Min man vill ha damunderkläder när vi älskar – vad gör jag?

Läs hela chattet med sexologen Linn Heed

RELATIONER

quikman säger: jag om min flickvän har varit tillsammans länge. men vi har inte sex så ofta längre, någon gång per vecka. Jag älskar henne, men hon tror inte det... Vad ska jag göra?

Linn Heed säger: Jag tycker att du skall försöka prata med henne samt fysiskt närma dig henne. Ta initiativ till NÄRHET som eventuellt kan leda till sex, och var inte så rädd för att bli missförstådd och avvisad. Viktigt att komma ihåg är också att sexlivet går upp och ned och att man får räkna med att det blir svackor i en längre relation.

anonym säger: Min man vill använda damkläder även när vi älskar, vad gör jag?

Linn Heed säger: Fundera över vad du själv vill och tycker är okej. Känns det helt främmande och konstigt för dig så tycker jag att du skall vara tydlig med vad du vill ställa upp på när det gäller ert sexliv. Genom att själv vara tydlig så kan du få både respekt och förståelse för dina egna gränser. Våga vara nyfiken och ställ frågor på varför han vill ha damkläder på sig?

Jennifer säger: Jag är 28 år och har haft flera bra, normala förhållanden, både långa och korta. Mitt problem är bara att jag aldrig haft någon större sexlust och det börjar verkligen irritera mig. Finns det något effektivt naturläkemedel som kan hjälpa?

Linn Heed säger: Det finns flera olika naturpreparat i hälsokostbutikerna. Jag tycker att du skall gå till en välsorterad butik och be dem visa dig de olika preparaten. Nackdelen är att många är ganska kostsamma, men jag tycker att det är värt för dig att pröva. Lycka till!

appe säger: om man har en flickvän med nedsatt känsel i underlivet, vad kan man göra? hon vill att man ska vara mycket mer hårdhänt när man smeker henne och så vidare men det kan inte vara det bästa sättet.

Linn Heed säger: Det bästa sättet för just DIN flickvän, vet hon själv. Be henne visa dig hur hårdhänt hon vill att du skall vara. Var receptiv och lär dig. Kvinnor är olika varandra och vissa vill bli smekta lätt och andra mer rytmiskt och hårdhänt. Prova er fram tillsammans för att hitta den maximala njutningen.

Sonny säger: Hej Linn. Min fru tycker det är jätte jobbigt att prata om sex. Hon vill inte ha sex. Nu tycker hon att vårt äktenskap är över eftersom hon inte vill va intim med mig. Allt annat fungerar i äktenskapet. Det är just den intima delen som ställer till problem. Vart ska vi söka professionell hjälp?

Linn Heed säger: Bor ni i Stockholm så finns till exempel RFSU-kliniken som har mycket erfarna samtalsterapeuter och sexuell rådgivning. Bor ni ute i landet så pröva familjerådgivning eller sjukhusens sex- och samlevnadsmottagningar. Jag tycker att ni skall ge varandra en chans att komma till rätta med sexlivet, eftersom allt annat i relationen tycks fungera bra. Däremot är det viktigt att inte negligera frågan och bortse från att sexlivet är en stor och viktig del i en relation. Lycka till!

perka säger: Hej jag har ett problem, min penis är stor, väldigt stor. 32cm i erigerat tillstånd. Det är lite svårt att genomföra samlag. Har du några tips jag kan få. Kan man skära bort en bit? det föreslog en av mina vänner.

Linn Heed säger: Underlivsoperationer är ALLTID vanskliga och innebär stora risker både fysiologiskt, sexologiskt och psykologiskt, så mitt tips är att du försöker komma runt ditt problem på andra sätt. Långa förspel med mycket glidmedel är en självklarhet, samt att vissa samlagsställningar kan underlätta ett inträngande. Hitta den ultimata ställningen där tjejen kan känna sig som mest avslappnad och lugn. Den kan variera från kvinna till kvinna. Ta det lugnt och forcera inte penetreringen. Avbryt om det blir för smärtsamt och smek varandra och försök på nytt.

ung,man säger: Alltså jag har bara haft sex en gång i mitt liv å det var ett tag sen. På senare tid börjar jag bli orolig om jag fortfarande kan... Vet hur du hur jag skulle kunna lugna ner mig? För min tjej vill ha sex nu.

Linn Heed säger: Det är SJÄLVKLART att du kan. Försök att se sex som något härligt, underbart och som du bara kan bli bättre på. Berätta för din tjej om din oro, jaa... det vågar du. Är det en vettig tjej så tror jag att hon kommer vara förstående och att ni tillsammans kan göra ett samlag häftigt och skönt. Ta det bara lugnt så fixar ni det här.

Annie säger: Hej, har varit tillsammans med min sambo i 3 år. Ända sedan första stund har han haft problem med för tidig utlösning. Jag tror inte vi har kunnat "hålla på" en enda gång längre än 3 minuter. Detta är jobbigt för oss båda (framförallt för honom) och har lett till att vi knappt har sex längre. Han är 33 år och har aldrig tidigare haft samma problem!? Vad/hur ska vi göra? Tack på förhand!

Linn Heed säger: Han kan öva sig genom att stanna upp precis innan utlösning, antingen vid onani eller vid samlag. Vila i 10 sekunder och sedan börja om igen. På det sättet lär han sig hur kroppen reagerar, fungerar och att mer och mer kunna ta kontroll över sin utlösning. Sedan finns det olika "bedövningssalvor" som man kan ha på ollonet som sägs fördröja utlösningen. Ni får prova om detta kan fungera. Ha tålamod och ge inte upp. Ge varandra förståelse för att det är jobbigt, men tystna inte och fortsätt att ha sex med varandra. Närheten gör att ni orkar ta er igenom det här. Lycka till!

Johnny säger: Hej. Jag brukar pressa lite citron över min erigerade penis innan jag för in den i min flickväns vagina... Är detta farligt? Jag finner det mycket stimulerande! Den bli extra hård / Johnny

Linn Heed säger: Jag har aldrig hört talas om att det skall vara farligt, men däremot så undrar jag hur det känns för din flickvän??? Uppskattar hon citron i underlivet? Om ni båda är överens så finns det inga hinder.

Skånekille säger: Hej Linn! Har två frågor som jag gärna vill ha svar på.

1. Min flickvän får sveda efter att jag har kommit i henne, vad kan det bero på? Kan det t.o.m. bero på vad jag har ätit för något?

2. Har fått min ena testikel bortopererad, så jag har bitestikeln kvar. Är det nåt speciellt jag bör tänka på och har jag fått något reducerat med tanke på att jag inte har den andra testikeln? Tacksam för svar!

Linn Heed säger: 1) Svedan kan bero på lite olika saker. Hon kan vara extra känslig i underlivet beroende på vart i menscykeln hon befinner sig. En svampinfektion hos henne, kan orsaka irritation och sveda. Vad du äter och dricker kan påverka sperman, men inte till den grad att hon får sådana besvär. Jag tycker att hon kan gå och kolla upp det här så att ni slipper vara oroliga. 2) Lite mindre spermaproduktion, men jag tycker att du skall kolla upp din fråga med en läkare som är specialist i ämnet. Han/hon kan ge dig all nödvändig medicinsk information.

KarinA säger: Hej, jag undrar hur gör jag för att väcka min sambo sexuellt? Han säger att han är stressad, vi har inte haft sex på 2 mån. nu. Är det jag som inte attraherar honom eller vad? Hur gör jag Snälla hjälp! Vi har en bra fungerande relation annars.

Linn Heed säger: Han är STRESSAD och stress kan vara en riktig energitjuv när det gäller sexlust och ork. Var lyhörd och tålmodig. Det är inte dig det är fel på, även om det kan kännas så när han avvisar dina initiativ. Försök att vara nära varandra rent fysiskt, men att det inte behöver leda till regelrätt samlag. Visa honom att du uppskattar hans närhet, både mentalt och fysiskt. Att du kan ge om han inte orkar och att du finns där för honom.

Nella säger: Hej! Om man fantiserar om någon annan medan man har sex, betyder det då att man inte längre är attraherad av sin partner eller kan det vara tillfälligt? Hände mig sist jag hade samlag och jag upplevde det väldigt jobbigt och obehagligt att jag kunde fantisera om en annan man... Vad beror det på?

Linn Heed säger: Fantasier är inte farliga. Vissa fantasier kan bli farliga om vi lever ut dem i verkligheten. Men annars mår vi bra av att ha sexuella fantasier. Känn ingen skuld över detta. Det betyder inte att du inte är attraherad av din partner. Se det istället som att du har tillgång till ett rikt fantasiliv som du kan experimentera med både själv och tillsammans med din partner.

elin säger: Hej, jag är en tjej på 12 år. Jag undrar om det är normalt att onanera i min ålder??

Linn Heed säger: Ja, det är inget konstigt. Vissa tjejer och killar börjar tidigare andra senare. Det är bra att upptäcka sin kropps möjligheter och att bekanta sig med den i lugn och ro. Däremot är det viktigt att du väntar med samlag och sex tills du verkligen själv vill och är redo.

olle säger: Hej Linn. Hur vet man om man är sexsmissbrukare? Min tjej tror att jag är det och mitt ex trodde också det. Det är inte så att det enda jag gör är att tänka på sex, men jag vill ha det minst 6 ggr om dan med min flickvän och inte ens då är jag nöjd, jag kan komma 3 ggr i rad utan att vila... Är detta vanligt?

Linn Heed säger: Att ha sex och samlag minst sex gånger om dagen låter ganska mycket, framför allt utifrån hur du skapar tiden för detta? När sexbegäret upplevs som ett tvång och ett måste, för annars? mår jag inte bra, blir jag orolig, kan inte sova och så vidare så behöver man verkligen stanna upp och fundera över vad begäret EGENTLIGEN står för. Detta kan vara svårt att utröna själv och ibland behöver man faktiskt prata med en utomstående för att få rätsida på tankar och känslor. Dina flickvänner är/har varit bekymrad över detta, och jag vet inte riktigt hur bekymrad du själv är. Men kanske räcker det med att dem undrar över dina behov. Fundera vidare och dra dig inte för att söka hjälp. Lycka till.

carrie säger: Jag har gjort misstaget att raka mitt underliv, och har nu fått några små skärsår som inte vill läka. Det har varit så nu rättså länge (trots att jag slutat med rakningen), och det svider när jag duschar, och ibland när jag och min partner har sex. finns det något som skyndar på läkningen?

Linn Heed säger: Undvik att raka. Tvätta inte underlivet med tvål, inte ens Lactacyd. Smörj in underlivet med barnolja som både skyddar och mjukgör. Använd luftiga bomullstrosor. Sov utan trosor på natten. Hjälper inte detta, sök upp en gynekolog för att få ytterligare hjälp på vägen.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Det var många som ställde frågor till Linn, och alla ni som inte fick svar får en ny chans om en vecka då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK för idag, och tack för alla intressanta frågor. Vi hörs igen nästa vecka! Sköt om varandra i våryran...

ARTIKELN HANDLAR OM