På sommaren blommar otroheten

Mer än varannan är orolig att partnern ska vara otrogen

RELATIONER

Inför sommaren blommar otroheten.

Vetskapen får varannan svensk att våndas.

– Blotta misstanken räcker, säger psykologen Linn Heed och uppmanar alla som oroar sig att ställa sin partner mot väggen.

Foto: Jan Johannesen

Vi går nu in i otrohetens högsäsong.

Avslutningsfester, semesterresor och lättklädda kroppar förför.

– Har ens partner varit otrogen tidigare, är det lätt att oron slår till på nytt, säger Linn Heed, Aftonbladets sexolog.

Mer än varannan oroar sig över att deras partner vänsterprasslar. Mest misstänksamma är kvinnor över 35 år.

Finns det anledning, eller oroar sig många i onödan?

– Svårt att säga, men har ens partner varit otrogen tidigare är ofta vaksamheten större. Man känner igen tecknen. Visst kan man läsa in för mycket, men risken att det hänt igen finns naturligtvis, påpekar hon.

Trygghet är basen

Går man ständigt och oroar sig över vad den andre gör, är det enligt Linn Heed ändå en signal om att något är fel. En sund relation baseras på trygghet.

– Fundera över varför tilliten saknas, säger hon och tycker alla ska konfrontera sin partner.

Är det någon idé, de flesta nekar väl bara?

– Det beror på hur du ställer frågan. Går du till attack, reagerar din partner troligen med att försvara sig och ni hamnar i en meningslös maktkamp. Berätta istället om dina misstankar och hur dåligt du mår. Då är det större chans att få ett ärligt svar.

Vill man veta sanningen?

– Det är inte en självklarhet. Får du veta sanningen måste du ju reagera på något sätt. Ta tag i problemen. Då föredrar många att blunda, säger Linn Heed men menar att det är att bedra sig själv.

Bättre att veta

De som bedrar hävdar ofta att ett erkännande skulle göra större skada än nytta.

Det man inte vet, mår man inte dåligt av. Stämmer inte det?

– Nej, det är bara ett sätt att rättfärdiga sig själv. Det har inget med hänsyn att göra. Hur jobbigt det än blir, är det alltid bättre att veta vad som hänt.

Ibland kan ett erkännande till och med leda till stor lättnad. Den som får ett ärligt svar kanske har plågats i flera månader. Plötsligt bekräftas att ens intuition stämde. En befrielse som gör att man kan mötas i en slags ärlighet.

Med ärlighet kommer tilliten, vilket är grunden för alla bra relationer.

Caroline Hougner