inget alternativ då jag och min partner har för hetsigt humör samt att han brukar vända folk emot mig vilket gör det hela svårare. Eva Rusz säger: Nej det är sällan som en otrohet skulle leda till ett nytt sexliv mellan två parter! För den som är otrogen möjligtvis, men inte för den som är bedragen! Jag tycker du skall fundera över om du vill fortsätta din gamla relation? Vilka styrkor respektive svagheter har den? Du beskriver egenskaper som inte låter så bra i alla fall? Kan det vara det som gör att du tappat sexlusten? Fundera!

vill ha nån! säger: Hej eva. Hur ska man göra när man e kär i en gift kvinna?

Eva Rusz säger: Ja, svårt! Vet hon om det? Har du sagt det till henne? Om du fått nej som svar så finns det just nu, inte så mkt för dig att göra än att försöka släppa det!

Eva Rusz säger: Hej alla som chattat och velat chatta! Tack för alla frågor! ha det bra, ta det lugnt så hörs vi nästa vecka igen!

Kram Eva